Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
tetragramatron blog

Уништитељска моћ масовних медија и Америчког холивудског пакла

21. век је, без сумње, век информационих технологија.

Како год било, десет година након што смо ушли у нови миленијум крај света није наступио, ванземаљци нису извршили инвазију на планету, Јевреји се нису обратили у хришћанску веру. Људи су међутим постали привезанији за технику, зависе од аутомобила као од ваздуха, постали су робови технике без које би умрли у року од неколико сати.

Једна од основних феномена овога еона постала је револуција телевизије и биоскопа. Највећа псеудо-философска револуција након комунистичке, догодила се у Холивуду са његовим гранама – кинеским, индијским, које не заостају по питањима забаве.
Калифорнијска визуелна индустрија је суштински изменила основне идеале човечанства. Нажалост, деца данас не желе да буду налик на Христа, већ на Бред Пита или Хари Потера.

Индонезијске девојке говоре туристима да се зову Анџелина. Руси, како сведоче истраживања, муком бирају, између Владимира Путина и Бруса Вилиса. Британци желе да буду као Бекс (не пиво, већ Дејвид Бекам).

Шта рећи о Румунима: нама су идеал или неписмени мултимилионери или морални патуљци у Поршеу или пак фудбалери напуњени наркотицима. Нажалост, медијска пандемија се шири на чудовишан начин, а скоро нико не даје знаке забринутости. Грађанско друштво је бојажљиво и скренуто са пута, хришћанске заједнице су затворене у своју самодовољност, интелигенција је више заузета штрајковима и хлебом него формирањем људи сутрашњице.

Вратимо се Холивуду. Ова субкултура планетарних размера, која ствара милијарде долара и убија душе, предлаже скуп следећих социјалних правила: истребљење непријатеља уз помоћ оружја; уништење свих који мисле другачије од тебе; поларизација друштва налик на банду (другови и непријатељи, добри и лоши); ненормална сексуалност, која се представља као закон; насиље, које се узакоњује; обогаћивање без труда; веште преваре; наркотик као замена реалности; подривање традиције ради цветања маркетинга; тријумфалистичко учење о америчкој супериорности.

Све то што се рекламира на фин или груб начин у горепоменутим филмовима – прави је бич за институције које стварају живот: народ, школу, породицу, Цркву.
Рекао бих да је један од пророчких симптома будућности принцип претварања човека у звер.

Човек је створен по образу Божијем и треба да постане бог по благодати. Бог је постао Човек да би човек постао бог – тврди Јеванђеље и Васељенски Сабори Цркве. Човек треба да постане живот, добро, љубав, светост, чистота, светлост и, без сумње, лично бесмртан. То је хришћанство. Религија вечног живота, светлост жртвене љубави, радост Крста, укус раја и доживљај Христовог Васкрсења у животу свакога.

Цивилизација „Холивуд“ не може да се подигне до таквих животних идеала. Зато она одбацује њихово постојање. Као противтежу она активно и непрестано проповеда претварање човека у звер. Како? Идеализујући вредности или животну силу којима човек треба да стреми.

Постоји филм „Човек паук“ (Спајдермен) за којим сви клинци луде. Окретност, способност да се скаче за зграде на зграду, лепљива и јака паучина коју он ствара – све ово чини Спајдермена дечијим идеалом, а такође и идеалом одраслих који су отупели од гледања у пикселе.

Као дете сам гледао филм „Човек са Атлантиде“ где је херој имао срасле прсте, као гмизавац, и због тога пливао огромном брзином. Сва деца су била очарана овим бићем. Затим сам гледао „Човека пуму“. Не сећам се ничега сем да је трчао као пума, убијао све што се креће. И ништа више.

Опасно је то што се човек претвара у звер са несвесном, али упорном идеализацијом грабљивих црта конкретних животиња. Јер нико наравно није гледао филм о човеку-зеки или човеку-јелену. Осим у цртаним филмовима. Префињеност, милост, осетљивост, чистота или нежност не налазе себи места у списковима филмова за масе.

Напротив, гнев, сила, пренагљеност, инстинкти убице, крвожедност, лакоћа убијања – све то претвара човека у грабљивца, а све остале у жртву. То је вулгаризована верзија антихришћанске и апсурдне философије Ж.П.Сартра: „L'enfer c'est les autres“ (Пакао су – други).

Немоћан да испуни свој призив – да постане сличан Богу, човек се на трагичан начин утапа у животињски свет. Једна песма без мелодија, која је свуда грмела пре неколико година призивала је:

„You and me, baby, ain't nothing but mammals,
So let's do it like they do on the discovery channel“.

(Ти и ја душо, нисмо ништа друго до сисари,
Радимо онда то као што раде они на каналу Discovery“.)

Тако се човек, мало-помало претвара у вукодлака, вампира, вука („The Wolf“), летеће животиње, тигра или све што стручњаци из Холивуда сматрају да симболише силу, окретност, продорни вид, незаситост, инстинкт. Самим тим култура филмова сличне врста открива се као култура смрти, озакоњеног греха и апсолутног зла, оправданог у име нације, цивилизације, заједничког добра, итд.

Дарвин није могао да убеди 95 од 100 људи да је човек настао од мајмуна. Разлике међу њима су очигледне чак и на људима који су јако мало украшени људским цртама. Медијска субкултура претвара човека у животињу, развија у њему животињске пориве и инстинкте, узгаја у њему зверске одлике и гура га дубоко у земљу. Боље је рећи „у преисподњу земље“.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline tetragramatron (34)
Srbija, Južnobački okrug, Novi SadBlogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa