Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog
Gde ima gmizavaca, tu je čisto. Ovo pravilo, Živko Bartulin (70), travar iz Lazarevca, naučio je još pre 36 godina, kada je počinjao da se bavi lekovitim biljem. Kad krene niz polja i šume u potrazi za kakvom lekovitom biljkom, priželjkuje da naiđe na zmije, a kad ih spazi - tu bere. Ne boji se zmija, ali, kaže da se plaši glodara, jer gde su oni - tu je priroda zagađena.
- Zmije su prvi znak da je mesto gde berem trave, čisto. Vidim li miševe, bežim odatle. Za 36 godina, koliko se bavim prikupljanjem lekovitih trava, uočio sam neverovatnu dvosmernu seobu: odlaze zmije, dolaze glodari. U okolini Lazarevca, na primer, gde sam na mnogim mestima ranije brao biljke, sada više ne mogu. Sve je preplavljeno otpacima ljudske civilizacije, objašnjava Bartulin kome je kao i svakom travaru najvažnije da je biljka koju je ubrao zdrava. Naravno, važan je i način branja i vreme, jer biljka ne može da se ubere u bilo koje doba.
- Svaka biljka ima svoje vreme kada daje najbolje od sebe. Tada je treba brati - poručuje Bartulin.
Travar iz Lazarevca koji ne može da izbroji kolikom broju ljudi je pomogao, pročuo se po čajevima i tinkturama za oporavak bubrega, pankreasa, regenraciju jetre, jajnika, materice, a od pre godinu dana priprema i lek za unutrašnje ciste na bubregu.

Neki moji poznanici se ubise od trazenja glodarki, drugi uzivaju u njima, a ja bih jedno dobro zmijsko telo.....
Strogo pazim na zdravlje i berem Bilje kad daju maksimum.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

bane56 (60)
Hehe,i tata bi sine!
#1, 31.07.2011 - 09:23