Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
budisavcanka blog
LJUBAV

Ispunite vaš život ljubavlju. Ali vi ćete reći: „Mi uvijek volimo.“ A ja vam kažem da veoma rijetko volite. Vi možda žudite za ljubavlju… a postoji velika razlika između to dvoje.

Voljeti i trebati ljubav su dvije veoma različite stvari. Mnogi od nas ostaju nalik djeci tokom cijelog života jer svi traže ljubav. Voljeti je veoma tajnovita stvar; a žudjeti za ljubavlju je veoma djetinjasta stvar. Mala djeca žele ljubav; oni rastu kada im majka daje ljubav. Oni trebaju ljubav i od drugih, takođe, zato ih porodica voli. Kada oni ostare, ako su muževi, oni trebaju ljubav od svojih supruga, a ako su u pitanju supruge, one trebaju ljubav od svojih muževa.
Bilo ko da želi ljubav, ta osoba pati jer se ljubav ne može tražiti, ljubav se samo može davati. U traženju ne postoji izvjesnost da ćete to i dobiti. Ako osoba od koje očekujete ljubav očekuje ljubav od vas, onda je tu problem. To će biti nešto nalik dva prosjaka koji su se sreli i prose jedan od drugoga. Svuda u svijetu postoji ratni problem između muža i žene, a jedini razlog za to je što oboje očekuju ljubav ali su nemoćni da daju ljubav.

Razmislite malo o ovome – o vašoj stalnoj potrebi za ljubavlju. Vi želite da vas neko voli, i ako vas neko voli, vi se osjećate dobro. Ali to što ne znate je da vas drugi vole samo zato što oni želi da vi volite njih. To je isto kao da neko baca mamac za ribe: on to ne baca da bi ribe jele, on to baca da bi ih ulovio. On ne želi da to daje ribi, on to radi samo zato što želi ribu. Svi ljudi koje okolo vidite da su u ljubavi, oni samo bacaju mamac da uhvate ljubav. Oni će na trenutak baciti mamac dok druga osoba ne počne da osjeća da tu postoji mogućnost da dobije ljubav od te osobe. Tada će i on pokazivati ljubav dok oboje ne shvate da su prosjaci. Oni su napravili grešku: svako je mislio da je ona druga osoba car. U neko vrijeme oboje shvate da nijesu dobili ljubav od onog drugog, a tada nastaju trvenja.

Zbogo toga se o bračnom životu misli da je pakao jer svi vi želite ljubav ali ne znate kako da je date. To je osnovni uzrok svih sukoba. Sve dok se ne dogodi ono o čemu sam vam govorio, odnos između muža i žene nikada neće biti harmoničan bez obzira kakvo usaglašavanje budete činili, bez obzira kakav brak budete imali, bez obzira kakva pravila bude društvo nametalo. Jedini način da odnos učinite boljim je da shvatite da se ljubav samo može davati a ne tražiti. To se samo može davati. Bilo što da primite je blagoslov, to nije nagrada za ljubav. Ljubav se daje i sve što primite je samo blagoslov, to nije nagrada. Čak i ako ništa ne primite, vi ste uvijek srećni da ste bili u mogućnosti da dajete.

Osho


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

pcelar (61)
Znate li koja je nadmoć ako volite neprijatelja?
#2, 20.08.2011 - 23:00
333Jovan (59)
..eh,ta ljubav...
#1, 20.08.2011 - 11:35