Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
ferigra blog

Način voljenja, ljubavi!

Kroz život u naučnim istraživanjima neki su način voljena podijelili u stilove. Tako su došli do zaključka da postoje sledeći stilovi: Voljenje kao Eros, Storge, Ludus, Manija, Pragma i Agape.
Eros - Ljubav na prvi pogled. Erosu su skloni pojedinci koji su imali srećno detinjstvo, žele ekskluzivan odnos, ali nisu posesivni.
Storge - Polagani i postupni razvoj. Ova ljubav je najčešća u statičnim društvima. Pojedinci zajedno rastu i prijateljstvo postepeno prerasta u ljubav. Karakteristike pojedinaca - mirniji, opušteniji, sa slabijim izražavanjem osećanja. Obično su živeli u velikoj porodici, imaju mnogo prijatelja. S partnerom imaju zajedničke interese.
Ludus - Od reči ludus, što znači igra, zabava. Vođenje ljubavi bez obaveze prema partneru. Pretpostavka je da oba partnera u tome uživaju. Obično ne postoje preference s obzirom na osobine partnera. Pojedincima je najvažnije da budu stalno u potrazi za novim doživljajima i zaljubljivanjem. Promiskuitet je izražen ili monogamija.
Manija
- Prema starogrčkom - theia mania, tj. ludost poslata od bogova. Grom iz vedra neba, intenzivna ljubomora, posesivnost, osećaj nesigurnosti, stalno traženje potvrde ljubavi, dominantnost, nastoje da manipulišu partnerom. Ljubav karakteristična za neiskusne ili za starije u bračnim krizama.
Pragma
- Svesno oprezno traženje partnera koji ima slične stavove, uverenja, ideologiju i životne ciljeve. Stalno proveravanje da li partner zadovoljava sve kriterijume. Ovakve osobe su imale normalno detinjstvo, smatraju da se zalaganjem može mnogo postići, pa i dobri partnerski odnosi.
Agape - Vrsta ili način voljenja kao deo hrišćanske ideologije. Sastoji se u pomaganju i ljubavi bez očekivanja uzvraćanja. Izrazito retka u civilizaciji u kojoj svako gleda samo svoje interese.

Nadam se da će svi koji pročitaju da se pronađu u jednom od stilova. Ja sam sebe pronašao. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

ja nisam napisala uopsteno,vec u svoje ime
#4, 30.08.2011 - 22:21
Pragma-drfinitivno
#3, 30.08.2011 - 18:22
Sve dosad sto smo vidjeli na Karikama, nebih se bas reklo?
30.08.2011 - 22:18
neancy (58)
Nema potrebe da se javno izjašnjavaš kojoj grupi pripadaš...važno je da ti i tvoj partner toga budete svesni...
#2, 30.08.2011 - 17:08
Ja bih se mogao i izjasniti a za partnera nisam siguran.
30.08.2011 - 17:22
neancy (58)
Ako hoćeš...lako se pronađeš
#1, 30.08.2011 - 17:00
Malo je onih sto bi zelelo iskreno i javno da napisu gdje se pronalaze.
30.08.2011 - 17:05