Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog

Darovitost i talentovanost

Novi drustveni sistem donosi potpuno razlicito sagledavanje istih pojmova.
Neko bi rekao sta moze biti razlicito kod pojma darovitost i kod talentovanosti.
Moze.
Kao sto se ceo zivot vrednosti menja od unapredjenja vrednosti do unapredjenja karijere.
Kad imate unapredjenje karijere , tu je pristup potpuno drugaciji , vasa koncentracija i trud oko sitnica je oko sasvim drugih stvari nego kad bi gledali iskljucivo razvoj sebe kao osobe i vasih interesovanja i mogucnosti.

E upravo ta razlika u razvoju svih vasih interesovanja i mogucnosti i reci karijera kao razvijanje usmerenih sposobnosti i prakticnog ispoljavanja natprosecnih mogucnosti dolazi do izrazaja kod pojmova darovitost i talentovanost.
Sada ti pojmovi postaju mediokritetski orjentisani.Mediokritetsko se ogleda u strogom definisanju tokova kojima mora da tece razvoj i periodika razvoja sposobnosti da bi to nesto ocenili kao darovitost i kao talentovanost.

Bukvalno prevedeno na obican jezik, iako deca razvijaju svoje osobine u potpuno razlicitim vremenskim periodima razvoja, i da svaki organizam i mozak ima odgovor u svom terminu na okolinu i razvoj, pa ce jedno dete odjednom izrasti, gledano fizicki, ali odjednom izrasti i mentalno i intelektualno u npr 7 god, dotle ce drugo to uciniti u 3 god....neko ce to uraditi u 9god...

Na uklapanje da bi se osoba upustila u razvoj svojih intelektualnih sposobnosti nekad moramo cekati zbog okolnosti i psihickih odnosa.

Medjutim po novoj sistematologiji koja je tako sterilno forsirana i prihvacena, talenat i genije se definisu iskljucivo kroz izuzetke i sto ranije komparativno nadmocno prikazivanje sposobnosti.
To po starim analizama , gde je proucavan maksimalizovan razvoj svake osobe nije toliko uticalo na odustajanje od svake osobe ponaosob, pa su dobijani rezultati koji su pokazivali da kasni trigeri, okidaci, znaju da itekako preteknu one koji nauce da citaju sa godinu ili dve i da je taj njihov "talenat" bio ustvari vapaj za paznjom ili usmerena aktivnost radi priznanja osobenosti deteta.

Medjutim kad se razvije mentalno i intelektualno , dete koje nije imalo potrebu za eksponiranjem i nekim dokazivanjem genijalnosti , odjednom stize i prestize i dostize nivoe koje "talenat" ne moze ni sa ogromnom ambicijom da postigne.
Nova sistematizacija je na neki nacin elitizacija ambiciozne dece, a ne kvalitetne i genijalne dece.
Bas kao i u poslu i karijerizmu , forsira se ambicioznost i ko prvi devojci.
Male misice i princeze, odlican materijal za pedofile, mali super teniseri, mali muzicari itd...
Retka su deca koja na ovaj nacin ne dobiju psihicku invalidnost...Milenkovic je mozda jedan od njih...

Medjutim,ceo nas skolski sistem toliko forsira takav pristup deci , koji uz nepotizam donosi bukvalno kasnije i blokadu onih stvarno darovitih osoba , dece ciji roditelji nisu kapitalci....

Opsti nivo inteligencije prepametnih srba je na zalost kao i kod nekvalitetnog direktora sektora usmeren na dokazivanje upravo te prepameti koje ustvari nema.
Te mnoge destruktivne pojave ovih godina prolaze i ucvrscuju se , a posledice ce doneti u periodu od sledecih 30 do 50 godina....

Uspesno smo zamenili znanje sa uspesnoscu, pa su nam sad uspesni ustvari primeri za pamet i znanje.
Tako cemo i ostalo...
Vec danas nam deca ne razlikuju pamet od lukavosti i prepredenosti.
Da ne govorim o opstem nepoznavanju razlike pameti i inteligencije....ili podeli na milion vrsta inteligencije...


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 2

Napiši komentar:

333Jovan (61)
...gde li sam ...????
#1, 31.08.2011 - 17:43