Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
ninoslav1011 blog


Interesantno je da se svi smatramo stručnjacima za vaspitavanje dece,To je ja mislim jedini posao za koji nismo učili školu,ali svi ga znamo.Možda će neki zameriti što kažem za to posao,ali stvarno to je težak,odgovoran i mukotrpan posao,koji zahteva puno pažnje,strpljenja i ljubavi.

Povod što ovo pišem je što sam direktno bio iznenađen postupkom jedne moje prijateljice prema svom detetu.Lično mislim da kvari dete,ali ona smatra da je odličan pedagog.

Imam sina,sad ima 17 godina,sticajem nesretnih okolmosti sami smo već 12 godina,tako da od njegove pete godine,podižem ga sam.Ko god ga upozna,razgovara sa njim,oduševljen je njegovom zrelošću,ozbiljnošću i odgovornošću.U njegovom vaspitavanju držao sam se nekih pravila,koja će možda neko smatrati za loša ali možda pomognu nekim drugim samohranim roditeljima(ali i roditeljima koji su u braku).

1.Dete možete udariti prutom po guzi dok ne bude svesno onog što mu govorite,znači do 5-6.godine.Posle toga više postižete razgovorom nego batinama.

2.Volite svoje dete,ali nemojte stvarati božanstvo od njega.

3.Pružite detetu od materijalnih stvari sve što možete,ali nemojte mu stvarati osećaj da sve pada sa neba,odnosno stvorite mu osećaj vrednosti onoga što dobije,ako dete nešto želi što je van vaših mogučnosti,objasnite mu to,potrudite se da shvati da je život težak,i ako bude mogučnosti ostvaričete to

4.Nemojte obećavati ono što ne možete ispuniti.Obećanje ne sme za vaše dete biti,obećanje,ludom radovanje.

5.Ako ste uveli neka pravila ponašanja za dete,nek ona važe bez obzira kakve ste volje.Ako mu je nešto zabranjeno,nek ostane zabranjeno i kad ste dobre volje,ako mu je nešto dozvoljeno,nemojte mu uskračivati kad ste ljuti.

6.Nemojte dozvoliti da nemate vremena za svoje dete.Posao,obaveze,sve razumem,ali dete ima uvek probleme koji nama odraslima izgledaju smešni,ali njima su strašni.Moj sin i ja smo imali period ujutro od 6-7 kad smo sedeli ,pili kafu,on belu naravno,i razgovarali o svemu.U 7 je on išao u školu,ja ili ostajao kući ili išao da radim.Ali to je bilo samo naše vreme,kad smo obojica bili usmereni jedan na drugog.

7.Stvorite poverenje kod deteta,nemojte da se zbog vas plaši nekog svog postupka.Deca znaju da pogreše,ali vi morate da mu pomognete,bez obzira na sve da ga podržite i usmerite da to ne ponovi.Ako se dete ne usudi da vam kaže za neke probleme,slabu ocenu,tuču sa nekim ili bilo šta drugo,onda stavite prst na čelo i razmislite koliko poverenja vaše dete ima u vas.Dete nije neko ko treba da ostvari vaše nerealizovane ambicije.

8.Da ne gnjavim previše,još samo na jednu stvar bi skrenuo pažnju,a to je autoritet.Nemojte nikad ako vaš partner kaže nešto detetu , to dovodite u pitanje ili menjate tu odluku.Ako se ne slažete to recite partneru kad dete nije prisutno.Ovo posebno primenjujte kad su u pitanju dede i babe.Dete je izuzetno lukavo i oseti kod koga je najmekše i ko će mu omogučiti da eskivira ono što mu je rečeno. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 11  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Danka46 (68)
Mislim da bi pojedini profesionalni pedagozi imali sta da nauce od tebe.
Imam primer prijateljice koja je pedagog i koja sa sopstvenom decom nije uspela.
Samo bih ti jedan savet dala...misli malo i na sebe!
#3, 02.10.2011 - 22:25
Ja sam dete razvedenih roditelja,podizala me je majka,ispao sam čovek na svom mestu,završio školu,odslužio vojsku,zaposlio se,oženio... Ali u svom životu sam osetio neke greške koje je majka pravila,između ostalog,držala me je pod "staklenim zvonom"da ne saznam ni za jedan problem,da sve pada sa neba,da se ne treba truditi da se nešto dobije...
Sve sam to naučio na teži način.Zato učim sina da je život borba,da se moriš truditi ako nešto želiš,ali i da su porazi sastavni deo života,ida te moraju naterati na jaču borbu,a ne na predaju
02.10.2011 - 22:37
ravgor (54)
#2, 23.09.2011 - 16:18
RRAAKK (53)
Najteži i naj važniji posao svakog roditelja
#1, 22.09.2011 - 22:42
Kad od deteta vidimo čoveka na svom mestu,onda znamo da smo ga dobro obavili
22.09.2011 - 23:31
 

Korisnik
offline
offline ninoslav1011 (55)
Srbija, Južnobanatski okrug, Bela CrkvaBlogovi: tagovi
nema tagova