Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
princezanemira blog
Posmatram život moje sestre,najbolje drugarice i sopstveni naravno.Sestra se udala veoma mlada i rodila troje dece.Onaj period koji ja nazivam živeti život je provela rađajući decu sa varjačom u ruci(ne kažem da je to išta loše niti da ona tako nije želela...).Razvela se i vratila kod mame.

Najbolja drugarica je opet taj period imala iako još uvek živi sa svojima.Sada je u ozbilnoj vezi,pred udajom.

Ja sam došla sa 18 god. iz NS u BG i do dan danas ostala ovde.

Smatram da je period odvajana od roditelja veoma bitan međutim kako ga izvesti kada živimo u zemlji u kojoj je luksuz izaći i na ručak u restoran (kako su krenuli sa cenama uskoroćemo svi da idemo po restoranima jer će namernice biti skuplje...).

Kod nas je sasvim normalna pojava da ostajemo u roditeljskim domovima do venčanja.Čak ne normalna neo gotovo jedina moguća.

Nikada neću zaboraviti kada mi je drugarica sa Kipra koja se udala za Engleza (pri tom tamo čuvala decu Britanskog bračnog) para rekla:

-NJihovi roditelji nisu kao naši.Oni toliko ne brinu o deci.Uostalom po čitav dan nisu sa njima.A onda ih šalju u internate ili šta god.Odvajaju se sa 18 god i nakon što završe školu(pa često i tokom nje)roditelji mogu da ih posete ili slično ali nemaju puno veze sa njihovim životom.

Dobro,to je lako izvodljivo u zemlji u kojoj kada izgubiš posao nisi osuđen kao na smrt jer nema šanse da ga ponovo pronađeš i u kojoj se falulteti ne završavaju po sto godina...

Međutim smatram da je kod nas istaknuta ta takozvana preterana briga.Ta zavisnost od roditelja koja počinje tako što učiteljicama i lekarima nosimo kafe i bonbonjere ne bi li obratili pažnju na naše dete.Ubrzo shvatamo da nismo jedini koji nose čokolede pa prelazimo i na skuplje poklone.

Ona vodi do toga da sopstvenoj deci obećavamo dobićeš to i to ako uradiš ovo ili ono pa sve do toga da im plaćamo zaposlenje jer se u protivnom nikada ne mogu zaposliti (ili ukoliko imaju sreću da dobiju sedmicu na lottu)

Ista ta preterana briga nekako vezuje partnere.Pa ćete često čuti kako su ostali u braku zarad dece.Da trpe jedan drugog kako bi deci pružili dobar primer a zaprvo duboko ukorenjuju nezadocoljstvo u sebe i prezentuju ga toj istoj deci.

Sve to vodi do toga da deca prestaju da se bore jer u glavi imaju stalno onaj glasić...ma roditelji će pomoći,završiti.I još gore od toga da roditelji umišljaju da imaju vlast i kontrolu nad njihovim životima baš zbog tih usluga koje im čine.

Iz roditeljskih kuća idemo pravo u bračne vode.Nakon perioda navikavanja suprug nam postaje ono što su roditelji nekada.A onda shvatamo da nije baš tako idealno.Da je moglo mnoo bolje.Da nije ni mrvicu onako kako smo zamišljali.

Ali na partnera više ne gledamo kao na voljenu osobu.Već kao na nekoga sa kim živimo.Sa kim delimo finansijska sredstva.Krov nad glavom.

Pa nam hiljade misli preleću u glavi.Ako odem gde ću?Nemam stan.Nemam posao (ili imam ali je nesiguran),kako ću da izdržavam decu? Natrag u roditeljski dom? Nema šanse!
I ...ostajemo u brakovima ili vezama ponašajaući se po sistemu zavisnosti od povezanosti.

Trpimo sve i svašta (jer de bi u protivnom i kako bi?)i jednoga dana nam sve prekipi pa rešimo da se razvedemo.Ništa nije vredno naše patnje i naših suza-kažemo sebi.

Ali na razvod okolina gleda kao na smrt.Pa nas onda zalgedaju na ulicama,proslavama,u školama koje nam deca pohađaju sa ukočenim izrazom na licu.Jer Bože moj razveli smo se i nemamo partnera.

A onda ili nazad kod roditelja pa ponovo u drugu zavisnost ili na sopstvene noge koje nas vode do osuđeničke klupe.

Jer kod nas sve to još nije normalno a na samca se gleda kao na bolesno čoveka.

Nema partnera.Nije zavisan od njega (na bilo koji način).Neće valjda jadan/na da ostane čitav život.

Kod nas su sve normalne pojave još uvek nenormalne.A okolina oblikovana po pređašnjim generacijama oblikuje buduće.

Nije važno više ni da li imamo vize ili novac.

Kao nacija definitivno patimo od zavisnosti povezanosti.

A sve kreće od detinjstva i teško da će se još dugo promeniti.Kolektivna svest se ne menja ni pod uticajem drugih naroda i kultura.Možda samo prividno.

Eto bila su to neka moja razmišljanja ovoga jutra...Princeza nemira želi Vam lep početak dana!
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 11  |  negativni glasovi: 5

Napiši komentar:

jovisa81 (35)
#4, 24.09.2011 - 14:32
24.09.2011 - 14:37
bane56 (60)
Ovo vazi za one koji nisu samostalni i nisu sigurni u sebe i svoje sposobnosti,docim oni koji to jesu hrabro koracaju kroz zivot.
#3, 24.09.2011 - 12:54
Napisah ovaj tekst potpuno obektivno
Odvojena sam od roditelja od 18te
Ali na žalost nije sve u samostalnosti...
Ako ništa drugo do brakova živimo sa roditeljima .Ni to nije baš normalno...
24.09.2011 - 13:09
vitezkoja (40)
Smatram da je period odvajana od roditelja veoma bitan međutim kako ga izvesti kada živimo u zemlji u kojoj je luksuz izaći i na ručak u restoran Pa nam hiljade misli preleću u glavi.Ako odem gde ću?Nemam stan.Nemam posao (ili imam ali je nesiguran),kako ću da izdržavam decu?kako se osamostaliti kada je sve protiv te solucije u ovoj našoj zemlji pa se retko odlucujemo da napuštamo roditelje Kao nacija definitivno patimo od zavisnosti povezanosti.
#2, 24.09.2011 - 12:46
Ti Viteže štrajkuješ mene
24.09.2011 - 13:08
#1, 24.09.2011 - 12:36
24.09.2011 - 12:42