Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
AntaSD blog

Marihuana ipak nije štetna

Los Anđeles -- Grupa kalifornijskih naučnika tvrdi da dugotrajna upotreba marihuane ne oštećuje mozak i da može i da pomogne.

Naučnici sa Univeziteta Kalifornija navode da ta droga, ako se svakodnevno veoma umereno koristi, može pomoći kod nekih bolesti i ukloniti bolove kod multipleks skleroze, tumora ili glaukoma. Tokom jednog eksperimenta upoređivani su sposobnosti učenja i pamćenja, brzina reagovanja i jezičke i motoričke sposobnosti 700 osoba koje su konzumirale marihuanu i 484 onih koji je nikada nisu probali.

Zaključeno je da grupe nisu pokazale nikakve razlike ni u jednom od parametara, a izveden je zaključak da marihuana nije štetna.

FDA protiv marihuane u medicinske svrhe

Agencija SAD za hranu i lekove, FDA, saopštila je da ne podržava upotrebu marihuane u medicinske svrhe. U saopštenju se navodi da su FDA i druge agencije Ministarstva zdravstva zaključile da nema razumnih naučnih studija koje bi podržale upotrebu marihuane u medicinske svrhe, niti njenu sigurnu primenu i efikasnost u oštoj medicini.

Stav FDA je suprotan rezultatima istraživanja Medicinskog instituta, dela Nacionalne akademije nauka. Prema istraživanju Medicinskog instituta iz 1999, aktivne supstance u marihuani pomažu pri uklanjanju boli, mučnine i anoreksije uzrokovane sidom. Medicinski institut ocenjuje da je saopštenje FDA političke, a ne naučne prirode.

Neke savezne države u SAD dozvoljavaju upotrebu marihuane u medicinske svrhe. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

Ma sve u sesnaest je zdrava.....preporucuje se i bebama sa 2 meseca u mleku....lepse spavaju....
#1, 27.09.2011 - 14:42