Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vladica038 blog

Prošle su nedelje a možda i meseci. Stric je završio svoje u vojsci, došao je kući a ja sam krenuo u školu. Prvi razred. Rat i ostale peripetije me više nisu zanimale.Znam da je bio koji dan pred polazak u školu kad su se na ulaznim vratima pojavili moja baka sa majčine strane sa svojim sestrama a mojim tetkama. U ruci su nosile poklone, znao sam da mi nije rođendan ali ono šta mi nije bilo jasno čemu pokloni. Otvorio sam ih i video pribor za školu sveske, ranac, pernicu, olovke pa čak i gumice, pa i flomasteri sve u simbolima SIMPSONOVIH. Ukapirao sam da je to zbog početka škole, krenuo sam u prvi razred.

Sam početak školovanja nije toliko bitan u ovom moj dnevniku. Verujem da su svima bili isti početci, mama za ruku pa u školu, uz put saveti. Ne pričaj na času, sedi mirno, kad učiteljica uđe ustani i kaži dobar dan... sve po JUSU kako se to kod nas kaže. Stigli smo, ispred starog zdanja škole velika kužva, ja uzbuuđen i uplašen, nikad nisam video toliko dece na jednom mestu. U koloni jedan po jedan ulazimo u školu, ulazimo u učionicu, pod je od dasaka premazan ulem, zidovi obojenimasnom zelenom bojom ali čisti. Kroz krošnje drveća sunce se probija do učioniice. Čuje se zvono po drugi put, ubrzo zatim u učionicu ulazi lepa žena koja nam je poželela dobar dan, svi kao jedan smo odpozdravili DOBAR DAN. Predstavila nam se kao učiteljica. Rekla je da se zove Ufeta. Ime koje sam po prvi put čuo. Tako lepo, tvrdo ali opet nežno, a stav koji je držala je bio tako umirujuć, ne preterano napadna šminka, bež komplet sako i suknja. Oličenje prave majke i osobe koja svojim glasom uspela da stiša 30 vrlo nestašnih mališana. Kratko je proćaskala sa svakim od nas. A posle je izdiktirala raspored časova koji su naši roditelji zapisali.

Prvi dan škole ću dugo pamtiti a ono što ću još duže pamtiti je dolazak nove drugarice. Sebe izjedam što ne mogu imena da joj se setim. Ali ono šta pamtim jeste njen ulazak u učionicu sa učiteljicom. Ta duga plava kosa, oodeća koja je nam je poručivla da se nešto užasno desilo sa njom, taj skriven pogled, oči pune suza. Nesigurni korak i tih skoro plačljiv i skoro nečujan glas koji je svima nama poželeo „dobar dan“.Bože bila je tako slatka.

Jedva smo čekali veliki odmor da porazgovaramo sa njom, zvonilo je i svi su kao ludi pojurili ka vratima, jedino je ona ostala prikovan za stolicu. Nešto mi nije dalo mira, prišao sam i predstavio se onako dečački, predstavila se i ona meni ali nisam mogao da razumem njeno ime, da li je bilo Milica, Milena, Jelena ili Marija ne mogu da se setim. Sećam se samo da je u jednom trenutku izgovorila reč izbeglica. Reč koju sam ranije čuo na televiziji. Rekla je samo da ona više nema oca i da je sad izbeglica a posle toga je samo zaplakala. Neznam zašto ali istog trenutka je i meni krenula suza niz lice. Samo sam seo pored nje nežno drugarski je zagrlio i reko „pa nemoj da plačeš, evo pozajmiću ti ja mog tatu“ , na to je ona jošglasnije zajecala, ćutali smo neko vreme a onda je ponovo zavonilo. Svi su usli a potom i učiteljica ja i ta devojčica smo i dalje plakali. I tad smo tražili da ja i ta mala sedimo zajedno. Učiteljica je uslišila naš molbu.

Sa drugarima smo uspeli da vratimo toj novoj drugarici osmeh na lice. A onda je jednog dana njeno mesto u našoj klupi ostalo prazno, učiteljica nam je rekla da je naša drugarica otputovala i da neće više biti sa nama u razredu. Sobzirom da je mama rekla da učitejicu mogu sve da pitam, želeo sam da moju učiteljicu pitam šta je to izbeglica ali mi nešto nije dalo. Ćutao sam i nadao se da će se moja drugarica vratiti na svoje mesto...

A mene je idalje mučilo pitanje šta je to izbelica


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

olgica (57)
bolno je sjecati se tih mucnih i bolnih vremena
#1, 27.09.2011 - 17:55
 

Korisnik
offline
offline vladica038 (29)
Srbija, Kosovski okrug, GračanicaBlogovi: tagovi