Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vladica038 blog

Pakao bombardovanja je već bio iza nas, nova školska godina se približila i došao je prvi septembar. Za većinu učenika jedan od najradosnijih dana u godini, dan kad će se ponovo okupiti i družiti sa drugarima. Ali taj prvi septembar je za mene imao sasvim drugo značenje. Sobzirom da se od kraja bombardovanja do prvog septembra broj srpske dece u YU prgramu sa nekadašnjih preko 200 sveo na svega 4 skolskog uzrasta i to ukljucujuci mene i mog brata, taj prvi septembar je za mene imao sasvim drugo značenje.

Sama pomisao da se u roku od par meseci srpska deca koja su nekad išla u brojne Prištinske škole sveo na broj koji nije dovoljan da popuni jedno odeljenje je i dan danas neshvatljiv za mnogo ljudi... Međutim obrazovanje je važno za sve i u školu se moralo ići. Ali gde? Najbliža škola je bila u Lapljem selu, ne mogu da verujem koliko Ja nisam bio svestan situacije oko sebe kad sam u školu odlazio svaki dan sa ocem i bratom kroz Prištinu, u kojoj su tih dana otmice, maltretiranje i ubijanje ljudi bila sasvim normalna pojava a jedina krivica tih nesrećnika je bila to što su bili Srbi.

Teško je izbrisati iz glave scene praznog grada, Uniformisane ljude koje patroliraju ulicama mrkog pogleda, a posebno je teško kad sa ove distance shvatiš da u školu ideš sa ručnom bombom u rancu, koju je tvoj otac stavio tu za slučaj... bože... zašto jedno dete mora da prođe kroz sve to, znam da bi mnogi od vas u mom ocu našli glavnog krivca, možda i jeste kriv ali mi je otac.

Tako sam u školu išao par meseci dok nismo prešli u selo nadomak Prištine, nisam mogao da verujem koliko je par meseci izolacije uticalo na moje sociološke mogućnosti. Kad sam došao u to selo i novu školu bio sam zbunjen, nisam znao o čemu da pričam sa decom, bio sam povučen i sam. OSETIO SAM SE KAO MOJA DRUGARICA IZ PRICE O IBEGLICI. činimi se da je to uvideo i moj otac, i zato je rešio da pređemo u Čaglavicu to malo selo južno od Prištine... ali nismo prešli sami.... 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline vladica038 (30)
Srbija, Kosovski okrug, GračanicaBlogovi: tagovi