Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog

Cemu sluze forumi i blogovi?

Prvi korak ka socijalizaciji i komunikaciji je chat.
On je najslicniji realnoj navici i govoru u realu.
Medjutim,kad proradi egomanijakalni efekat, tj ono sto nas pretvara u sudije i selektore, a ucini nas zaboravnim o sebi i refleksivnom (ono kako mi izgledamo drugima), chat pocne da opterecuje i da gubi kvalitet.
Niko ne moze ni sa kim, ljudi se svadjaju, sukobljavaju i bore za dominaciju, ili opsti nivo kulture i komunikacije postane slika najagresivnijih pojedinaca.Ispliva ono najgore u ljudima.
Ali ne ostanu najgori.NE.I najgori takodje ne mogu da podnesu neispunjenje svoje idile, svojih zahteva, bez obzira sto sami svojim ponasanjem izazivaju situaciju nemogucih odnosa i komunikacije.

Guse se sami od svojih reci,emocija i postupaka kojima oblikuju svoje okruzenje.

E onda se prelazi na blog i na forum.
Te forme internet servisa su trajnije, jer poruke ne traju 10 sekundi.
Blog ima sekundarnog moderatora, vlasnika bloga, pa je pogodniji za idealizaciju i za kontrolu utiska.
Ali vrlo brzo postane ocigledno da je krug kod mnogo osoba previse mali,tj da skoro uvek postoji licemerno snishodjenje od strane vecine iz tog malog kruga pratilaca bloga.

Zato se masa okrece forumu, jer u forumu imate padobrance, pojedince koji iskoracuju iz sivila autora posta, koji daju vrlo vaznu komponentu , a to je verodostojnost SUDA , procene sredine.
Za razliku od bloga koji je ocigledno bezvredan u smislu procene od strane sredine, forum takvu ocenu nema.
Zato se masa priglupog, ali vise iskompleksiranog sveta,a i deo usamljenog sveta, okrece forumu.

Na forumu se formira struktura Elite, zatim EElite, tj onih koji imaju aktivnost 100% (prevedeno na vase shvatanje i na ovaj sajt),zatim grupa padobranaca, slucajnih prolaznika , koji postaju ekvivalent plena, orginalaca, koji postaju ekvivalent objektivnih sudija.

Vrlo je vazno razdvojiti usamljene od hijararhijski naglasenih (usamljenih ili neusamljenih).
Usamljeni preko foruma kompenzuju svoju lenjost i neorganizovanost, pa dominaciju provodjenja posle umora ili posla u komunikaciji menjaju za laksu varijantu turnON kompjuter i odmah si u komunikaciji i socijalizaciji.

A hijararhijsti su i dalje na svojoj liniji traganja za zadovoljenjem.Socijalizacija tu postaje vrlo cesto polje za ispoljavanje hijararhije, tj broj prijatelja,uticaj prijatelja, prisila koju ostvaruju preko organizovanosti , moderacije u kojoj ucestvuju (vrlo cesta je varijanta zenske dominacije na ovaj nacin i javljanje cenzure i potpunog plivanja u iskljucivo zenskim formama izrazavanja) ili preko grupnog mobinga ili stalkinga.

Plasman svojih ili tacnije SVOJIH stavova je presudni cilj koriscenja foruma u takvim slucajevima.
A ako ima reputacije, to tek postane alat za ovakve pojedince...
Koji su stavovi i unapredjenje misljenja tu nema nikakav znacaj za takvog pojedinca.

Zasto ovo kazem?
Pa zato sto je forum u osnovi nastao kao mesto na kojem suceljavanjem misljenja treba da dolazi i dolazilo je do unapredjenja stavova i misljenja, dok se u starom rimu u politickom sistemu nije doslo do ovog hijararhijskog izopacenja i foruma gde je cilj lobiranje.

Zato se ne treba cuditi ili ljutiti, kad vam moderacija zabrani blog zato sto ga nije razumela (sto je prema pogledu na ovu zajednicu ovde i na slicice i dominaciju vizuelaca, vrlo retka situacija) ili kad vam moderacija zabrani blog zbog niskog nivoa obracanja, ispod nekog prosecnog u smislu kulturnih ili u smislu inteligentnih standarda...

Uzmite u obzir da tu uvek vecu cenu za socijalizaciju placaju oni obrazovaniji i inteligentniji, jer im okruzenje namece vise ogranicenja i pruza manje prilika za zadovoljenje.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: