Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
neancy blog

24 OKTOBAR je Svetski dan borbe protiv raka i ovo je moj mali doprinos…

Od raka dojke najčešće oboljevaju žene (u malom procentu obole i muškarci).

Za sada ne postoje poznati uzrčnici raka dojke.Predpostavlja se da rak dojke nastaje kao rezultat skupa genetskih,hormonskih i spoljašnjih faktora.

Najveći faktori rizika za rak dojke su:

-starosnadob-starije češće oboljevaju

-pozitivna porodična anamneza (majka,ćerka,sestra, )

-pozitivnalična anamneza (rana menstruacija,pre 12 godine,starije prvorotke, kasnija menopauza, visoki unos masnih materija, stres ).

Bezbolni čvor u dojci je glavni znak.

-Većina žena sama napipa čvor. Ponekad je čvor bolan na dodir ili praćen spontanim bolovima.

- Iscedak iz bradavice koji je najčešće sukrvav ili krvav, a rjeđe proziran ili zamućen.

- Nedavno uvučena bradavica koja se ne može izvući. Kod nekih je žena bradavica prirodno uvučena, ali nije pričvrsćena u tom položaju kao kod raka dojke i može se delomično izvući.

- Osip, rane na koži dojki i kraste na bradavici.

- Ograničena uvučenost kože iznad tumora.

- Koža dojke koja sliči kori od narandže.

- Crvenilo, oteklina, toplina i bolna osetljivost tipični su znakovi upalnog oblika raka dojke.

- Povećani limfni čvorovi u pazušnoj jami, bolovi u leđima ili "patološki" prelomi kostiju (prelomi koji nastaju usled minimalnog opterećenja kosti) koji nastaju zbog presadnica (metastaza) u nekih žena mogu biti prvi znakovi raka dojke.

Rano otkrivanje raka dojke

Za sadau ranom otkrivanju je najbolja kombinacija mamografije sa kliničkim pregledom i samopregledom.

Mamografija je snimanje koje se obavlja u radiološkim službama a od skoro kod nas postoji i momgućnost digitalne mamografije. Preporučuje se da se prva mamografija uradi posle četrdesete. Mlađe ženesa visokim stepenom rizika u dogovoru sa svojim doktorom ovo snimanje treba da urade ranije.

Klinički pregled dojke se preporučujejednom godišnje kod starijih i na tri godine kod mlađih žena.

Samopregledom dojki ženemogu da pronađu promene nadojci. Međutim zbog uznemirenosti, straha od rezultata, skromnosti,etičkih i kulturnihuticaja još uvek mali broj žena primenjuje ovu metodu.Ovaj pregledžena treba da uradi jednom mesečno.

Metode lečenja:

- hirurško lečenje

- zračenjem

- hormonsko

- lekovima (hemoterapija)

- imunoterapija

Lečenje raka dojke je najčešće kombinovano. Neželjeni sporedni efekti su specifični za svaki vid lečenja. Pored toga žene imajuznačajne psihološke problem koji se mogu produžiti po završenom lečenju.

Ne samo danas, već svaki dan treba da razmislimo o načinu života, o porodičnoj anamnezi, koliko smo stresova imali u poslednje vreme,šta sve jedemo, koji rođendan slavimo, kad smo zadnji put posetili doktora…i …razbijmo predrasude uradimo SAMOPREGLED svakog meseca…


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

hvala bogu nesto edukativno ovdje da procitah fino i treba svaka zena da zna osnovne stvari o tome pozdrav
#2, 25.10.2011 - 16:12
Hvala,ja sam za ovakve vrste pisanja,mada na ovom sajtu to nije popularno.Bilo bi mi drago da ljudi koji pročitaju ovaj tekst shvate poruku i prenose je svojim prijateljima...pozdrav za tebe.
25.10.2011 - 18:34
radovanIII (50)
Svaka cast za ovo. jedino mi je malo zao i ljubomoran sam sto se ja toga nisam setio. Grozno je sto neke stvari i teme ili izbegavamo i ne zelimo da ih vidimo. Jos je gore ako nas uopste ne doticu. To mnogo govori o nama, nazalost. Jos jednom svaka cast Neancy i hvala ti sto si nas podsetila. Barem nas kojima je stalo do toga
#1, 25.10.2011 - 08:59
Znaš kako ovo je ozbiljna tema pa nisam baš sigurna koliko je ovde interesantna.Inače ja imam BLOG na Blogeru,
neancy-negujtesvojezdravlje.blogspot.com.... i tu pišem svoje viđenje i savete iz svoje prakse.
25.10.2011 - 09:53