Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
goran0808 blog
Zanimljiva neka ptičurina. Izgleda kao i normalan sup, samo je malo zajebanija. Naš domaći sup (supus milicijus) je najčešće kokošar i voli da štrpne sa strane, voli da ne radi i može sa njim da se živi. Mada… niko supove ne voli. Ni domaće a pogotvu ove beloglave.

Beloglavi sup (mupus kosovarus) izvorno potiče sa juga. Često ga mešaju sa arbanaškim supom (pandurus kapeesus) jer je sličnost jako velika. Od arbanaškog supa razlikuje se po oglašavanju što im predstavlja glavnu razliku. Ostale karakteristike su im iste. Inače jako karakteristično za sve supove je da jedu svašta, ali zanimljivost njihovog načina ishrane je da imaju sposobnost da iz bilo kog organizma izvlače MITOhondrije koje su im neobično važne za opstanak. Ukoliko ne isisaju bar jednom mesečno MITOhondrije iz organizma neke druge životinje supovi postaju sve mršaviji i mršaviji i na kraju crknu. Neki naučnici veruju da postoje i supovi kojima ne trebaju MITOhondrije za opstanak. Ja ih za sada nisam video. Beloglavi sup za razliku od domaćeg supa je vrlo prgava i bahata životinja. Kreće se uglavnom u jatu sa ostalim beloglavim supovima a nekada se može videti i u društvu domaćeg supa ali domaci supovi ne vole društvo beloglavog. Prirodno stanište beloglavog supa je ulica. Tu najcešće lovi svoj plen. Nekada se mogu videti i po kafanama. Tu se sakupljaju da potroše sakupljene MITOhondrije.

Nekada u našim krajevima nije bilo beloglavih supova, ali krajem prošlog veka pred najezdom arbanaškog supa povukli su se u naše krajeve. Sada su tu i mi ih nekako trpimo a dokle ne zna se. Neki beloglavi supovi nisu hteli tek tako da se povuku pred arbanaškim supom – ne bez pristojne novčane nadoknade. Malo koji beloglavi sup je otišao a da svoje gnezdo nije lepo prodao. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: