Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
mak2008 blogBio je to mali grad i jedan običan dječak u njemu. Odrastao je uz oca i majku koji su pripadali tzv. radničkoj klasi. Za 8. rođendan dobio je od oca malu igračku-automobil i saznao tada šta znači zaljubiti se na prvi pogled. Noćima ga je otac uspavljivao pričama o brzim automobilima, o trkama i herojima koji su na njima pobjeđivali, o ljudima koji su cio svoj život posvećivali izradi tih auta, o čitavom procesu njihove izrade i sreći kada se okrene ključ i čuje zvuk paljenja.
Sate poslije škole provodio bi u očevoj garaži gledajući kako njegov otac uporno pokušava da osposobi za vožnju jedno auto već odavno pregaženo vremenom. Komšije, drugovi iz škole, pa i po koji rođak koji je slučajno zalutao tuda nisu razumjeli njihovu strast prema automobilima i kao što to obično biva usljed nedostatka razumijevanja – ono što su dobijali od njih bio je samo podsmijeh, negodovanje i savjeti da se manu ćoravog posla jer će im život inače, proći uzalud.
Prolazili su dani, mjeseci, godine i u staroj garaži više nije bio onaj dječak, već stariji čovjek u isto toliko starom radničkom odijelu. Sjedio je na stolici i u tišini posmatrao auto, prikupljajući snagu da ustane i makar još jednom baci pogled pod haubu.
“Hahahaha, pa ti i dalje pokušavaš! Rekao sam ti da ta olupina nikada neće upaliti” – čulo se sa ulaza u garažu.
Starac podiže glavu i ugleda svog prijatelja iz škole, kome je očigledno njegova ljubav prema autima i dalje bila smiješna.
Smirenim glasom odgovori: “Moje je da pokušavam, a to da li će da upali ili ne…vidjećemo.”
Prijatelj mu na to reče: “Eh, budalo stara, cio svoj život si posvetio tom autu pokušavajući da ga popraviš, a čak ni tvom ocu prije tebe to nije uspjelo. Mogao si to vrijeme koje si imao u životu mnogo bolje iskoristiti, a ti ga protraćio na glupu gomilu metala. Ništa dobro ti ta tvoja tvrdoglavost nije donijela, umrijećeš pokušavajući a da ništa nisi postigao…hahaha.“
Starac se nasmiješi, a oči mu zablistaše kao kada mu je bilo 8 godina i reče: “Prije 50 godina sam upoznao svoju ženu kada joj je auto stalo nedaleko od moje garaže, a ja ga popravio zahvaljujući znanju koje sam stekao radeći na ovom autu.

Posao na kojem sam dočekao penziju dobio sam savjetujući jednog gospodina koje auto je najbolje da kupi shodno njegovim zahtjevima. Bio je to novi model ove ‘olupine‘.
Sin mi je prvi put progovorio ‘tata‘, dok smo sjedili u kolima, a ja mu pričao gdje sve može da se odveze.
Ovastara olupinadonijela mi je sva čuda ovog svijeta…i svakoga dana kada okrenem ključ, ona u mom srcu uvijek upali iz prve.”
*** 
Interesantno
pozitivni glasovi: 16  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

cica52 (66)
iPAK ,STARA OLUPINA, NIJE ZA BACIT.
#3, 08.11.2011 - 13:49
pcelar (62)
#2, 07.11.2011 - 14:30
goran0808 (46)
odlicna prica.
#1, 06.11.2011 - 07:58