Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
mandarinica blog

kako se izboriti sa ljubomorom u vezi...

Ljubomora je karakteristična za problematične odnose gde partneri ne veruju ili ne poštuju jedni druge. Ovo je suprotno okviru zdravih i srećnih parova. Iako je ljubomora teška dilema sa kojom se nije lako izboriti, ipak je moguće.

Tina B. Tesina, psihoterapeut i autor knjige “Novac, seks i deca: Zaustavite borbu o tri stvari koje mogu da upropaste vaš brak” kaže: "Ljubomora ne treba da bude zanemarena. Njome treba direktno da se bavimo i rešimo, tako da se ne stvara odbojnost, koja može da uništi ljubav. Ako se ljubomora ne zasniva na činjenicima, pa umesto toga proizilazi iz ranog napuštanja problem, onda je terapija potrebna. Tim ranim pitanjima uz dobru terapiju, možemo biti izlečeni i poverenje može da se vrati u naš odnos."

Ljubomora se javlja kada se neko oseća nesigurno ili ugroženo. Tako jedan od partnera može da se boji da će izgubiti vezu sa onim drugim, ili se pak plaši da neko drugi dobija pažnju koju on želi.

Tina objašnjava: "Najvažnija stvar koju možete da uradite je da zapamtite da kada sa ljubomorom rukujete ispravno, ne mora da dođe do katastrofe."

Evo nekoliko smernica koje Tine predlaže, a koje možete da koristite da savladate ljubomoru u vezi:

*Proverite da li se vi i vaša bolja polovina osećate prijatno vezano za vaše dogovore i načine funkcionisanja veze. Razgovarajte o mogućnost da je jedno ili možda pak oboje od vas dvoje ljubomorno. Napravite neke sporazume o tome kako ćete se ponašati, i uverite se da ćete biti spremni da ih se pridržavate. Nemojte plašiti sebe ili vašeg partnera teškim probama, zahtevajući nemoguće ili pak previše rizikujući. Imajte na umu da ljubomora ruši poverenje. Ako postanete uznemireni, razgovarajte o tome i ohrabrite drugu stranu da uradi isto.

*Trudite se da međusobno informišete jedno drugo. Laganje partnera o tome da li ste prekršili dogovor nanosi više štete nego samo kršenje sporazuma. Ako pogrešite, recite istinu. Ako je vaš partner/ka napravio grešku, budite otvoreni, mirno saslušajte bez okrivljavanja ili ljutnje, tako da vas dvoje možete zajedničkim snagama da dođete do rešenja problema. Ako se vas dvoje stalno dovodite u situacije kojima pogoršavate ljubomoru, možda ćete morati da pronađete savetnika da vam pomogne da rešite problem.

*Dajte sebi vremena. Strpljenje i komunikacija su vaši najbolji saveznici. Kao što učimo i rastemo zajedno, poverenje se postepeno gradi. Kako poverenje raste i jača, možete da počnete da popuštate pravila i dozvoljavate sebi i drugoj strani više fleksibilnosti i slobode.

*Zapamtite da budete nežni prema sebi i jedno prema drugome. Nemojte da budete ljuti na sebe ili partnerku/a zbog toga što ste vi ili ona ljubomorni. Bićete mnogo srećniji ako vidite ljubomoru kao normalan, ljudski problem i radite na njemu zajedno.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

raca5518 (85)
Dobar savet...
#1, 24.11.2011 - 15:15
mislim da je odlican..hvalaa
24.11.2011 - 16:08