Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Duca51 blog

***LJUBAV DELUJE NA BOL KAO MORFIUM***

Premda nas mnogi pesnici i pevači ubedjuju da „ljubav boli“, grupa američkih naučnika tvrdi da intenzivna.

Romantična ljubav zapravo ublažava bol poput kakvog

anestetika.

U studiji, objavljenoj u časopisu „PLoS One“, oni navode da ljubav deluje na bol kao morfijum.

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da strast karakteristična za početak ljubavne veze blokira fizički bol na sličan način kao i lekovi protiv bolova. Oni su pomoću funkcionalne magnetne rezonance skenirali mozak 15 „do ušiju“ zaljubljenih studenata oba pola kojima su zadavali blagu dozu boli dok su oni posmatrali fotografije voljene osobe.

Testovi su otkrili da navala ljubavi izazvana posmatranjem fotografije partnera deluje podjednako snažno kao i anestetik. „Istraživanje jasno pokazuje da se efekat ljubavi može uporediti sa efektom morfijuma ili kokaina, kazao je dr Šon Meki sa Stenford Univerziteta.

On je objasnio da u početnoj, intenzivnoj fazi ljubavi, raspoloženje ljudi doživljava promene koje utiču na sam osećaj bola. Ustanovljeno je, takodje, da za razliku od zaljubljenih, osobe koje su usamljene ili pate od depresije često imaju nizak prag bola.

ljubav-1-498-360x160.jpg

Tagovi:
b, g, l, o

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

vld (42)
#1, 06.12.2011 - 10:29