Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Wedranami blog

Emocionalna uslovljenost: Muškarčino ne plači, mlada damo ne viči

Ženstvenost. Ta divna, duboka, suptilna ženstvenost. Odlikuju je uglavnom Ljubav, saosećanje, razumevanje, dobrota. To su njeni ukusi. Naravno, postoje i drugi kvaliteti koji odlikuju muškost, a to su kvaliteti ratnika, kvaliteti čvrstine. Čovek mora biti poput čelika. Život će ga u međuvremenu zagrevati, topiti, valjati i stvarati od njega nepobedivu leguru.

Dok je žena uglavnom boravila u kući, brinući se o porodici, muškarci su tokom 3000. godina vodili ratove i njihova gotovo jedina aktivnost bila je ubijanje.

Mi živimo u dualitetu, u konstantnoj podeljenosti. Čak iako se pojavi koja individua sa imalo Svesti, i kada samo spomene jedinstvo, pojavi se talas programa i mentalnih šema koji zapljuskuje čovečanstvo ne bi li ga zadržalo u tom dualitetu. Čitav svet je podeljen. Ipak, da bi muškarac i žena bili jedno, i da bi živeli u celini, oni moraju posedovati kvalitete obeju strana. Dakle, muškarac treba biti jak, čvrst poput mača i ujedno nežan poput latice ruže i zaštitnički nastrojen prema celom ljudskom rodu. Sa ovim predstavama o sebi i stvarnosti, mogu se snaći u svakom trenutku. Potrebno je da budete nežni? Jednostavno ćete biti jer posedujete taj princip u sebi, kao i osoba suprotnog pola koja poseduje snagu umirivanja i prizemljivanja čoveka.

Jako je tužno kada čovek postane “muževan”, “mačo”, “muškarčina”, jer tada gubi dosta stvari od Istine života. Takva osoba zaista postaje čvrsta, ali to je više vodi ka grubosti pri čemu sve više postaje mrtva. Žena, pak, ako izgubi snagu da se suprotstavi i da bude jaka, ona postaje rob jer poznaje samo kvalitete slabosti. Tako vidimo kroz istoriju a i danas, da se ruže ne mogu boriti protiv mača jer će ih mač preseći, slomiti, uništiti i ubiti. Još uvek se nije rodilo nijedno biće koje je POTPUNO iznutra. I dalje imamo žene i muškarce, ali još ništa od ispunjenog, samoshvaćenog ljudskog bića. Šteta je upravo zbog toga što čim se odvojimo od majčine utrobe, mi bivamo obučavani. Od samog početka! Recimo da dečak želi da se igra sa lutkama, otac ili majka prilaze k njemu i počinju pridikovati: “Jao, ispusti to, sramota je, ti si dečak a igraš se sa lutkama. To rade devojčice.” Isto se dešava i sa devojčicama koje su hiperaktivnije i recimo penju se na drveće. Momentalno počinje uslovljavanje: “Tako se ne ponaša jedna mlada dama, sram te bilo, penjanje na drveće je za dečake, previše je grubo za tebe…” I eto, podele i podele… I jedno i drugo pate baš zbog toga što i lutkice i penjanje donose radost jer su to slatke ludorije života.

Ako dečak želi zaplakati, ili ako plače, ne treba ga sprečavati. Sprečite ga i ono neće pustiti suze jer su “suze za devojčice”. On treba biti “muško” i stoga se tako mora ponašati. Priroda nije pravila nikakvu razliku. Dala je suzne žlezde i dečaku i devojčici. Opasno je podučavati dečaka da ne plače jer to dovodi do potiskivanja emocija, a znamo da ono što potiskujemo kad tad izlazi napolje. Još je ozbiljnija činjenica da kada se potisne, ono ulazi u podsvest i odatle dela još jače. Ovo često dovodi do poremećaja kod muškaraca pa nisu sposobni da vole, niti su sposobni da izraze takvu vrstu emocija kao što je plač. Svako od nas ima momente kada jednostavno želi plakati. Suze su milost. Suze su blagoslov pročišćenja. Nemojte se ljutiti na muškarce jer su vekovima pod ogromnim pritiskom. Pod veoma teškim teretom. Gutati suze, gutati jecanje i jad zaista je razarajuće. Imajte saosećanja sa njima jer da su Svesni svojih potiskivanja, otpustili bi suze i tako oprali i sebe a i vas. Sprali bi svo crnilo sa sebe, sa Vas jer ste morali da ih trpite hiljadama godina. Mnogo toga se još može reći i potrudiću se da to iskažem srcem kroz dalje članke, ali za sada molim vas razmislite o tome i upitajte sebe jeste li dovoljno žena da oprostite muškarcu i da li imate dovoljno snage i hrabrosti da ga prihvatite nakon toga jer će biti kao izgubljeno i uplakano dete.

Jeste li spremne na tako nešto?

Svako dobro
M

Svako dobro 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

vld (42)
#2, 07.12.2011 - 09:45
Hvala
07.12.2011 - 19:07
#1, 06.12.2011 - 22:16
Hvala
07.12.2011 - 18:48