Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Dragan70NS blog

"Godina prođe, dan nikad"


Kako je tužno, čini mi se, što čovek nije bivao svestan svojih najlepših trenutaka u životu.
U tim trenucima čovek obično neskromno svoju sreću smatra tek jednim od stepenika do nekog vrha, koji tek treba da mu se dogodi.
Na kraju, kad spozna da posle tog stepenika nije vodilo nikud više, može samo da žali što se uludo nadao boljem i još lepšem stepeniku i što makar taj trenutak nije proživeo sa... svešću o njegovoj punoći i krajnosti.
S' druge strane, kad bi mu neko sveznajući nagovestio tu kulminaciju rečima:
"Ovo će ti biti najsrećniji trenuci u životu" - da li bi umeo više njima da se raduje, ili bi, time, postao nesrećniji, pronalazeći u svojoj najvećoj životnoj sreći mane i nesavršenosti, usput shvatajući da se boljem od toga ne može više nadati.
Valjda je Bogom dano neznanje o tom trenutku bolji izbor, jer ipak ostavlja prostor za nadu.
Ma kako ona nerealna bila...

Žarko Laušević "Godina prođe, dan nikad"

zarko.jpg

Za sve one koji vole lik i filmove ovog glumca koji je na vrhuncu svoje karijere doživeo teške trenutke...
Oni koji su već završili čitanje kažu da nije lako piscu tih redova, ali nije lako ni čitaocima. Mnogi nisu mogli da zadrže suze. Priča je emotivna, neke rečenice seku kao nož. To je knjiga ranjenog ljudskog bića koje prolazi kroz pakao. Lauševićeva knjiga dodiruje mnogo tema, a sumorne stranice zatvorske hronike pretvaraju se u intimnu ispovest.
Impresivno je, kako je zapisao Vukotić u pogovoru knjige, sa koliko je autentičnosti i svežine iznedrio priče o svojim zatvorskim družinama, kako ih je plastično izvajao i razgrnuo njihove sudbine. Ta galerija kažnjenika, nesrećnika, sabijenih iza rešetaka, često u smradu, izranja kao odbačeni deo društva, koji ne zna kako da otključa bravu izlaska, kuda njihova razlupana barka plovi... Laušević iz stranice u stranicu, sa nožem bola, raseca svoje muke, slutnje i halucinacije. Trpaju se dani, jedan na drugi, jedan za drugim, a neprestano pitanje “šta sam ja” narasta u planinu na kojoj se ne može ni odmoriti ni prespavati.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Knjiga je dobra....može se reci sjajna....potresna i puna pitanja...za one koji znaju da pitaju...Svaka čast....
#1, 14.12.2011 - 13:52