Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
pro-rok blog

Istorija Bijeljine i okoline

По завршетку Првог свјетског рата и оснивањ...у Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, у Бијељини се родила идеја да се у част краља Петра I Карађорђевића Ослободиоца подигне монументални споменик краљу Петру I Карађорђевићу Ослободиоцу. Одлучено је да споменик Краљу заузме централно мјесто испред зграде општинске управе чиме би се коначно урбанизовао једини градски трг.
Израда споменика је повјерена реномираном вајару Рудолфу Валдецу из Загреба, одраније познатом по својој југословенској оријентацији, који је у то вријеме био ангажован и на изради споменика краљу Петру I у Великом Бечкереку. Валдец је замислио оригиналну композицију на којој је представљен Краљ огрнут краљевским плаштом док са пропетог коња мачeм убија троглаву неман – персонификацију три царства поражена у I свјетском рату: Аустро-Угарске, Њемачке и Турске.

Године1990., након првих вишестраначких избора у Југославији послије Другог свјетског рата, у Семберији је поведена акција за обнову споменика Краљу Петру I. Упркос почетку трагичног ратног сукоба у Босни и Херцеговини 1. априла 1992. године, Семберци нису одустали од овог подухвата и израда споменика је повјерена академском вајару Зорану Јездимировићу из Бијељине. Јездимировић је, на основу фотографија првобитног Валдецовог дјела, као и сјећања старијих Сембераца, вајао споменик у манастиру Тавна од љета 1992. до јесени 1993. године. Истовремено, да би се споменику обезбедила доминантна улога на Тргу, градске власти су одлучиле да постојећи постамент премјесте мало даље од оригиналне локације и да га незнатно повећају.

Занимљива је и веза између два споменика краљу Петру – у Бијељини и Зрењанину, односно, тадашњем Великом Бечкереку. Оба првобитна споменика је извајао Рудолф Валдец и оба су порушили окупатори II свјетском рату, а реплике споменика је такође израдио исти умјетник – Зоран Јездимировић, прво споменик у Бијељини, а потом и споменик у Зрењанину.
Извор:Срмберија онлине портал


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: