Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Dragan70NS blog

Prava istina o dada Mrazu

" Deda mraze, deda mraze ne skreći sa staze"...

Ovo je priča tj prava istina o dada Mrazu, neko je možda zna, a neko ne. Sve je počelo još davno odprilike oko 300-te godine ove ere, u mestu Myra danas Demre (Turska), postojao je jedan episkpo Myrski NIKOLA, danas svima poznat kao SVETI NIKOLA, još uvek se priča o tome kako su on i njegovi sveštenici za vreme praznika posećivali siromašnu decu i delili im poklone, za sve svoje dobročiniteljstvo Nikola je proglašen svecem.

sveti-nikola.jpg

Legenda i priče o dobročiniteljstvu sv. Nikole podstaklo je Holandjanine da praznuju praznik u njegovu čast i taj dan su nazvali Sinterklass ! Odlaskom holandjana u Ameriku za vreme kolonizacije prenose i ovaj praznik, prvi izgled sadašnjeg deda Mraza je bio u zelenoj odeći sa belom bradom.

Naravno Amerikanci ne bili oni ako sve ne bi komercijalizovali, tako su početkom 19. veka izmislili priču kako je to veseli, debeo deda koji živi na severnom polu (naravno što bliže Americi) i koji putuje na svojim saonicama i donosi deci poklone za Božić.

Amerikanci tj. Coca-Cola ide dalje i koristi njegov lik za svoje reklame, kako su njihove boje crveno. bele, tako su preobukli deda Mraza, po ovome se vidi kolika je moć reklama jer do dan danas je ostao onako kako ga je Coca-Cola izmislila i prepravila.

cocacola%201951.jpg

Eto to je prava istina o dada Mrazu, ja iskreno nemam ništa protiv njega, čak sam se i oblačio da bih obradovao svoju decu.

Isto tako želim ovim putem da svoj deci, svim mamama, tatama, babama, dedama, svim bolesnima i zdravima, svim prijateljima i neprijateljima, svim zaposlenima, nezaposlenima i onima koji traže posao, svim rođacima bližim i daljim, svim sverkvama u stvari svima koliko vas ima sve najbolje za predstojeće praznike, puno SREĆE, ZDRAVLJA I LJUBAVI a ostalo možete potražiti na buvljaku....


b_081231086.jpg


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 20  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Cujem sad je moda da se nosi poklon na slavu....
#3, 27.12.2011 - 12:12
Slažem se,naravno,a kako i ne bi,jer Ameri nebi bili Ameri kad nebi počeli da kradu tuđe izume i predstavljaju ih kao svoje.U tome su ipak svetski prvaci.
#2, 26.12.2011 - 04:02
nislice (47)
" Deda mraze, deda mraze ne skreći sa staze"...
#1, 25.12.2011 - 15:02