Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Duca51 blog

***PRAVOSLAVNA NOVA GODINA***

378014_10150553946346885_130701516884_11262461_1326687185_n.jpg

(COPY/PASTE)
Vernici koji vreme računaju po Julijanskom kalendaru večeras dočekuju Novu godinu, a zbog toga što taj kalendar koristi većina pravoslavnih crkava, taj dan se naziva i pravoslavna Nova Godina. Srbi ga zovu srpska Nova godina, i kao i prethodnih godina, mnogi će je dočekati u kafanama, klubovima, na trgovima, ili kod kuća.

Tačno u ponoć, Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Ruska zagranična crkva, dočekaće Novu godinu. Pored toga, ove verske zajednice obeležiće i dva velika praznika - Obrezanje Isusa Hrista i pomen Svetog Vasilija Velikog. Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da je time Isus preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, zbog čega se obrezanje smatra očišćenjem od praroditeljskog greha.

Inače, 14. januar, odnosno 1. januar po Julijanskom kalendaru, naziva se još i Vasiljevdan i Mali Božić, jer se smatra da se sa njime završavaju božićne svetkovine. Pored Srbije, Novu godinu dočekuju i Crna Gora, Republika Srpska, Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske, a zanimljivo je da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj i u delovima Galske zajednice u Škotskoj.

Dvadesetih godina 20. veka, tadašnja Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca prihvatila je računanje vremena po Gregorijanskom kalendaru što je dovelo do raskoraka sa Pravoslavnom crkvom u tim državama, koja je nastojala da ostane pri starom računanju vremena. Tako se desilo da u jednoj državi stanovnici rimokatoličke i drugih veroispovesti slave Božić i Novu godinu 13 dana pre stanovnika pravoslevne veroispovesti. Danas, Gregorijanski kalendar je zvanični kalendar, tako da se prava Nova godina slavi 31. decembra, ali nije se odustalo ni od Nove godine koja se dočekuje 13. januara.

I ove godine, u Srbiji će pravoslavna Nova godina biti dočekana u svim gradovima i mestima. Pored kafana i klubova građani će na trgovima uz vatromet i kuvano vino, što je poslednjih godina postala tradicija, Novu godinu dočekati i u crkvama, gde će biti služene ponoćne liturgije.

‎*** SVIMA KOJI DOČEKUJU NOĆAS NOVU GODINU PO JULIJANSKOM KALENDARU ŽELIM ZDRAVLJE,LJUBAV,USPJEH, :) NA LICU I RADOST U ♥ !!! SRETNA NOVA GODINA !!!Tagovi:
b, g, l, o

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Danka46 (68)
Hvala! Srecna i tebi!
#2, 14.01.2012 - 10:47
vld (42)
#1, 14.01.2012 - 10:07