Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
nislice blog

Da li si ti šargarepa, jaje ili zrno kafe?

Kcerka se zalila svom ocu na tezak zivot i rekla kako ne zna vise kako da se suprotstavi zivotnim problemima i teskocama, kako nema vise snage za borbu; jer cim riesi jedan problem, vec je pred njom drugi i tezi od prethodnog.
Njen otac, koji je bio kuvar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vreme voda u posudama pocela je da kljuca. U prvi lonac je stavio šargarepu , u drugi jaje, a u treći nekoliko zrna kafe, zatim ih je ostavio da se kuvaju neko vreme.
Kćerka se nije mogla strpeti, jer nije znala šta njen otac tim postupkom zeli reci i dokazati.
Otac je iskljucio šporet, pa je izvadio šargarepu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio sa jajetom i kafom. Pogledao je kćerku i upitao: "Sta vidis"?

- "Vidim šargarepu, jaje i zrno kafe", odgovorila je.
Zatrazio je od nje da opipa šargarepu i osetila je da je mrkva jako meka i krhka. O¬nda je zatrazio da oguli jaje i videla je da je o¬no tvrdo i skuvano. Rekao joj je da pomirise kafu, a o¬na se nasmesila kad je osjetila njen bogati miris.
-"Ali sta sve ovo treba da znaci"?, upitala je začuđeno.
-"Znaj, kceri moja, da su i šargarepu i jaje i kafa prosli kroz isto stanje, boreci se sa istim neprijateljem -'kljucalom vodom', ali se svaki od njih suprotstavio na razlicit nacin.
Šargarepa je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omeksala i oslabila u kljucaloj vodi.
Jaje je cuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i o¬no se skuvalo u vreloj vodi i promenilo iz tecnog u tvrdo stanje.
Dok je kafa sasvim drugacija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv - o¬na je uspjela promijeniti vodu!
Da li si šargarepa koja je naizgled jaka, ali, cim naidjes na manje prepreke i teskoce, oslabis i gubis snagu?
Ili si jaje mekog srca koje, kad naidje na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (vanjski izgled) se ne menja, ali se menja tvoja unutrasnjost tako da tvoje srce ostaje tvrdo, jako i gorko?
Ili si zrno kafe koje izmijeni vrelu vodu (a o¬na je izvor bola) tako sto je cini ukusnom i daje joj lep miris. Ako si kao zrno kafe, ti svoju okolinu cinis boljom, vrednijom, ti teskocu sebi olaksavas tako da o¬na bude olaksica umjesto teskoce i problema, brige i tuge.
Razmisli, kceri moja, kako ces se suociti sa svim problemima i teskocama ovoga sveta??
Da li si ti šargarepa, jaje ili zrno kafe?


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Gruja966 (52)
Izuzetno lep i poučan tekst!
#5, 25.01.2012 - 15:36
vld (44)
#4, 25.01.2012 - 11:40
cica52 (66)
fantasticno poredjenje.
#3, 25.01.2012 - 11:19
nislice (47)
#2, 25.01.2012 - 04:07
nislice (47)
#1, 24.01.2012 - 23:31