Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
princezanemira blog

RUSKINJA (ISTINITA PRIČA)

Gledala je u svog bivšeg muža i pitala se šta bi i kako bilo da su opstali?Da li bi izgledala ovako kako izgleda ili bi ličila na onu istrošenu ženu koja je život posvetila kući i odgajanju dece.

Njegova košulja je bila otrcana.Plava boja pomalo izbledela.Nije našao drugu i ponovo se oženio nakon svega.Ona je imala mlađeg čoveka sa kojim je bila u nekakvoj neobaveznoj vezi.Hvalili su je.Da dobro izgleda.Da ima u srednjim četrdesetim život kakav bi toliko njih želelo.Ali ona na pohvale nije odgovarala čak ni osmehom.Kao da je sve bilo do nje.Kao da je ona sve izrežirala.Vratila se u daleku..1996 godinu.

Kriza.Opšti haos.Istina ništa manji nego danas,ali još uvek je bila dovoljno mlada da poveruje da se u ovoj zemlji nešto može promeniti.Uostalom moralo je.Imali su 2 mala deteta i skladan brak.Kriza je postajala sve veća.Nju su otpustili kao tehnološki višak a i posao njenog supruga nije bio siguran.

Smišljali su očajanju šta će dalje.Jednoga popodneva njen suprug se sa posla vratio nasmejan.Rekao je da je razgovarao sa njegovim prijateljem iz srednje škole koji ima sopstvenu firmu u Moskvi.Otići će.Zaraditi novac.barem neće morati da misle šta će jesti sutradan.Živeli su u njenom stanu koji je nasledila od babe ali sve je za njih predstavljalo luxuz.

U prvi mah joj se dopala ideja ali ubrzo je počela da je hvata panika.Kako će sama sa dvoje dece.Kako god kud nije imala.Neka on ode.Ako se snađe otići će svi.Uostalom bolje i to nego da večito strahuju za opstanak.

Oba su deteta išla u vrtić.Jedno je trebalo da krene u školu.Dva sina.

Sećala se tačno dana kada su ga pratili na avion.Suza koje nije uspevala da zadrži.Strepnje i od samog puta do Rusije a posebno svega ostalog.

Za nekoliko dana se javio i govorio kako mu je dobro.Pričao o tome da ima veoma siromašnih ali i veoma veoma bogatih ljudi i izneo cifru plate koja je za njihove uslove bila izvanredna.

Uskoro je ređe počeo da se javlja.Novac je slao na vreme.Pričali su.Pričali su o tome kako su Ruskinje opasne.Kako vrebaju muževe.Kako su spremne na sve.Ali ona je bila uverena da je sve to samo izmišljotina zavidnih Srpkinja.Uostalom to je bio njen muž.Verovala mu je.

Uskoro je pozvao i rekao da će doći da razgovaraju.

Da dođe radi razgovora.To nije moglo na dobro da izađe,pomislila je uplašeno.Danima ga je pitala da li je sve u redu.Dobijala je samo kratak pozitivan odgovor.

Kada ga je ugledala odmah je znala.Druga.Postoji druga.Prošlo je godinu dana od kako je bio u Moskvi.Postao je direktor firme .Znala je da dobro zarađuje.

Saopštio joj je da se neće vratiti.Da se zaljubio.Da će redovno slati novac ali da želi da se što pre razvedu kako bi se oženio.

Ne,njen muž nije bio jedan od onih koji jure za ženama.Odmah je znala da je u pitanju nešto ozbiljno.Nije mu ništa odgovorila a on se u Rusiju vratio već sutradan.

Bila je u šoku.Dvoje dece.Imaju dvoje dece.Šta sada?Zar će napustiti porodicu zbog neke žene koju jedva da poznaje?

Nekoliko dana potom otišla je u Rusiju i ona.Ostavila decu kod svoje majke i oca.Boriće se.Boriti se za njihov brak.I sada se seća kako je bio izričit i hladnokrvan kada ga je molila da se vrati.Videla je i nju.Mlada.Prelepa.Plava.Osećala se tako jadno dok je gledala u njegove cipele i gutala knedlu.

On je bio neumoljiv.Razvod i samo razvod.To je sve šo je od njega čula.

Vratila se.Zapala u depresiju.Vratio se i on na kratko i samo sajednom namerom.Razvod.Uskoro je dobila kovertu u kojoj je stajao poziv za raspravu.

Mislio je da će sve proći glatko.Od imovine su i tako imali samo njen stan.Nije bilo ništa za deobu a novac će uplaćivati redovno.Barem to nije problem.

Međutim nije mogao da sakrije pogled iznenađenja kada mu je na sudu saopštila da će deca pripasti njemu.Ona ne radi i ne pada joj na pamet da preuzme takvu odgovornost.Šta ako se oženi?Prestane da plaća?U Srbiji je tako teško zaposliti se.

Pristao je nerado.Njegova deca nisu želela da idu u Rusiju.I to je sredio sa prijateljem.Odlaziće i dolaziće.Nije strašno.Ruskinja će živeti u Srbiji.

Uzeli su stan u ulici pokraj one u kom je živela njegova žena.Ali nakon nekoliko meseci Ruskinja se vratila u Rusiju.Deca su bila prevelika odgovornost .Naročito...nisu bila njena.Naviknuta na užitke nije to imala u planu.Samo mi je jednog jutra saopštila da je kupila kartu i da odlazi.

Naš junak je očajan molio ženu da se pomire ali ona nije želela ni da čuje.

Zaposlila se.Počela drugi život.Kolutovi oko njenih očiju od neprospavanih noći su nestali.Doterala je liniju.Počela da se hrani zdravo.Retko je kuvala.

On je živeo sa dva sina.Radio sve poslove koje je nakada obavljala ona.Naučio da kuva.Prestao da odlazi u Rusiju jer je shvatio da je sve bila nemoguća mislija i obavljao posao uza bednu platu.

Sinovi ga do danas krive za sve.Za raspad porodice.Drugačiji život.Sa majkom su u odličnim odnosima.

Ona opet često izađe.Viđa se redovno sa već odraslim sinovima.Večera sa njima.I donekle živi ispunjeno.

Međutim od kako se sve to desilo nastala je jedna rupica u njenom umu.Kroz nju je propadalo poverenje u ljude.NJom se branila ali je od nje i strahovala.

Nije se puno smejala.

Njeni jastuci nisu bili natopljeni suzama.Sve prošlo.Davno.I život kakav je želela.Život kakav je na trenutak imala.Od svega toga ostala joj je nekakva tuga u očima koja se oslikavala čak i kada se smešila.

Često se sećala Ruskinje.Dobro ju je upamtila.Č..ak je i kosu ofarbala u plavo.

Nije je volela,niti mrzela.To je bila žena koja je izmenila njen život iz korena.

Ko bi rekao,da će to biti baš jedna Ruskinja.

Jedne večeri ,nakon par popijenih pića raspitala se o njoj.Udala se za prijatelja njenog bivšeg muža.Vlasnika firme i rodila mu dete.

Shvatila je da nije bilo ništa do nje.Njen muž je taj koji je odredio tok.Ne Ruskinja o kojoj je tako često mislila.

Stajala je na vratima njihovog stana i pružila mu knjigu koju je nabavila za sina.Videla je kako se na njegovom licu ocrtava briga.Umor.Kako u ruci drži korpu za veš.

Pružila mu je onaj ravnodušan pogled i pozdravila se.


Priča je istinita.Zadržala sam pravo da odredim ili izmenim neke detalje.

Hvala što ste je pročitali.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 43  |  negativni glasovi: 3

Napiši komentar:

Ne postoje svi ovakvi i svi onakvi... prestanite sa grupisanjem
#10, 27.03.2012 - 23:17
Ko grupiše?
29.03.2012 - 23:22
predivan blok...
#9, 25.03.2012 - 15:15
Hvala vas dvoje
25.03.2012 - 19:37
#8, 25.03.2012 - 00:29
25.03.2012 - 09:17
nislice (47)
Ostadoh bez teksta....Najezila sam se.....Zena ne zna sta je sve spreman uciniti kad je zivot lomi.....A majka dece tek....Za sigurno joj je na pameti dobrobit svoje dece...Fenomenalna prica.....Moj duboki naklon mila moja
#7, 25.03.2012 - 00:01

O,da...spremna je na sve
I kako god ko posmatra najteže je bilo njoj
Hvala
25.03.2012 - 09:17
Neverovatno...iako bolno,realno je i lepo napisano.
#6, 24.03.2012 - 23:46
Slažem se
Hvala TI
25.03.2012 - 09:15
vitezkoja (41)
svakom je put napisan samo treba ga naci i njime krenuti dalje u život
#5, 24.03.2012 - 23:20
Slažem se
Ma ne treba ga naći.Nađe on nas i ne p nas mnogo

25.03.2012 - 09:14
mnogi su nasi prosli tako bio sam i znam sta je rusija i moskva i kako se radi pozzz
#4, 24.03.2012 - 22:47
Verujem Radoje...
Eto,sve znaš!
24.03.2012 - 22:56
koala45 (62)
Predivno...Bas je seo...gde je hteo. Drago mi je da dama ima divan kontakt sa sinovima.
#3, 24.03.2012 - 21:49
Prvi put to čujem
On je seo gde je hteo
I dopada mi se
Hvala Ti
Pozz veliki
24.03.2012 - 22:24
Danka46 (68)
Mada ne podrzavam majke koje decu prepuste ocu,dobro je uradila,i zivot mu zagorcala.Zasluzio je!
#2, 24.03.2012 - 21:15
Da...ne podržavam ni ja
Ali ovoga se puta slažem!
24.03.2012 - 21:21
Priča je ...odlična....
#1, 24.03.2012 - 21:09
I istinita,veruj mi
24.03.2012 - 21:12