Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
goran0808 blog

onako prica! meni zanimljiva!

Dr Arun Gandi, unuk Mahatme Gandija i osnivač M.K.Gandi instituta za nenasilje, u svom predavanju na univerzitetu u Portoriku, izneo je sledeću priču kao primer 'nenasilja kod roditeljstva':

"Imao sam 16 godina i živeo sam sa roditeljima na institutu koji je osnovao moj otac u Južnoj Africi oko 18 milja izvan Durbana, u središtu šećerne plantaže. Živeli smo duboko u unutrašnjosti zemlje i nismo imali komšija, tako da smo se dve sestre i ja uvek radovali odlascima u grad i posetama prijateljima ili odlascima u bioskop.

Jednoga dana me je moj otac upitao da ga odvezem u grad gde se održavala jednodnevna konferencija na što sam sa radošću poskočio. Budući da sam i onako odlazio u grad gde bih bio čitav dan, majka mi je dala listu namirnica koju je trebalo nabaviti, a otac me zamolio da se pobrinem za neke tekuće poslove kao na primer, odvesti auto na redovni servis. Kada sam odvezao oca tog jutra rekao mi je, 'Nađimo se ovde u 17 sati, i ići ćemo kući zajedno.'

Nakon što sam na brzinu poobavljao sve zadatke otišao sam direktno u najbliži bioskop. Toliko sam bio zaokupljen dvostrukim filmskim programom u kome je glavnu ulogu igrao Džon Vejn da sam zaboravio na vreme. Bilo je već 17:30 kada sam se setio.
Dok sam otišao u servis i preuzeo auto te odjurio do mesta gde je trebalo da se nađemo otac i ja, već je bilo 18:00 sati.

Zabrinuto me je priupitao, 'Gde si do sada?'

Bilo me je sramota da kažem da sam gledao vestern film Džon Vejna te sam odgovorio, 'Auto nije bio gotov, zato sam morao da čekam'. Nisam znao da je on već zvao servis.

Kada me je uhvatio u laži rekao mi je, 'Nešto nije bilo dobro u mom vaspitanju tebe, što ti nije dalo dovoljno samopouzdanja da mi kažeš istinu. Kako bih vidio o čemu se radi, tj. gde sam pogrešio, umesto autom, propešačiću 18 milja (29 km) do kuće, te ću putem razmišljati o tome.'

Tako se on obukao i obuo cipele te počeo hodati u smeru kuće. Već se bilo smrklo, putevi su bili neosvijetljeni i uglavnom nepopločani. Nisam ga mogao napustiti, pa sam tako pet sati i trideset minuta vozio iza njega posmatrajući oca kako prolazi ovu agoniju zbog glupe laži koju sam izrekao.

Tada sam čvrsto odlučio da nikada više neću lagati.

Često se setim te zgode i pitam se u čudu da me kojim slučajem kaznio na način kako mi kažnjavamo svoju decu, da li bi uopšte naučio svoju lekciju. Ne verujem da bih. Bio bih kažnjen i malo bih patio te bih ponovo napravio istu stvar.
Ali ova jedna lekcija o nenasilju bila je toliko snažna da je ostala sveža u mom sećanju kao da se dogodila juče.
To je snaga nenasilja.

"Opraštanje je napuštanje mog prava da te mrzim zbog toga što si me povredio."


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

cica52 (66)
JAKO INTERESANTNA PRICA!
#2, 05.04.2012 - 09:51
nislice (47)
#1, 05.04.2012 - 00:30