Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Nebojsa-28 blog

ZA MALOBROJNE KARIKAŠE ISTOMIŠLJENIKE: KUDA IDEMO?

Kažu da živimo u svetu dramatičnih paradoksa. Gradimo sve više zgrade, a sve smo nižeg praga tolerancije. Kolovozi se šire, a pogledi na svet sužavaju. Trošimo i kupujemo više, ali u tome sve manje uživamo. Imamo veće stanove, a u njima živi manje ljudi. Porodice su bogatije, ali se parovi sve češće razvode. Raste broj lepih kuća, ali raste i broj razorenih domova.

Sve je podređeno uštedi vremena, a vremena imamo sve manje. Naučili smo da žurimo, a zaboravili da strpljivo čekamo. Daju nam više obrazovanja, a manje smisla. Više znamo, ali slabije prosuđujemo. Raste broj stručnjaka, ali i nerešenih problema. Sve je više medicine, a sve manje zdravlja. Pijemo previše, pušimo previše, smemo se premalo, vozimo prebrzo. Previše se ljutimo, prekasno ležemo, preumorni ustajemo, premalo čitamo, previše gledamo televiziju, preretko razmišljamo. Dodali smo godine životu, ali ne i život godinama. Jedni pate zbog gladi, a drugi zbog bolesne debljine. Gutamo lekove i droge od kojih očekujemo da čine veštačka "čuda" jer smo u prirodna čuda prestali da verujemo.

Naučili smo kako zaraditi za život, ali ne i kako živeti. Umnožili smo stvari koje imamo, ali smo svemu smanjili vrednost. Često se svađamo, retko volimo i prečesto mrzimo. Bili smo na Mesecu, a imamo problem da upoznamo najbliže komšije. Osvajamo Svemir, a izmiče nam neistraženi "Svemir" u nama.

Živimo u svetu brze hrane i sporog varenja. Raste broj visokih ljudi i sitnih duša. Okruženi smo materijalnim bogatstvom i duhovnom prazninom. Bavimo se pročišćavanjem vazduha, a mediji nam zagađuju duh. Stvorili smo računare u koje pohranjujemo sve više informacija, a sve manje komuniciramo.

Ako je sve tako loše, kako to promeniti?

Možda ne možemo promeniti svet, ali možemo promeniti sebe! Da bismo to postigli valja nam istraživati, razmišljati, raditi na sebi, živeti težeći skladu s okolinom i sopstvenom prirodom. Da svi to radimo, svet bi bio mesto s manje paradoksa, a kriza ne bi izgledala nimalo zastrašujuća, već bismo joj se veselili kao prilici koja će nas potaknuti da radimo na sebi i budemo bolje osobe.

Autor: V. Srića


Da bismo bili bolji, treba biti okružen pozitivnim ljudima a izbegavati one koji u celom ovom tekstu ne vide nikakav smisao. Žalosno, onih za izbegavanje sve je više. Na sreću, sa njima nemam ništa. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 14  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

matricaria (51)
Neko je nekad rekao, i hvala mu - nisko zida onaj ko zida ispod zvezda.
a neko drugi je opet rekao - i opet mu hvala - da smo odgovorni za SVE sto nam udje u zizu interesovanja....
Tako nema MALE ljubavi i MALOG coveka/M.Antic/. Naravno da biras ko ce i koliko boraviti u tvom zivotu....ali svako je pomalko ogledalo. Meni je to posluzilo kao uvid o sopstvenoj gordosti /nimalo slucajno je to smrtni greh, zar ne?/.
#2, 16.08.2017 - 22:51
nislice (47)
#1, 17.06.2012 - 00:34