Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
princezanemira blog

ONA,NJENA NEKADAŠNJA PRIJATELJICA

Ona je pružila novac ženi koja je odmah nešto zapisala i dala joj potvrdu o pošiljci.Znala je da će istoga dana biti u rukama njene nekadašnje prijateljice.To joj je bilo dovoljno.

Uputila se ka trgu i slušala ulične violiniste koji su provejavali jednim trgom u Beču.Često je tu dolazila.Ćutala.Sedela.Slušala.Kad god bi tu došla imala je osećaj kao da je pobegla na trenutak od svega.Tog dana beg joj je bio prekopotreban ali uz zvuke violine sećanja su počela da naviru poput lavine.

Bilo joj je teško da poveruje da će novac od nje,taj "sitan" novac primiti njena uvek ponosna i nadmena nekadašnja prijateljica.Ne ,ne bi poverovala nikome ko bi joj tako nešto saopštio pre 20ak godina kada su se upoznale.

Ona se doselila u njen kraj.Stan koji joj je baka ostavila bio je najveći poklon koji je ikada dobila.Radila je kao frizerka a njena nekadanja prijateljica,tada je bila na završnim studijama za medicine .Verovatno nikada ne bi ni postala njena prijateljica da jednoga dana nije svratila potpuno uplakana u njen salon i ispričala joj kako joj njenji brane da se uda za dečka iz siromašne porodice.To je bio prvi i poslednji put da je videla suze u njenim očima.

Od toga dana,uprkos što su stanovale na nekoliko zgrada jedna od druge nije je više videla.Pojavila se nakon nekoliko meseci i zakazivala frizuru za venčanje.Sva srećna naša junakinja ju je upitala da li se konačno sve sredilo.Da li je konačno sa tim njenim i da li se udaje za njega.

Gordo je odmahnula glavom zamolivši je da joj ga više ne pominje.Njen budući muž je uglađeni hirurg nekoliko godina od nje stariji.

Da li iz straha da ne ispriča nešto o svemu što je znala komšiluku ili se isto pročuje ili iz iskrenih namera ne zna ali u fruzerski salon ubrzo je stigla pozivnica za venčanje.Ona ju je posetila pre toga i rekla da će u njoj uvek imati prijatejicu.

Našoj junakinji je nekako uvek bilo nelagodno.U njenom društvi se večito polomisalo o položaju i novcu.Ona,bedna frizerka osećala se tako jadno i sitno na spram svih tih ljudi.

Ne zadugo...i ona je objavila da se udaje.Za čoveka sa kojim je bila 3 godine u vezi.Njena prijateljica je došla na svadbu sa mužem.Gordog pogleda gledajući sve kao da su nekoliko metara ispod nje.

Veličala je svoj brak i svog muža.Svoj posao i tvrdila kako čovek bez škole nije čovek.Kako takvom uskoro neće biti mesta u društvu.

Ništa manje nija bila direktna ni kada je muž našu junakinju ostavio.Kada je rekao da odlazi sa mlađom.Njena prijateljica tvrdila je da se tako nešto ne bi dogodilo da je našla čoveka iz svog staleža ili da je više radila na sebi.

Naša junakinja je ostala sa malim detetom.Sama.Kako da joj objasni da pokraj deteta i posla nije imala vremena ni da se osvrne oko sebe.Novca jedva dovoljno da preživi.

Naslušala se saveta,mudrovanja i pametovanja ali i dalje je nekako volela svoju prijateljicu.

Uskoro je objavila da se razvodi.Njeni roditelji koji su godinama važili za jedne od najuglednijih građana proglašeni su lopovima.Oduzeta im je imovina.

Za jednog uglednog hirurga brak sa kćerkom lopova nije bio sjajno rešenje.

Prijateljica od junaknje je bila slomljena.No...ponos nije izostao.

Nakon samo nekoliko meseci najavila je ponovnu udaju.Ponovo za prilično situiranog čoveka.Sin je pripao mužu a ona pomislila kako bi dete bilo samo kofer sa budući brak koji je planirala.

Ponovo je sijala punim sjajem.Dolazila ponekad u vlažnu i bednu kuću naše junakinje.Grozila se nad njom.Upirala prstom na njene probleme i tvrdila da sve zavisi od nas.Jedan je brak neće salomiti.Ona je žena stena.

Naša junakinja je čvrsto stezala svoje dete u krilu slušajući sve to.Ili bi mu kuvala ručak od samo 2 krompira koja je uspela da izekonomiše za taj dan.

Nikada nije tražila pomoć ni od koga.Njeni su roditelji bili siromašni i nekada bi čak i njima udelila po koji dinar koji je odvajala od sebe i svoga deteta.

Tražila je poslove.Čitala.Raspitivala se.I konačno od mušterije u salonu čula za posao spremačice u Beču.Prihvatila je.Oca i tako nije bilo briga za dete.A ona je želela da mu obezbedi bolju budućnost od one koju je imalo.

Otišla je jedne kišne noći sa jednom iskrzanom torbom i detetom u rukama koje je spavalo.

Zaposlila se kao spremačica u jednoj firmi u kojoj su joj predložili doškolovavanje.Radila je danju.Noću učila.

Sada je radila u istoj toj firmi na boljoj poziciji.

Pre oko 2 godine čula je da se njena prijateljica razvodi i od drugog muža.Taj slučaj...pogrešna dijagnoza koju je donela bacio ju je u zatvor na neko vreme.Muž ju je izbacio iz svoje kuće.Drugo je dete ostalo sa njim.Kći lopova sa lekarkom koja više nije nakon svega mogla biti zaposlena u niti jednoj bolnici u zemlji nije bila pogodna kombinacija za političara sa kojim je bila u braku.

Sada više nije imala ništa.Niti svoj stan.niti decu.Niti ugled.Niti primanja.

Kažu da je lutala ulicama grada.Pila.

Pismo prijateljice našoj junakinji je stiglo na mail.Nikada verovatno neće saznati kako se domogla adrese budući da duže vreme nisu bile u kontaktu.

U pismu je molila za novac.

A naša junakinja nije razmišljala niti jedan jedini čas.Spakovala je nekoliko stotina evra i poslala ih njoj,nekadašnjoj prijateljici koju je na neki način ipak volela.

Sada je gledala u svoje nove cipele sa visokim potpeticama.Modernu haljnu.Pomalo ju je bilo i stid iako je godinama krvavo zarađivala za sve što je stekla.

Njena kćer je upravo završavala srednju školu sa osličnim uspehom i bila je ponosna na nju.

Nije želala ni da zamisli kako sada izgleda njena prijateljica.Kao da je to bilo važno.Opet nešto joj je stegnulo grlo kada se prisetila svih onih njenih otmenih kostima.Nakita.

Poželala je da momentalno skine sa sebe tu haljinu i obuče onu lanenu odrpanu belu haljinicu u kojoj je doputovala u Beč.Strah je kolao njenim venama.

Sve što se izdešavalo čvrsto ju je držalo na zemlji.Ko zna šta je kome od nas sudbina u budućnosti namenila.

Zvuci violine su je trgli.

Odlučila je da joj ipak pošalje još jednu svotu novca.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 37  |  negativni glasovi: 3

Napiši komentar:

RadeT (67)
Ma.. i to je život. A i ono je tačno da "ko visoko leti nisko pada".
#7, 19.06.2012 - 15:19
Upravo tako!
19.06.2012 - 23:35
cica52 (66)
NEKADA TO DRUGO ,JA, PREVAGNE ILI JE TO KAZU SAVEST?POZDRAV!!!!!!!
#6, 19.06.2012 - 08:51
podsvest ili savest definitivno!
Pozdrav Cico i lep ti dan želim!
19.06.2012 - 09:12
citer (49)
život je čudo , zato princezo osmeh na lice , možda je danas baš taj dan kad će početi snovi da ti se ostvaruju
#5, 19.06.2012 - 07:33
Odrekla sam se snova...

Međutim moguće da je samo privremeno obzirom na moj nemiran duh

Dobro jutro kumo
Ljubim te
19.06.2012 - 09:11
ravgor (55)
#4, 19.06.2012 - 00:01
19.06.2012 - 00:12
vitezkoja (42)
šta donosi gordost i predrasuda prema nekome nikad se nezna ko ce biti na vrhu a ko na dnu relevantna je stavka novac i ugled jer sve se to stice i gubi olako .nekom je put trnovit do vrha ali taj put ga uvek opominje kako je kroz njega koracao i kako je težak i da mora stalno da se pazi jer lako se pada teško se penje ka vrhu onima kojima je sve na tacni posluženo neznaju ništa samo da gledaju sa visine a mnogo lako padaju ali neznaju da se podignu i pokušaju da krenu ka vrhu vec sve više se gube na dnu gliba u kojem su propali
#3, 18.06.2012 - 23:19
Niko nije na vrhu
To su samo trenutna stanja
Ako neko poveruje da je na vrhu već polako pada....
18.06.2012 - 23:24
nislice (47)
#2, 18.06.2012 - 22:46
18.06.2012 - 23:23
Dobra neka drugarica
#1, 18.06.2012 - 22:38
Da....
18.06.2012 - 23:22