Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
ponocnik57 blog

Istorij(sk)a i(li) Istina?!

Bajazitovo samoubistvo?
Neke vizantijske i zapadne hronike propovedale su o strašnim stradanjima i poniženjima koje su Bajazit i Olivera pretrpeli u Tamerlanovom zatočeništvu. Bajazit je, navodno, bio u lancima okovan u kavezu, izgladnjivan ili hranjen otpacima, dok je Olivera bila primorana da naga do pasa služi Tamerlana i njegove dvorjane na gozbama, da im peva i uveseljava ih pred Bajazitovim očima. Zbog toga je Bajazit pao u očaj i izvršio samoubistvo udarajući glavom u rešetke kaveza, a Olivera je, navodno, nekoliko dana kasnije umrla od tuge za njim.
Međutim, prema srpskim, turskim i mongolskim izvorima, po zlu čuveni Tamerlan ipak se nije surovo ophodio prema Bajazitu, a pogotovo ne prema njegovoj sultaniji Oliveri čijeg brata je veoma cenio zbog junaštva pokazanog u Angorskoj bici. Bajazit je, ipak, umro u zatočeništvu, a Olivera je kasnije oslobođena zahvaljujući zalaganju brata despota Stefana.


- Najverovatnije da za Oliveru nikakav otkup nije tražen što je, opet, kuriozitet. Vratila se u Srbiju u proleće 1403. godine. Kratko vreme bila je u manastiru Manastirica u okolini Kladova. Dan-danas u narodu koji tu živi postoji priča da je princeza Olivera, kad se vratila iz Tamerlanovog zarobljeništva, bila gošća njihovog kraja. To zovu Sultanijinom zemljom. Mnogo kasnije, kad je Srbija već bila pod turskom okupacijom, ti posedi imali su poseban status. Nema pisanih podataka o tome, ali se pretpostavlja da bi moglo imati veze s Oliverinim boravkom u tom kraju.
Princeza Olivera se preselila u bratovljev dvor u Beogradu. Neki istoričari tvrde da je ona sve do smrti despota Stefana, 1. avgusta 1427. godine, bila njegov “verni pratilac, drug i savetnik, podstrekač i tešitelj”. Onda je kratko vreme, pretpostavlja se, živela kod svog sestrića despota Đurđa Brankovića u Smederevu. Često je putovala i kod sestre Jelene-Jele Balšić-Kosače u Dubrovnik, Zetu i Hercegovinu. Naročito su je toplo primali u Dubrovniku gde su je zvali “domina Despina” jer je bila “časna gospođa od krvi svetloga despota i od njegovoga dvora”.
Princeza Olivera se nikad više nije udavala i nije imala potomke. Poslednji put se spominje u testamentu njene sestre Jele Balšić 1442. godine i u nekim hercegovačkim aktima iz 1443. Smatra se da je umrla posle 1444. godine i ne zna se gde je sahranjena.


A da li je princeza Olivera Lazarević bila lepa žena? O tome Nikola Giljen kaže:
- Istoričar Vladimir Ćorović je na jednom mestu u svojoj “Istoriji srpskog naroda” napisao da “nema sumnje da se radi o izuzetno lepoj devojci čim je na prvi pogled očarala Bajazita i on se zaljubio u nju”.
Bogato ilustrovana monografija “Princeza Olivera”, koju je opremila Grupa FIA (Nada Rajičić i Đorđe Milekić), a štamparija “Publikum” povezala i upakovala u baršunaste korice, objavljena je u ukupnom tiražu od 2.000 primeraka. Polovina je na srpskom i po 500 primeraka na engleskom i ruskom jeziku


Uspomena na Lazarevu kćer
Fond "Princeza Olivera" osnovan je u aprilu 2008. godine, u spomen na kćer kneza Lazara i kneginje Milice.
- Nameravamo da, u cilju negovanja duhovnosti, istorijske i kulturne baštine u Srba, okupimo srpski kreativni potencijal - ističe Sonja Jovićević-Jov, direktorka Fonda. - I da očuvamo dostojanstvo srpskog ženskog bića. Pošto lik princeze Olivere nije zabeležio nijedan njen savremenik, to je nadahnulo Fond da raspiše konkurs za izradu likovnog rešenja njenog lika.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 12  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

ravgor (55)
#2, 21.06.2012 - 15:44
Hvala Gdine!
26.06.2012 - 12:10
nislice (47)
#1, 21.06.2012 - 13:22
Standardno HVALA!!!
26.06.2012 - 12:09