Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
NatasaPavlovic blog

Kako danas izgleda dan bez interneta?! Mnogo drugačije nego ranije... Ranije, kada su nam bile potrebne informacije, išli smo u biblioteku i tamo satima tragali po policama nebi li našli ono šta nam treba, a danas, na mreži se to daleko lakše nađe.Za nas, ljude,to jeoblak podataka, ne vidimo ga i ne znamo mu kraj.. Tehnologija se razvija. Podaci su sve pristupačniji i sve ih je više zahvaljujući mreži.

Ali nad tom mrežom se nadvija taman oblak. Cloud computing predstavlja pravi fenomen, jer nastupa u trenutku kada je najpotrebniji. Ali, kome je najpotrebniji...? Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, da povučemo paralelu i uradimo analizu!

-Cena internet usluga-

Za cloud kažu „Koliko para toliko muzike!“ tj. platiš koliko potrošiš. Današnji internet kaže:

„Prema potrebama korisnika, odgovarajući paket.“ Cena je i dalje fiksna, sa tim da znamo kome plaćamo usluge.

-Pogodnosti za firme-

Nema problema u pogledu kompatibilnosti softvera sa hardverom; Nema potrebe za upravljanjem licencama aplikacija; Nema potrebe da se instaliraju serveri...

Klasični internet, serveri omogućavaju pristup informacijama uz backup podataka prilikom „nezgoda“ što kod cloud - a nije slučaj, jer se garancija takve vrste izbegava.

Licenciranje aplikacija plaća se prilikom nabavke. Kompatabilnost softvera sa hardverom, uglavnom, je rešena od strane proizvođača.

-Bezbednost podataka-

Nakon ubacivanja informacija u cloud one su dostupne svima, bez ikakve zaštite. Što, je jako nezgodno. Uzmimo, npr. neku biotehnološku kompaniju, koja razvija novi lek na virtuelnoj platformi cloud-a... Mislim da to dovoljno govori za sebe.

Internet danas, ista ta kompanija, može taj novi lek razvijati na svojim računarima uz daleko manje brige od krađe podataka i da rezultate svog rada predstavi javnosti po svom nahođenju.

-Privatnost-

O tome je iluzorno govoriti, što se cloud-a tiče.

Da se vratimo na ranije postavljeno pitanje „Kome je najpotrebniji cloud computing?“

Ne mogu imenovati one koji zagovaraju (forsiraju) cloud computing, ali po mom mišljenju, glavni motiv je:

-KONTROLA-

U cloud-u se postiže kontrola nad svim informacijama, što znači: u fiksnu cenu ulaze softveri, aplikacije, verovatno i cena houst - a, čime se postiže smanjenje „piraterije“, što znači da će u „oblaku“ biti odlučeno da li možeš da dobiješ traženu informaciju ili ne, naravno, uz adekvatnu novčanu naknadu (autorska prava i sl. )

Ova blagodet (kontrola) je izgubljena upravo sa internetom, jer je i suviše učesnika na mreži sa pogodnom arhitekturom (dinamička IP adresa).

Da li nam kompjuteri stvarno odlaze u nebo?! Naravno da ne. To je zamišljeni, tamni, oblak sa nekoliko super kompjutera pod budnom kontrolom odabranih. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Tako je Sofija. :) Neka nam se vrate stara vremena i pisanje pisama. ;)
#3, 29.11.2012 - 13:09
#2, 26.06.2012 - 23:42
nislice (47)
#1, 26.06.2012 - 23:42
 

Korisnik
offline
offline NatasaPavlovic (24)
Srbija, Severnobanatski okrug, KikindaBlogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa