Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
matricaria blog

B.Keti: O ljubavi, seksu i vezama

"Kada neka misao izaziva bol, to je znak da ona nije istinita."

...

Vaš partner predstavlja vaš lik u ogledalu. Vaš partner čak i ne postoji za vas, osim na način na koji ga sami doživljavate. Vaš partner je onakav kakvim ga vi vidite, i na kraju ostajete samo vi, obuzeti sopstvenim razmišljanjem. To ste samo vi, iznova i iznova, a na ovaj način vi ne vidite kakvi ste i osećate da ste se opravdali i da ste izgubljeni. Bolno je misliti da vaš partner predstavlja bilo šta osim vašeg lika u ogledalu. Vi ne vidite svog partnera; vi samo vidite ono u šta verujete, a u vezi je sa njim. Tako da, ako primetite bilo kakvu njegovu manu, možete biti sigurni da i vi posedujete istu tu manu. Morate imati iste mane zato što ste vi osoba koja ih projektuje.

*

Sve ljubavne pesme imaju smisla ako se prisetimo šta je ono što zaista volimo. Ako je «ti» u pesmi druga osoba, onda pesma predstavlja laž. Ona to mora biti zato što mi u drugoj osobi nikada ne možemo pronaći ono što nam je potrebno da bismo bili potpuni. To nam se uvek vraća. Zato kada mislimo da «ti» u ovim pesmama predstavlja Boga, shvatamo koliko su one istinite. Svaku ljubavnu pesmu napisao je Bog za Boga.

*

Ljubav ne podrazumeva da isključite sve što se javlja u vašem univerzumu. Ljubav se spaja sa svim. Ona ne isključuje čudovište. Ona ne izbegava da se suoči sa košmarom – ona mu se raduje.

*

Ako želim ljubav, ne mogu da je dobijem. Ja jesam ljubav i, dok god je tražim od vas – to ne mogu znati. Voleti vas - znači razdvajati se od vas. Ja jesam ljubav i to je najpreciznije što se može reći.

*

Ne možete razočarati drugo ljudsko biće. Drugo ljudsko biće ne može razočarati vas. Verujete u priču da vam partner ne pruža ono što želite i možda ste razočarani u sebe. Realnost je kada tražite nešto od vašeg partnera, a on to odbije. Ostajete vi. A vi to uvek sebi možete pružiti.

*

Vi patite samo zbog ubeđenja da vam nešto nedostaje u životu. Realnost je to da uvek imate ono što vam je potrebno.

*

Ljudi misle da će ih veze usrećiti, ali sreća ne može doći od druge osobe ili bilo čega iz vašeg okruženja. Veza predstavlja dva sistema verovanja koja se spajaju da bi potvrdila da postoji nešto u vašem okruženju što vam može doneti sreću. I kada pomislite da je to tačno, prevazilaženje vašeg uobičajenog sistema verovanja znači da ćete izgubiti drugu osobu zato što je to ono što vam je bilo zajedničko. Tako da, ako krenete napred, ostavljate svoj stari sistem verovanja iza sebe, kod takozvane druge osobe, a to vam deluje kao rastanak i izaziva bol.

*

Ne možete nikoga voleti; volite zapravo samo ono što mislite o toj osobi.

*

Svaki put kada želite nečije sažaljenje, zapravo pokušavate tu osobu da pridobijete za svoju mitologiju. A to uvek boli.

*

Bol počinje onog trenutka kada pomislite da bi svi trebalo da vas vole.Često kažem: da imam svoju posebnu molitvu, ona bi glasila: «Bože, spasi me želje za ljubavlju, odobravanjem i želje da me neko ceni. Amin.» Kada tragate za ljubavlju i odobravanjem drugih ljudi, podrazumeva se da niste kompletna ličnost.

*

Romantična ljubav predstavlja priču o tome da vam je potrebna druga osoba da bi vas učinila potpunim. To je potpuno neverovatna priča. Iz sopstvenog iskustva znam da mi nije potreban niko da bih bila potpuna. Čim to shatim, svako me čini potpunom.

*

Druga osoba ne može nas povrediti, niti učiniti da se osećamo nelagodno. Niko iz moje okoline ne može me povrediti. Ta mogućnost ne postoji. Povređena sam samo kada poverujem u neku misao. I ja sama sebe povređujem tako što verujem u ono o čemu razmišljam. Ovo su veoma dobre vesti, zato što to znači da ne moram da kažem nekom drugom da prestane da me povređuje. Ja sam ta koja može da prestane da povređuje samu sebe. To je u mojoj moći.

*

Najveći gubitak koji ste ikada pretrpeli, najbolji je poklon koji možete da dobijete.

*

Nikada ne reagujete na ponašanje druge osobe. Vi pripisujete značenje nečega ničemu. Tamo ništa nije odvojeno. I vi reagujete na značenje koje ste pripisali nečemu. Razlozi za vašu usamljenost su iskreni – vi ste jedini ovde. Ovde nema ljudi. Tu ste samo vi. Ovaj svet čak ni ne postoji. Kada preispitate svoje misli i prestanete da verujete u sopstvene projekcije, shvatićete to. To je kraj sveta. Kraj svete koji ionako nikada nije ni postojao.

*

Ja sam uvek ono što mislim da ste vi u datom trenutku. Nema izuzetaka. Ja sam sama svoj bol. Ja sam sama svoja sreća.

*

Sve dok ne postanete lojalni sebi, ne možete biti lojalni nekom drugom.

*

Niko vas ne može ostaviti –samo vi to možete učiniti. Kakva god da je vezanost vašeg partnera za vas, vi se oslanjate na sopstvenu vezanost sve dok se to ne promeni. Čak i ako vam partner kaže da je zauvek u vezi sa vama, u to nikada ne možete biti sigurni, jer dok god verujete da postoji «ti» i «on», u pitanju je samo ličnost koja je povezana sa ličnošću; a ličnosti ne mogu da vole, one nešto hoće.

*

Ne postoji način da se sjedinite sa svojim partnerom a da se ne oslobodite svojih ubeđenja da želite nešto od njega i onda mu se u potpunosti predate. To je pravo sjedinjavanje.

*

Sve dok ne budete mogli da budete srećni što je otišao jer je to za njegovo dobro (zapravo za vaše dobro), niste završili s primenom Rada. (...) Pogledajte kako ste živeli sa partnerom, šta ste uradili da biste bili sigurni da on misli da ste «ona prava». Upropastili ste svoj život; mislite da vam nema života bez njega. Dobro je da vas on ostavi da biste mogli da saznate ko ste ustvari.

*

Kako biste funkcionisali kada ne bi bilo bola i nesreće? Ozbiljno razmislite o tome. Kako bi bilo kada biste se stalno smejali, kada biste stalno bili slobodni? To bi značilo da nemate kontrolu i da ne možete da manipulišete drugim ljudima – ta suluda ideja nikada vam ne bi pala na pamet. Vi manipulišete na sledeći način: «Trebalo bi da budeš sa mnom», «Ako odeš, biću očajna». Koristite ovakve misli da biste nas naterali da se složimo sa vašom pričom da na ovom svetu postoji očaj, iako je tačno da je vaša suština ljubav, svidelo se to vama ili ne. To možete shvatiti tako što, čim jedno vreme ne mislite o ljubavi, počinjete da patite.

*

Mi se venčavamo sa samim sobom ili se ne venčavamo uopšte. To je jedina veza koja je prava. Ja sam venčana u sebi, ja volim sebe i to je ono što projektujem na druge.Volim stvari onakve kakve jesu i ne želim ništa drugo. Samo znam da želim da budem ovde sa tobom sada. Ja jesam ovde sa tobom – na taj način i znam da tu želim da budem. To nije bilo planirano – tako se jednostavno, stvari odvijaju. Beskrajno te volim, a ti ni ne moraš da mi uzvraćaš ljubav, tako da nema nikakvog skrivenog motiva u izjavi «Volim te». Zar to nije divno! Ja te mogu beskrajno voleti, a ti nemaš ništa sa tim. Ne postoji ništa što ti možeš da uradiš što će me sprečiti da doživim trenutke intimnosti sa tobom. Kada verujete u nešto što se tiče vašeg partnera, a što izaziva stres, odvajate se od sebe, razvodite se od sebe, a samim tim se razvodite i od njega, i to boli. Kada se udaljite od sebe i približite svom partneru, razveli ste se od sebe.

Tako da, kada nemamo ubeđenja u vezi s tim kako bi realnost trebalo da izgleda, mi smo zaista u braku i to ne boli. To je nešto u nama. Ne postoji veza izvan toga.

*

Želite li da upoznate ljubav svog života? Pogledajte se u ogledalo.

*

Već ste izgubili stvar koju se užasavate da izgubite. Možda to još niste primetili i možda će vam trebati neko vreme da žalite za tom stvari i onda ćete možda shvatiti da nikada ništa i niste mogli da izgubite.

*

Kada poverujete u priču da vas je neko ostavio, ostavljate sami sebe. Tako se razvodite od sebe. Svaki put kada e umešate u stvari svog partnera, govorite mu s kim bi trebalo da bude, koga bi trebalo ili koga ne bi trebalo da ostavi, vi ostavljate sebe, a posledica toga su usamljenost i užas. Sve dok ne preispitate sopstvena ubeđenja, ostaćete nedužni uzrok svoje patnje.

*

Udata sam za svoj unutrašnji glas. Svi brakovi predstavljaju metaforu tog braka. Moj ljubavnik je mesto sa kojeg dolaze iskreno da ili ne. To je moj istinski partner. On je uvek tu. A kada bih vam rekla «da» kada bi moj integritet rekao «ne», značilo bi da sam se razvela od tog partnera.

*

Iz knjige: Bajron Keti: PREISPITAJTE SEBE, PROMENITE SVET

(Leo Komerc, 2008.)

...

www.thework.com 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

nislice (47)
#1, 28.06.2012 - 12:15
 

Korisnik
offline
offline matricaria (50)
Srbija, Nišavski okrug, NišBlogovi: tagovi
nema tagova