Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Tanasijevic blog

Ljubav je bolest koja dovodi do hormonalnih poremećaja, kao i poremećaja u varenju i spavanju. Takodje se prepoznaje u naglim promenama raspoloženja, i blagom ludilu (nekad težem). Oboleli gubi osećaj rasudjivanja i razlikovanja opšte prihvaćenih moralnih načela.U prvoj fazi u većini slučajeva dovodi do euforičnih stanja, a obavezno se završava depresijom i osećajem teškog gubitka.

Postoje dva osnovna oblika bolesti: Srećna ljubav i Nesrećna ljubav. Bez obzira na oblik koji je zahvatio pacijenta, ishod je isti. Bolest se manifestuje u različitim vremenskim trajanjima (koje kod obolelih dovodi do stanja da misle da je večna) i srećom, malog je procenta smrtnosti, ali je ne treba potcenjivati.

Oboleli pokazuje nisku funkcionalnost i zainteresovanost za materijalne stvari kojima inače teži u zdravom stanju. Disfunkcionalnost jedinke može dovesti do ozbiljnih posledica po širu društvenu zajednicu.

Bolest kao takva nije zarazna. Prema bolesniku postupati pažljivo i osećajno, jer je u vrlo krhkom psihičkom stanju, ali ga ipak ne treba ohrabrivati. Nema potrebe za karantinom. Bez obzira na to koliko je puta individua bolovala od ove opake bolesti, ne javlja se otpornost. Bolest takodje ne bira pol, starosnu strukturu, imovinsko stanje i obrazovni nivo, svi staleži su joj podložni.

Rekovalescentski period je dugačak i težak, kod pacijenta proizvodi mučne reakcije na samo pominjanje bolesti i osoba se lagano vraća u stanje normalnosti gde ponovo shvata da svet oko njega ne nudi ništa lepo i tako osobi omogućava da bude društveno i emotivno funkcionalna i ponovo korisna za zajednicu.

Takodje je veoma interesantna pojava da duži period neoboljavanja dovodi do apatije (takozvana bezljubavna depresija).

Bolest se može lečiti samo u ranoj fazi i to hladnim tuševima i bekstvom od objekta ljubavi.

Osoba koja je objekat ljubavi kod obolelog ima imunitet, tako da se bolest ne javlja u dvosmernom obliku. Neke kulture i religije veruju u obostranu ljubav, ali osim u romanima i legendama, nije zabeležen slučaj uzajamne zaljubljenosti. Bolest uvek podrazumeva dve osobe. Zaljubljenog i objekat zaljubljenosti. Ponekad se te uloge mogu zameniti.

Sa socijalnog aspekta, bitno je reći da ovu bolest često zloupotrebljavaju u dnevno-političke ili religijske svrhe, pod izgovorom da je svet bolji ako njemu ima ljubavi, što svakako nije slučaj, ali je davno zaključeno da se sa zaljubljenom jedinkom može lakše manipulisati.

Lek za ovu bolest nije pronadjen i ne naslućuje se da će ikada biti. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline Tanasijevic (44)
Srbija, Beograd, BeogradBlogovi: tagovi
nema tagova