Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
wanja89 blog
Sociološko istraživanje ljubomore

Istraživanje ljubomore zahtijeva proučavanje uloge što je ljubomora ima u društvu i odnosima njegovih pripadnika. U svom je prilogu pod naslovom: 'Kulturne determinante 'ljubomore' Ralph B. Hupka napisao da niti jedno društvo, kako u prošlosti tako i danas, ne može izbjeći osjećaj ugroženosti u slučaju ljubomore. Pojedini društveni modeli samo mijenjaju situacije u kojima nastupa ljubomora. Isti autor nastavlja: osjećaji i osjećajna reagiranja, kao i sve ostale ljudske reakcije, postali su dio socijalne sredine. Prije nego što se probudi ljubomora moramo naučiti vrijednost romantičnih odnosa, motiva odgovornih za ljubomoru, ciljeve ljubomore, događaje koji je izazovu i njihovu izazovnost.
Je li istina da naučimo biti ljubomorni?

I O'Neill objašnjava da je ljubomora naučena vrsta odgovora, koju određuje stav pojedine vrste kulture. Ako je u nekim kulturama ljubomora vrlo rijetka, recimo kod Eskima, u indijskom plemenu Toda gotovo je ni nema, dok je drugdje sveopća pojava, možemo reći da ljubomora nije urođen način ponašanja.
Ljubomora je povezana sa spolnim navikama

U nastavku su kao zanimljivost opisana razna pravila "osjećanja" za ljubomoru i uvriježene spolne navike, odnosno one koje su vrijedile u različitim kulturnim okolnostima. Naime, kao što kažu Lutz i White, ljubomora je tijesno povezana sa spolnim navikama određene kulturne skupine, a kako većina tih izvještaja ne govori o osjećajima, odnosno izričito ljubomori, gotovo je nemoguće ustanoviti kada je riječ o rješavanju ljubomorne situacije, a kada o uvažavanju navika određenog područja.

Shvaćanje ljubomore ovdje i drugdje

- Za Shone iz Zimbabvea ljubomora spriječava smrt djece.

- Indijsko pleme Toda: Oženjena osoba može imati ljubavnika, što neće izazvati ljubomoru. Ali će zato tešku ljubomoru izazvati razmjena žena s nekim tko nije iz njihova plemena.

- Među Španjolcima iz Andaluzije muškarčeva ljubomora u očima njegove zajednice uzdiže njegovu čast (Pitt-Rivers).

- U plemenu Yanomana mužu je važnije da se kod ženinog ljubavnika iskupi darovima i uslužnošću, nego što vodi brigu zbog ženine nevjere (Harris).

- U afričkom plemenu Bakongo vrijedi pravilo da muškarac mužu mora platiti "najamninu" za upotrebu njegova vlasništva - njegove žene. Ako ne može platiti, "korištenje" mora odraditi u muževu polju. Visina "najamnine" ovisi o dužini trajanja odnosa, kao i o ženinoj vrijednosti, koju određuje muž (Weeks).

- Plemena Plateau, u Zimbabveu, uvjerena su da je smrt djeteta ili majke tijekom poroda znak preljuba. Dok tijekom porođaja majka umire pitaju je za ime ljubavnika, koji je jednako tako kriv (Gouldsbury-Sheane).

- Pripadnici afričkog plemena Yao vjeruju da muževa nevjera prije ili tijekom trudnoće može prouzročiti povrede majke ili djeteta (White-Mullen).

- U plemenu Ammassalik na Grenlandu dva se para - ako su oba za, mogu dogovoriti o zamjeni partnera. Kod te zamjene vrlo je važan obred "odnošenja svjetla." Naime, muž će uvijek onom drugom dozvoliti spolne odnose s njegovom ženom, jedino što prije toga iz prebivališta mora odnijeti upaljenu svjetiljku (Mead, Mirsky).

Iz opisanih se primjera, osim različite uloge što je ljubomora ima u nekom društvu (na primjer očuvanje djetetova života, čast muškarca čast...) može vidjeti i različit odnos prema monogamnim i poligamnim spolnim odnosima. Tako je ljubomora snažnija u društvu temeljenom na monogamnom obliku braka. K. Davis ide još korak dalje i kaže kako društvo čak potiče pojedince da na partnerovu nevjeru reagiraju ljubomorom, ljutnjom i kažnjavanjem, jer na taj način želi održati institut bračne veze.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

aral (52)
izmišljotina kao svaka druga sociološka sranja koja nastaju iz nedovoljne uposlenosti
#2, 07.10.2012 - 20:05
to je tvoje misljenje :) ja se ne slazem sa tim... ;)
07.10.2012 - 20:49
Treba dodati i instrumentalizaciju ljubomore...
Vrlo cesta stavka.I kao mimikrijska predstava, kad se pravimo da smo ljubomorni iako nismo, zbog prikaza nase ljubavi, ili glume da smo u ljubavi, ali i kao socioloska reakcija koja se koristi u druge svrhe i okoriscuje.Npr ljubomora da bi mentalno podredili nekoga ili izazvali nekome osecaj krivice..
Kod muskaraca, a mozda i kod zena imamo i ljubomoru koja nije izraz nesigurnosti niti posesivnosti u ljubavi , vec samo posesivnosti i egocentricnosti...
Npr muzjak je ljubomoran sto mu neko otima zenku do koje mu je nije stalo i otarasio bi se u sekundi, samo zato sto to nije njegova odluka i time mu je ugrozen drustveni status...
#1, 07.10.2012 - 12:51
 

Korisnik
offline
offline wanja89 (28)
Srbija, Mačvanski okrugBlogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa