Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog

Ko kreira medijsku sliku sveta i sta je dobro?

Troje teoretičara sistema iz Ciriha - Stefania Vitali, James Glattfelder i Stefano Battiston su proučili 43,060 multinacionalnih korporacija i istraživali njihovo vlasništvo nad deonicama.

Oni su otkrili da postoji jezgro od 1,318 kompanija sa povezanim vlasništvom od kojih je svaka imala veze sa dve ili više kompanija. Prosečno je svaka od tih kompanija vlasništvom povezana sa još 20 kompanija.

U samom srcu sistema je grupa od 147 multinacionalnih korporacija koje su veoma dobro povezane i koje zapravo vladaju svetom. Zanimljivo je da one imaju potpunu kontrolu nad svojim kapitalom ali i kontrolu u drugim kompanijama.

Na kraju, verovatno vas neće iznenaditi podatak da su tri četvrtine tih kompanija banke.

Jos dublje posmatrano ovo nije pravo stanje stvari, u smislu pojedinaca, ali sto se tice trzisnog uticaja i trendova, dovoljno jasna slika..


Samo da znate da se znanja covecanstva ne cuvaju i skupljaju na univerzitetima sto vecina ljudi misli.
Najveci deo informacija koje imaju potencijalni ili realni ucinak kao tehnologija, znanje, zakonitosti i prakticni eksperimenti se cuva u korporacijama.Ako one procene da je informacija nebitna, informacija nestaje,pa bila to i tehnika starog zanata.
Kongresna biblioteka u USA,Washington je mesto gde amerikanci misle da se skladiste znanja, tehnoloske i istorijske informacije i sve publikacije USA a i sveta...sto takodje nije potpuno tacno. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

jhanus2010 (54)
dobra informacije
#1, 23.10.2012 - 21:58
Bajata, bila mi interesantna slika pa sam preneo, ali stvarne informacije ne bi ni bile prihvacene od sire publike...
24.10.2012 - 07:02