Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
seksikeks blog

Požrtvovani otac sam odgaja sinove četiri godine u sobi bez struje i vodet c/p blic

Požrtvovani otac sam odgaja sinove četiri godine u sobi bez struje i vode

24.10.2012. - 21:214
Morao sam sinove u četiri sata da probudim da bi išli sa mnom na pijacu da nam zaradim za hranu, a posle su ceo dan bili u školi - počinje ispovest Masimilijan Jovanović (34) koji se već četiri godine brine sam o sinovima Nemanji (11) i Stefanu (6), a živi sa njima u sobici bez struje, vode i kupatila na Voždovcu.
U Zlarinskoj ulici, u sobi preostaloj od srušene kuće, Masimilijan živi sa dva sina. Svaki dan im je novi izazov, kaže, jer treba zaraditi za hranu.
Kako zima dolazi, dečacima i ocu potrebna je i zimska garderoba, a Masimilijan nema stalni posao jer ne sme da ostavi Nemanju i Stefana same. Ali zato radi sve poslove za koje može dobiti dnevnicu.
Bez ikakvih uslova za normalan život, noć dočekuju pod plamenom sveće, zagrljeni pod jednim ćebetom i nadom u bolje sutra.
Na jednom zidu ćebetom su zatvorili pukotinu da se zaštite od vetra i kiše.
Masimilijanova supruga je posle 10 godina braka odlučila da ga napusti i ostavi sa dvoje dece. Stefan i Nemanja majku nisu videli četiri godine.

- Nedostaje mi mama, jer svi iz razreda imaju mame, a samo ja nemam. Tata se brine o nama i puno nas voli, svaki dan mene i brata vodi u školu i čeka nas posle časova - priča Nemanja, učenik petog razreda OŠ “Karađorđe” na Voždovcu.
Iako je sud obavezao njihovu majku da svakog meseca uplaćuje 4.000 dinara za izdržavanje dečaka, Masimilijan tvrdi da nisu dobili ni dinara od nje, ali da je neće tužiti jer mu je borba da pregura dan sa decom jedino na šta misli.
On je dobio starateljstvo nad oba deteta.
- Ona je tražila starateljstvo nad starijim sinom, a meni je želela da ostavi mlađeg. Kada mi je rekla da Nemanja ne treba da ide u školu jer neće od njega da bude “naučnik”, odlučio sam da se borim za oba sina dok sam živ i sudija je procenio da će deca imati bolje detinjstvo uz mene - kaže Masilimijan, pokazujući rešenje suda od 13. februara ove godine.
To je ujedno i jedini put kada je video bivšu suprugu i majku svoje dece posle razvoda. Ona kaže da ni tada nije želela da vidi svoje sinove.
KOMŠIJE PRITEKLE U POMOĆ DAJUĆI VODU I HRANU
Jedinu pomoć dobijaju od Centra za socijalni rad, 7.000 dinara mesečno, a komšije im svakodnevno pomažu tako što im daju vodu, a nekada i hranu.
- Masimilijan je mnogo dobar čovek i nije zaslužio da se ovako pati sa svoja dva sina. Svi mu pomažemo koliko možemo, ali jednostavno, to nije dovoljno za život kakav zaslužuju njih trojica - kaže komšija Nebojša Marinković.

Da se Nemanja ne bi osećao izostavljeno iz društva u školi, njegova razredna Anđelka je odlučila da iz svog džepa finansira dečaku ekskurziju na Frušku goru.

Najteži period godine za ovu porodicu je zima. Nemaju grejanje, već lože manju peć kada im komšije daju drva i to im je jedini izvor toplote.
- Jedina želja mi je da na ovom placu na kome živimo, a pripadao je mojoj pokojnoj baki, sagradim kućicu u kojoj bismo imali struju, vodu i krevete, da mi deca više ne spavaju na podu i promaji - kaže požrtvovani otac dva sina.
KAKO POMOĆI MASIMILIJANU JOVANOVIĆU I NJEGOVIM SINOVIMA
Masimilijan Jovanović ovlastio je novinara "Blica" da prima sve uplate na svoj lični račun dok on ne prikupi dokumenta za otvaranje svog računa. Posle akcije pokrenute na blogu, već su se javljali ljudi širom Srbije spremni da pomognu.
Tekući račun na koji se može uplatiti novac otvoren je u Komercijalnoj banci na ime Mićo Babić. Broj računa je 205900101824230203, uz naznaku "Za porodicu Jovanović".


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

naš vrli gradonačelnik bi mogao da pomogne ovu porodicu... neka im obezbedi pristojan krov na glavi i nađe posao čoveku da prehrani sebe i decu...
#4, 12.02.2013 - 19:04
ravgor (55)
#3, 28.10.2012 - 00:55
cica52 (66)
Pitam se za novopecene milijardere koji su na lak nacin ,zaradili, toliki novac, da li ima u njima trunke humanosti.Pomazu jedino oni koji ni sami nemaju dovoljno.
#2, 26.10.2012 - 12:27
bane56 (61)
Takvih primera ima na svakom cosku.
Zelis li saznati pogledaj malkice oko sebe i zagrebi ispod povrsine.
#1, 25.10.2012 - 13:14