Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zvirko blog
Počeo je period slava. Kreće se u obilazak familije, kumova, starih prijatelja. Uvek neko novi dođe na slavu pogotovo ako neko ima prinovu.

Doktorka opšte prakse udata došla je sinom od 6 godina na slavu kod bake i deke, muž nema vremena za to ima puno posla.

Na stolu ima svega od hrane. Od hleba i pogačica sve do izvrsnog pečenja i kolača. Dete samo jede pogačice ništa drugo. Baka tj.prabaka ga nudi supicom, dete neće da jede; mesom dete nejede; kolačima dete neće ni da okusi. Samo pogačice.

U jednom trenutku dete pita majku: „ Mama hoćeš kući da mi napraviš ovo da jedem?“

Doktorka odgovara: „Nepada mi napamet da to pravim. Ostani kod bake pa nek ti ona pravi.“

Dete je zaćutalo.

Posle izvrsnog vremena komšinica pita doktorku „Jeste li planirali drugo dete?“

Doktorka odgovara: „Mi smo se dogovorili da nam nije potreban ni brat ni seka. Dovoljni smo nas troje.“

Toliko olakšica savremeni život nam pruža. Da li se pravilno koristi to olakšanje?

Savremenost nam donosi više pismenih i obrazovanih ljudi ali ne i mudrijih. Psihički teže poslove nego fizičke. Savremena tehnologija brzinu završavanja poslova ali ne i uvek dobro obavljen posao. Toliko imamo olakšica a opet mnogo manje vremena da se posvetimo svojim bližnjima.

Što bi ona potrošila sat vremena u kuhinji kad može u obližnoj pekari da kupi te pogačice? Zašto da napravi domaću supu kad može za 5 min.onu iz kesice da skuva? Što da ispece krompiriće i meso kad može u restoranu za poneti da naruči? Što da pravi kolače ili tortu kad postoji toliko poslastičarnica? Dete sve može od svojih roditelja da dobije za 5 minuta, a opet je svega toga željno.

Dete je željno ljubavi sa kojom se to sve pravi. Ono hoće da vidi kao sve to nastaje. Hoće da oseti kao se njihovi roditelji trude da se nešto pravi za njega.

Pre je dosta bilo teže za život. Naše bake i deke su se ustajale u 4 sata ujutru da se nahrani stoka, da se napravi doručak, da se isprate deca za školu... A danas se ustaje u pola osam, da se brzinski spremi za skolu i posao i još da se kasni u skoli i na posao iako se ide kolima. Deca kad dođu iz škole ne čeka ih skuvano jelo već sve suvo da se napravi neki sendvič a kad roditelji dođu s posla usput kupe nešto za poneti da se jede. Više se ne pere veš na ruke već postoji veš mašina. Ne pegla se sa peglom na žar već su to sad savremene pegle sa keramičkom pločom. Pre su igračke za decu bile autići i lutkice a sada igrice na računaru. Roditelji ni ne razgovaraju sa svojom decom već ih stave pored TV-a i to ih danas vaspitava ne roditelji.

Iako možda nekima poslovni život ne dozvoljava da se posvete u toku nedelje svojoj deci opet za popravni postoji vikend međutim taj vikend se ne iskoristi na pravi način.

Zatičem mnoge roditelje ovde na netu koji troše svoje slobodno vremen na gluposti, a ne vide decu oko sebe kojima nedostaje ljubavi, paznje i razgovora. Među njima je i ta doktorka i moja sestra i mnogo drugih osoba.

Posle par godina kada to dete krene lošim putem jer mu je ne dostajalo ljubavi, pažnje i priče nemojte se pitati u čemu samo pogeršili.

Dragi roditelji pogledajte oko sebe šta imate. Posvetite više tog slobodnog vremena svojoj porodici. Razgovarajte sa svojima, posvetite ima pažnje, naravite im malo iznenađenje. Nije teško nešto lepo skuvati, ispeći i zamirisati dom toplinom i ljubavlju.

Malo je potrebno za načiji osmeh, ali to malo puno znači. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 45  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

A, nema se kad! A i da se ima, kad će se?
"Što ne platiš na mostu, platiš na ćupriji."
#6, 21.11.2012 - 23:09
edmondd (40)
Zato ne volim doktora ;)
#5, 19.11.2012 - 13:47
ravgor (55)
#4, 19.11.2012 - 00:14
Hvala :)
19.11.2012 - 09:30
lepo opisano ; ima li svako mogucnosti da u ovoj truloj drzavi nesto normalno planira za rucak?????????????
#3, 18.11.2012 - 13:11
ne bitno je sta je za rucak ... bitno je da je to sa ljubavlju spremljeno ...
18.11.2012 - 14:46
Velika je danas ogovornost u ovoj zemlji imati decu
Mislim da nije pametno ni samo praviti dvoje,troje a nemati za hleb...
Potpuno sa slažem sa tobom!
Ono što je detetu najpoptrebnije jesu ljubav i pažnja
#2, 18.11.2012 - 09:50
velika je uvek bila odgovornost
ali moze se sat vremena dnevno odvojiti za kvalitetno vaspitanje dece
18.11.2012 - 14:44
nislice (47)
#1, 17.11.2012 - 23:54
Hvala :)
18.11.2012 - 14:41