Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
3MAJOLIKI blog
Хм! Не знам шта да кажем. Свега и свачега сам се наслушао и нагледао до сада, али ово нисам очекивао. А требао сам!
У петак је нашој школи стигао допис из Министарства просвете. Пише да се прослава дана Светог Саве помера на 25. јануар, тј. у петак. Разлог је то што Свети Сава пада у недељу. Када човек то чује, делује да је у реду. ("И? Шта ти ту сада није јасно? Боље да буде у петак, да не долазе деца у недељу!") МА БРЕЕЕЕ!!!! .... Оно што се ту заборавља је следеће. На тај дан школе секу славске колаче. То се годинама ради. И треба тако да буде. Требају деца да знају да је то њихова, ђачка слава. Да то није повод да професори набоду бутић или кукић. Да је то дан духовног оца Срба. Да требају да знају ко је, зашто је битан, шта је урадио за Србе. Да знају шта је слава (и како је Свети Сава "сажвакао", прерадио, прилагодио словенска веровања у православље...бадњак нпр.). Да знају да су то обележавали и њихови преци. Да схвате да је слава један од посебности нашег православља. Да знају како се обележава, и да узму активно учешће у томе. ... Школе умеју то јако лепо да организују. Присуство ђака је пожељно, наравно, али не и обавезујуће (има деце чије се родитељи буне како им се деца "вуку" у цркву од стране вероучитеља....наравно да је то чиста будалаштина). ....
Да се вратим на почетак. Деца свакако требају да дођу у недељу. Може у петак да буде све остало (академије, приредбе, награђивања, вињак+жу-жу...). Сечење колача - не може! Зна се када је Свети Сава. Да ли ће сада министар да нам помера празнике??? Да сам знао да може, писао бих молбу да помере Светога Аранђела за 1 дан. Да не буде у среду, када се пости, него у четвртак (баш ми се јело печење :-)).
Сада, школе не знају шта да раде. Ако послушају министра, или се неће сећи колач, или ће се сећи у петак (што ни1 свештеник не би смео), или ће деца долазити и у петак и у недељу.
И? Чему све то? Ко седи и смишља овакве заврзламе? На допису се потписао министар и још 4-5 стручњака (са све префиксима, суфиксима и инфиксима). Допис је сав у печатима и потписима као мировни споразум.

Цео живот нам се своде на пуку форму. Смишљају нешто по чему мисле да ће бити запамћени. Да ће дићи споменик себи. Боје се оног вапаја "По мени се ништа неће звати!" Зато, ако су их странке довеле ту где су сада, нека им бар кажу да не чачкају ништа. Имаће 1000 еврића, семинаре, дневнице, кола, телефоне, али - само да не раде нешто по својој идеји. Јефтиније ћемо проћи.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 
Ne možeš da vidiš komentare ovog unosa.
 
Korisnik
offline 3MAJOLIKI (43)
Srbija, Beograd, BeogradBlogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa