Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
nemesis013 blog
Prva Zevsova zena bila je Metis, boginja mudrosti i opreznosti. Zevsu su Uran i Gea prorekli da ce ga njihovo prvo zajednicko dete jednog dana prevazici po hrabrosti i mudrosti i zbaciti sa prestola. Da bi isprecio ostvarenje prorocanstva, cim sazna da je u drugom stanju, Zevs pretvara svoju zenu u muvu i prozdire je. Medjutim, Metis je u Zevsovom telu pravila oklop i ratnicku odoru za svoju cerku, pa od udara cekica Zevsa ubrzo pocinju da muce stravicne glavobolje, zbog cega trazi od Hefesta, zastitnika zanatlija, da mu razbije glavu. Iz Zevsove glave se uz pobednicki krik radja Atina, sa svetlim ocima, slemom na glavi i kopljem u ruci. Legenda kaze da se zbog njenog rodjenja zatresao Olimp, uz stravican zvuk i uzburkavanje talasa.

Atina - zastitinica Atine, zanatlija i ratnika

Nakon pobede u takmicenju sa Posejdonom, Atina je zagospodarila Atikom i postala zastitnica Atine. Atinjani su je odabrali zato sto im je podarila maslinu. Partenon i mnogi drugi grcki hramovi podignuti su u Atininu cast i slavljena je na mnogim svetkovinama. Veruje se da u njoj pociva sama dusha grada Atine. Atina je zastitnica gradova uopste.

U vreme mira ucila je ljude raznim vestinama i tako im pomogla da unaprede svoju civilizaciju. Izmedju ostalog, zene je naucila da tkaju, predu i vezu, a muskarce grncarskom zanatu i brodogradnji. Pripitomila je konje i dala ih ljudima na korist.

U ratu Atina nije bila krvozedna i okrutna, u odbrani od neprijatelja sluzila se mudroscu umesto sirovom ratnickom snagom. Ipak, kad se naljuti, Atina je mogla postati nemilosrdna.

Atina se sluzila svojom velikom mudroscu da pomogne grckim junacima da prebrode razne poteskoce. Zahvaljujuci Atini, Persej uspeva da ubije Meduzu, Jason gradi brod koji ce ga odvesti do Zlatnog runa, Odisej se vraca kuci posle Trojanskog rata, Herakle uspeva da skine kozu Nemejskom lavu.
Najbolja Atinina prijateljica je Nika, boginja pobede, cesto su prikazivane zajedno.

Kao zastitnica stvaralastva, u umetnosti je Atina prikazivana sa sovom na ramenu ili na glavi i opisivana kao "ostrooka".
Na Atininom slemu je glava Meduze, poklon od Perseja.

Atina se nije udavala i zauvek je ostala devica.
Imala je posinka, Erihtona, koji je uzivao njenu veliku zastitu i postao vladar Atine.

...druga: Selena (grč. Σελήνη, Selếnê) u grčkoj mitologiji boginja je Meseca, ujedno i njegova personifikacija; kći Titana Hiperiona i Teje, Helijeva i Ejina sestra. Selenin je pandan u rimskoj mitologiji boginja Luna. Selenino ime verovatno je izvedeno od grčke reči selas = "sveto".

U posle renesansnoj umetnosti, Selena je prikazivana kao prekrasna žena bleda lica kako vozi srebrnu kočiju koju vode volovi ili konji. Često je prikazivana kako jaše konja ili bika, noseći haljine i baklju, a na glavi joj je polumesec. Posle ju je u grčkoj mitologiji zasenila Artemida, a u rimskoj Dijana. :angry:

Helije je Selenin brat. Nakon što on završi svoj put preko nebesa, Selena preuzima njegovo mesto. Oboje su personifikacije, Helije Sunca, a Selena Meseca. Njihova je sestra Eja, personifikacija zore. Kao posledicu toga što ju je u grčkoj mitologiji zasenila Artemida, često se pripisuje Seleni da je, poput Artemide, Zevsova kći. No, uglavnom je smatrana Titanidom. U homerskoj himni Hermesu govori se da je ona "svetla Selena, kći gospoda Palanta, Megamedova sina"'

Apolonije od Roda donosi priču da je Selena volela smrtnika - prekrasnog lovca ili pastira (u Pauzanijevoj verziji - kralja) Endimiona iz Male Azije. Bio je tako prekrasan da je Selena zamolila Zevsa da ga učini besmrtnim tako da je nikad ne ostavi.U drugoj verziji mita sam Endimion odlučuje zauvek živeti u snu. Selena je s njime imala pedeset kćeri. Homerska himna o Seleni donosi da je Selena Zevsu rodila kćeri Pandiju, sjajan i pun Mesec te Herzu. Prema nekim izvorima, njezin je potomak i nemejski lav. Selena je imala i vezu s Panom koji ju je zaveo odenuvši se u ovčju kožu te joj je dao jaram belih volova koji su vukli kočiju. U homerskoj himni njezinu su kočiju vukli dugogrivi konji..

...
...


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: