Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
nemesis013 blog
Mitoloski Chiron je kentaur, spoj coveka i konja. Sin Kronosa (Saturna) i nimfe Philyre. Rodjen je besmrtan poput svih bogova, ali od samog rodjenja zapocinje njegova patnja zbog neprihvatanja od strane njegove majke koja ga se uzasavala, smatrajuci ga beskrajno ruznim. Ali bog Apolon (Sunce) preuzima brigu o njemu, uceci ga mnogim vestinama. Nazalost pri jednoj borbi ostalih kentaura sa Heraklom (Herculesom) , Heraklo koji mu je inace bio dobar prijatelj, povredjuje ga strelom koja je bila otrovna hidrinom zuchi. Rana se nije mogla zaleciti pa je Chiron obzirom da je besmrtan, bio osudjen na vecnu patnju.
Lik besmrtnog kentaura jasna je naznaka psiholosko-spiritualne spone koja se proteze od zivotinjskog do bozanskog.
Odbacivanje od strane roditelja, a preuzimanje te uloge od strane Apolona (Sunca), sinonim je individualnog rasta bez oslonca, izostanak korenja (i inace se tvrdi kako je Chiron u osnovi asteroid koji je iz svemira kao gost stigao u nas Suncev sistem i zadrzao se izmedju Saturna i Urana). Razvoj bez oslonca podstice na individuaciju, trazenje odgovora unutar vlastitog bica, nalazenje vlastitog puta .
Stradavanje Chirona od otrova dogodilo se ranjavanjem u zivotinjski deo njegovog bica (koleno-kentaura). To je i logicno. Gde bi uopste mogao biti ranjen nego u "nizim" delovima vlastite prirode?
Iako je njegova rana bila neizleciva, nesebicno je lecio, poducavao i pomagao ljudima. Legenda govori da je na kraju i vlastitu besmrtnost ponudio Zevsu u zamenu za oslobodjenje Prometeja koji je ljudima darovao "vatru znanja". Odajuci pocast Chironu zbog njegove gorljive posvecenosti ljudskim bicima, Zevs ga je postavio na nebo u obliku sazvezdja Strelca.
Nize je odbaceno zbog viseg. Licna bol i licna patnja, transformisani su u opste dobro. Puno se toga moze od Chirona nauciti.
Svest o ranjivosti i ranzjavanju, o tome da svako od nas u sebi nosi tak zivotinjski deo koji je uzrok svakog bola i situacije u koju sami sebe dovedemo - je ono sto od Kirona moramo nauciti.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: