Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
nemesis013 blog

HIRON(Chiron, grč. Cheiron, od grč. cheir – ruka, dakle veštih ruku, ili koji leči rukama?)

Dana 1. novembra 1977. oko 10 sati ujutru Čarls Tomas Kouel (Kowal) u Pasadeni (Kalifornija) otkrio je na fotografskim pločama od 18. i 19. oktobra 1977. daleki objekat na 3o 36, Bika, a uskoro zatim njegovo otkriće bilo je potkrepljeno starim snimcima neba, iz 1976, 1969, 1962, 1942 i 1895. godine. Rasvetljena je njegova orbita i dobio je naziv 2060 Hiron. Prečnik mu je 255 km a krug oko Sunca napravi za 50,78 godina po vrlo ekscentričnoj putanji, njen perihel (tačka najbliža Suncu) nalazi se tik uz unutrašnju orbitu Saturna a afel (tačka najudaljenija od Sunca) skoro u orbiti Urana. Orbita Hirona nagnuta je na ravan ekliptike i zahvaljujući tome ne seče se s orbitom Saturna. Poreklo Hirona je nepoznato, a sigurno sa takvom orbitom nije na tom mestu iz vremena nastanka Sunčevog sistema, odnosno, pre ili kasnije, Hiron će biti izbačen iz njega pod uticajem Saturna ili Jupitera. U današnje vreme on je pod jakim uticajem Saturna.
Astronomi su Hiron prvo svrstali u asteroide, a 1990. su zaključili da je ustvari jezgro komete jer su uočili oko njega gasni omotač. To otkriće je bilo neočekivano zbog velikih razmera Hirona za jezgro komete.
Od 1990. godine otkriveno je još nekoliko kometa sličnih Hironu koje su nazvane zajedničkim imenom kentauri. Do sada je poznato već 16 kometa - kentaura a samo neke imaju vlastita imena, pored Hirona to su Fol, Nes (za čije ime su, prvi put, predlog dali nemački astrolozi a astronomi ga usvojili) Asbol, Hilonoma, Hariklo.

HIRON U ASTROLOGIJI

Ključna reč: ključ, isceliteljstvo
Simbol: (liči na ključ)
Hiron je veza između dubljih slojeva stvarnosti i svakodnevice, on predstavlja vrata koja se otvaraju u bezizlaznoj situaciji, novo originalno ili paradoksalno rešenje, alternativna rešenja, holistički pristup lečenju, homeopatija, akupunktura, astrologija, ekologija.

Pošto se radi o novoj »planeti«, zanimljivo je kako se do astroloških pretpostavki o njoj došlo.
Jedno od mogućih polazišta je mitologija, mada spada u domen čiste fantastike da ime neke planete određuje njen karakter i delovanje (imena planetama, ni kometama – osim spomenutog izolovanog slučaja komete-kentaura Nesa - ne daju astrolozi). Međutim, mnogo šta u astrologiji je neshvatljivo, uprkos tome oni koji se njome bave primorani su da joj priznaju delotvornost.
Dakle, Hiron je u grčkoj mitologiji mudri kentaur i iscelitelj, i u astrologiji se smatra da Hiron daje posebnu sposobnost lečenja, da je povezan sa alternativnom medicinom. Mitološki Hiron takođe je bio vaspitač i zaštitnik grčkih heroja. Bio je i Heraklov vaspitač i učitelj. Međutim, svoju sopstvenu ranu, kada ga je Herakle slučajno ranio otrovnom strelom, nije mogao da isceli. Nije mogao da podnese muke, a kako je bio besmrtan, morao je da moli Zevsa da umre umesto Prometeja i Zevs mu je to dozvolio. Zbog toga se u astrologiji smatra je Hironova negativna strana duboka rana koju svako vuče u prostoru svog postojanja.
Pošto je Hiron takođe bio i astrolog, možda otkriće Hirona znači novi put u astrologiji.

Drugi pristup tumačenju Hirona polazi od činjenice da je Hiron strano telo, kometa, koja ne pripada Sunčevom sistemu nego je iz nekog razloga tu dospela i ostala zarobljena između orbite Saturna i Urana. Po toj teoriji Hiron je prognanik u potrazi za sopstvenim prostorom na tuđoj teritoriji. Hiron, međutim, ima ključ koji otvara sve brave i to mu olakšava kretanje po tuđoj teritoriji. Ovu teoriju potkrepljuje položaj Hirona, on se nalazi upravo između Saturna, poslednje u nizu nižih, vidljivih planeta (planete ograničenja) i Urana, prve nevidljive, više planete (planete koja ne trpi nikakva ograničenja). Ovo je veoma važno, jer Hiron ne otvara nove vidike, on nam samo pomaže da vidimo ono što je sve vreme bilo tu ali nismo umeli da vidimo (Sigmund Frojd imao je konjukciju Sunca i Hirona). On pravi pukotinu između viših i nižih svetova, potresa racionalistički pogled na svet, otvara vrata jednoj drugačijoj koncepciji stvarnosti.
Teorija koja takođe smatra da je Hiron destabilizujući element, bilo u pozitivnom smislu, tamo gde je potrebno da se stara shvatanja otresu od prašine, bilo negativnom, gde on uništava kao virus (mnogi astrolozi povezuju Hiron s bolestima imunosistema) polazi od karakteristika Hironove orbite. Još kada je bio otkriven Pluton, pokazalo se da astrološko delovanje i snaga planete ne zavisi samo od njene veličine, nego i od karakteristika njene putanje. Pluton je veoma mali po razmerama (manji je od našeg Meseca)i veoma se sporo kreće ali mu je putanja veoma ekscentična i pokazalo se da je upravo to ono što mu određuje astrološko delovanje. Isti je slučaj sa Hironom. Njegova putanja je metafora drugačije tačke gledišta koja dovodi u pitanje svo naše dosadašnje znanje o svetu. Lavina novih astronomskih otkrića, koju je izazvao Hiron, daje različitu sliku sunčevog sistema od one koja se tradicionalno uči u školama. Tako je nekoliko meseci posle otkrića Hirona (1978) otkriven Plutonov mesec Haron koji je veći od polovine Plutona što je jedinstven slučaj u Sunčevom sistemu i od tada se Pluton zapravo smatra dvojnom planetom. Zatim, iza Neptunove orbite pronađen je (1990) roj malih kosmičkih tela koja su dobila naziv Kojperov pojas. Iako su veoma sitna, ima ih toliko (više od desetine hiljada) da zajedno imaju masu veću od Zemljine. Kentauri verovatno potiču iz Kojperovog pojasa.

OTPOR PREMA NOVINAMA
Nova astronomska otkrića promenula su koncepciju Sunčevog sistema i ona se moraju odraziti i na polju nauke, psihologije, religije itd. Svaki novi astronomski pronalazak ne samo da transfoirmiše sliku Sunčevog sistema već i ima svoj odgovarajući istorijsko-društveni proces koji ga odražava.
Kada je pronađen Pluton, bilo je astrologa koji su odbijali da ga prihvate. Takav stav danas mnogi astrolozi imaju kada su u pitanju nova nebeska tela. Međutim ta predrasuda moraće brzo da se prevaziđe. Uz tablice Hirona već postoje i tablice drugih poznatih kentaura. Problem koji je Hiron svojim ključem otvorio u astrologiji je tumačenje delovanja kometa koje do sada u astrologiji nisu tretirane u istom nivou sa planetama. Pokazalo se međutim, da Hiron u horoskopu deluje tako što predstavlja jednu novu stepenicu razvoja. Od Sunca i Meseca koji utiču na samo održanje života, preko Merkura, Venere, Marsa koje utiču na individualne osobine, Jupitera i Saturna koji deluju na društvene procese i dublje slojeve psihe, Urana i Neptuna koji utiču na globalne, planetarne procese i najdublju čovekovu podsvest, Plutona koji utiče na procese koji su iza granica poznatog sveta i ispod granica spoznaje, stigli smo do Hirona i drugih kentaura koji su most između svakodnevne stvarnosti i dubljih slojeva podsvesti, društvenog života pojedinca sa globalnim planetarnim procesima. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: