Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
nislice blog

Istoričar umetnosti Dušan Milovanović, autor izložbe „Riznice Hilandara“ Hilandar je najbolje što imamo Sanja Lubardić -c/p---

PRVO POKLONjENjE SVETINjI... – Zaposlen sam u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu od 1976. godine, a već sledeće relevantne republičke ustanove dobile su zadatke da proučavaju blaga Hilandara. Meni je pripalo da formiram jednu od ekipa. Pročitao sam sve što je postojalo o Hilandaru, razgovarao sa autoritetima, a ipak sam u julu 1977. doživeo neopisiv šok pri prvom dolasku u manastir. Kada sam prošao kroz sve tri hilandarske kapije, pa kada sam ispod velikog luka prvi put ugledao dvorište i Sabornu crkvu, noge su mi se odsekle, pao sam na kolena i plakao, tako da trojica ljudi, među njima i jedan monah, nisu mogli da me povrate dvadeset minuta. Prepoznao sam u Hilandaru¸odmah, u tom prvom pogledu, svoju prošlost, jer sam rastao uz generaciju Solunaca – plemenit narod, ljude visoke etike i čistog jezika. Kasnije sam više puta prisustvoavao sličnim doživljajima drugih ljudi, naročito naših emigranata koji su plačući ljubili manastirsku zemlju, znajući da je njihova, da su im je preci ostavili.

SNAGA MOLITVE PREDAKA...
– U Hilandaru je nešto što ni na jednom drugom srpskom mestu ne možete da osetite. Molitva i energija koja se sabira već 810 godina, od stotina hiljada monaha i miliona poklonika. Iz Hilandara se nikada ništa nije rasipalo, ništa nije odneto, razbijeno.hilandar-je-najbolje-sto-imamo-1_150.jpgTo je jedino srpsko mesto koje nikada nije osvojeno, u njega i u njemu se samo sabiralo. Hilandarci nijednu svoju svetinju nisu prodali, ni u najcrnjim danima. Postoji čak jedan lep običaj da svaki predmet kojem prođe vreme bude samo odložen, ne baca se. Ikone se sahranjuju, ponekad se samo neka njihova čestica upotrebi za sveto miro. To u Srbiji nije slučaj, jer smo svakih trideset godina imali razaranja, pa od faktografske građe naših predaka skoro ništa nije sačuvano. A Hilandar je arhetip – kako je bilo, kako bi bilo i kako bi moglo da bude. Sa jedne strane, to je veliko radovanje što tako nešto imamo, ali i velika tuga što nemamo sve ono što smo nekada imali. A da li smo zaslužili – na to pitanje odgovoriće oci.

HILANDAR, VOĐA SVETE GORE...
– Bilo je teško početi rad na očuvanju i proučavanju, jer, iako su entuzijasti postojali od 18. veka, u vreme komunizma sve je stajalo. Javnost ne zna da je lavinu zanimanja za Hilandar pokrenuo princ Tomislav Karađorđević, koji je u njemu bio 1965. godine, kada je manastir bio tuga i opomena, zaustavljen u 17. veku. Tada je Tomislav počeo veliku akciju prikupljanja novca za biblioteku. Onda je država shvatila da „ovi“ osvajaju teren, pa je odlučila da se umeša.hilandar-je-najbolje-sto-imamo-2.jpg
Biblioteka je bila završena već 1972. godine i Hilandar je tada na Atosu kao vođa među manastirima pokrenuo obnovu života na Svetoj Gori. Hilandarci su prvi imali motorno vozilo, kanalizaciju, telefonsku liniju, agregat za struju, centralno grejanje, objavili su monografiju o manastiru. Hilandar je taj koji je predvodio i prethodio, drugi manastiri su ga sledili i do 2000. godine svi su obnovljeni.

SILA CARA DUŠANA...
– Doslovno svaki predmet koji sam dotakao u Hiladaru ozračio me je. Po jačini doživljaja pamtim trenutak kada sam uzeo u ruke tobolac sa strelama cara Dušana. Bio sam preneražen kada sam se preko tog ličnog predmeta sreo sa velikim gospodarem prema kojem gajim osobito poštovanje. Pripadam onom delu srpstva koje veruje da je on nepravedno skrajnut, ali verujem da će to jednog dana biti dovedeno u red. Car Dušan je bio veliki čovek, ozbiljan i učen, nepobedivi ratnik, protiv kojeg se vekovima vodi negativna kampanja usmerena sa latinske, grčke i delimično srpske strane. Dušan je bio visok 2,14 metara, što je precizno utvrđeno pre 17 godina posebnim metodama merenja skeleta.hilandar-je-najbolje-sto-imamo-3.jpg
Dakle, bio je visok kao Divac, ali je imao za trećinu veću masu, jer je kao ratnik morao da bude stabilan na zemlji. On nikada nije pobeđen, nijedan boj nije izgubio, čak nijedan turnir. Imao je svoju gardu od stotinu vitezova, koji su svi bili visoki kao car, a barjaktar pedalj viši. Neopisiv događaj bio je kada smo prvi put razvili carevu ratnu zastavu, koju je nosio taj barjaktar. Trouglasta, sačinjena od šestostruke svile, neverovatnih je dimenzija: 3 puta 3 puta 4,5 metra! Barjaktar ju je nosio u bitkama, u levoj ruci, jašući na konju i zamislite kakva je to planina od čoveka bila!

SVETINjE I BOGATSTVO...
– Susreti sa hilandarskim svetinjama su veliki blagoslov. Imao sam u rukama kivot sa lobanjom Svetog proroka Jeremije, starom 2700 godina, koja je neopisiva svetinja. Kao i bilo koja od čak osam čudotvornih ikona, po kojima je Hilandar jedinstven na svetu, dok je poseban blagoslov to što je manstir do sada dao petnaest svetitelja! Ipak, potresa biće svakog Srbina pogled na dragocenosti koje su nam naši čarobni gospodari ostavili. Za Hilandar se uvek naručivalo najbolje i najskuplje, samo najčuveniji majstori su za njega radili, nikada oni koji su bili drugi. Ni u najtežim vremenima u Hilandaru nije postojala drvena kašika. Sveti Sava ga je postavio prvenstveno kao učilište, a onda i kao diplomatsko predstavništvo u kojem je svako morao da stekne dobar utisak o Srbima, o našoj prefinjenosti i prosvećenosti. I Srbija je zaista takva bila, na čelu sa svojim obrazovanim vladarima izuzetno visokih estetskih kriterijuma. Zamislite samo dvostruku ikonu koju je za manastir naručio Sveti kralj Milutin u Veneciji. Radio ju je najbolji majstor na pergamentu, potom je pokrivena tablom gorskog kristala i uokvirena filigranom sa biserima i draguljima. Kralj ju je, pošto nije bio do kraja zadovoljan, vratio u Veneciju, na doradu. To nije bio hir, već poznavanje umetnosti.

VLADARI IZ VIZANTIJSKOG SNA...
– U Hilandaru sam proveo ukupno više od tri godine, bio sam u svim manastirima Svete Gore. Srbi su svuda jako poštovani. Nijedan od tih manastira ne može da se poredi sa Hilandarom po jedinstvenom sabranju lepote i dobrote. Od sasuda do arhitekture – sve je u potpunom saglasju, upravo zbog tog odnosa naših vladara, koji su hteli da o nama ostave najbolju sliku. Oni su, ne zaboravimo, samo na Kosovu i Metohiji sagradili čak 2 500 hramova! Hvala Bogu pa je u celini sačuvan zapis Teodora Metohita, sekretara vizantijskog cara Andronika Trećeg, tasta kralja Milutina, koji piše o blistavoj i bogatoj Srbiji, sa stotinama rudnika zlata i srebra. Sve što je iz tih rudnika preticalo ulagano je u svetinje, kao investicija u budućnost. Kako bi Srbija izgledala danas da je sve sačuvano? Naši vladari su postigli vizantijski ideal – da sagrade toliko svetinja da gde god da se okrenu vide krst na kupoli hrama. Metohija je bila ostvarenje tog sna, upodobljenje nebeskog Jerusalima na zemlji.

SVETINjE U OTADžBINI...
– Moj životni san je da u u Srbiju dođu hilandarske svetinje. Kao preteče u svemu, Hilandarcu su sačinili projekat za celu dekadu velikog jubileja u kojem je bio i moj predlog o velikoj izložbi u Beogradu, koja je podrazumevala čak i i gradnju novog umetničkog paviljona. Ali to nije ostvareno zbog ratova u srpskim zemljama. Iako je procedura iznošenja svetinja sa Svete Gore neverovatno komplikovana, ja ne odustajem. Ako Bog blagoslovi, desiće se i to, kao kada je Presveta Trojeručica izašla u Solun, a njene kopije, i Mlekopitateljnice, donete u Srbiju. I ova izložba mogla se možda desiti ranije, ali ne bi bila takva veza između manastira i iskoraka u 22. vek. Stvari se događaju onda kada sazru i tu nema požurivanja. Hilandar bira i poziva nas onda kada dođe vreme.

OBNOVA NAS SAMIH...
– Interakcija između vernih u otadžbini i Hilandara funkcioniše savršeno. Kako je govorio Vladika Nikolaj: Hilandar je bio, jeste i ostaće ogledalo Srpstva! Ogledalo! Verujem da požar u Hilandaru nije slučaj, već test za ovu našu trapavu genarciju. Kako ćemo se mi odnositi prema obnovi – tako će nas potomci gledati. Neposredno posle požara, starac Metodije mi je rekao: Molite se za nas! Iako im treba, on nije rekao da damo novac, jer on u Hilandar, čudom Božjim, uvek dođe.hilandar-je-najbolje-sto-imamo-4.jpg
Sa osmehom, oci govore metaforu da su to ćupovi sa zlatom Svetog Save koji se pojave posle usrdne molitve. Danas Srbija daje više od milion evra godišnje za Hilandar, ali prilažu i drugi – Unesko, Evropa, Grčka, a video sam i spiskove pojedinačnih priloga budista, protestanata, Jevreja. Svi se na pomen Hilandara usprave, mnogi se mole Trojeručici, a ona čuje i pomaže ne gledajući konfesiju.

MOLITVA NAS DRŽI...
– Mi Hilandaru treba da damo pogruženje i veliko poštovanje, kojem prethodi upoznavanje. Do nas stiže tek vrh ledenog brega tog neopisivog blaga, a tek za 15 godina kada sve ustanove obave svoje zadatke znaćemo više. Tada ide kolenopreklonjenje njemu, toj svetinji, tada ide molitva da se umnoži bratstvo, obnovi manastir, kuća uredi, da dobri predstavnici Srpstva dolaze. To mi možemo Hilandaru da damo – blagorazumnu ljubav. Ovom izložbom na koju dolaze najviše deca svezujemo ih za svetinju. Voleti Hilandar više nego sebe – jer bez njega, njegovih osnivača, ni mi ne bismo po ovoj zemlji hodali. Kako kaže Vladika Nikolaj – još nas drži samo njihovo molitveno zastupništvo. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 25  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Vrlo impresivan tekst, sto se retko moze na ovom sajtu procitati, a da je sreca da ima ovakvih tekstova vise, nikad ne bih bilo mrznje i nekih neprijatnih medjuljudskih odnosa i ako se ljudi nikada nisu videli i rukovali.... zato samo napred sa blogovima koji su edukativni i prijatni za svakog ko hoce da neto nauci.....
#10, 05.02.2013 - 22:41
Nisi daleko od istine...Hvala.
06.02.2013 - 00:07
aral (53)
To je zato što ga čuva bog a ne Srbi
#9, 05.02.2013 - 20:59
:)
05.02.2013 - 21:02
dona2 (62)
super blog , cista desetka
#8, 05.02.2013 - 19:04
hvala :)
05.02.2013 - 21:02
citer (49)
raspekt
#7, 05.02.2013 - 14:22
:* :)
05.02.2013 - 18:57
vld (44)
#6, 05.02.2013 - 13:37
:)
05.02.2013 - 18:57
Sjajno!
#5, 05.02.2013 - 12:29
:)
05.02.2013 - 18:57
Danka46 (69)
Mi,zene,mozemo lepoti Hilendara jedino kroz slike i price da se divimo...nepravedno je.Cula sam i razlog tome koji mi je neshvatljiv,i ne samo meni,mislim da i ostale osecaju isto.
#4, 05.02.2013 - 11:37
:)
05.02.2013 - 18:57
Hvala!
#3, 05.02.2013 - 11:19
:*
05.02.2013 - 18:56
bobrock17 (37)
#2, 05.02.2013 - 09:37
:)
05.02.2013 - 11:04
potisje (41)
Lepo sto si nas edukovala...
#1, 05.02.2013 - 09:16
:)
05.02.2013 - 11:03