Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Dusan-Silni-Bg blog

8.март,дан жена,на 9ти март

Међународни дан жена или, колоквијално, Осми март, дан је посвећен женама и слави се сваке године 8. марта. Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Швајцарска је последња земља у Европи која је увела право гласа женама (1972).

Многе жене, као на пример суфражеткиње, заступале су идеју већих женских права. Ипак, први национални Дан жена обележен је 28. фебруара 1909. у Сједињеним Америчким Државама након декларације коју је издала Социјалистичка партија Америке. Августа исте године организована је Међународна конференција жена социјалистичке Друге интернационале. Инспирисана америчким делањем поводом овог питања, Немица Луиз Циц предложила организовање Међународног дана жене.

Како она није била у стању да своје идеје спроведе у дело, иницијативу за тај празник преузела је немачка феминисткиња и комунисткиња Клара Цеткин (1857—1933). Цеткинова се борила за права жена од 1889, а предлог је јавно изнела тог августа у народној кући, данас познатој као Унгдомсхусет. Прво обележавање дана било је 18. марта 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској, док су га обележиле многе демонстрације уз феминисткиње широм Европе. Овај празник је прихваћен у свим социјалистичким земљама након што је Александра Колонтај убедила Лењина да овај празник прихвати као државни. Ту праксу је преузела и послератна СССР и њене савезнице (укључујући и СФРЈ).

Као међународни дан жена, осми март (по први пут тачно одређени датум), прихваћен је 1917. године. Уједињене нације су од 1975. године, коју су прогласиле за Међународну годину жена и службено почеле обележавати Међународни дан жена. У међувремену су уведене институције као што су трудничко боловање, ограничење рада жена у трећој (ноћној) смени, иста плата за исти рад, право гласа и многе друге. Обично се прославља даривањем жена цвећем

Почеци прослављања овог дана имали су јасну политичку боју, што сведочи и приложена разгледница која се продавала у СССР. Тако на њему пише: Осми март је дан побуне радних жена против кухињске робије. Реци НЕ угњетавању и празнини духа рада у домаћинству. Ипак, мотиви су касније измењени, па су за наредне године коришћене слике мимозе, совјетске женске биљке. Уз то је у свим државама нестала политичка нота, те Дан жена више није искључиво празник за комунисте.

Тако су жене избориле своје место у друштву,али није смао данас њихов дан,него је и осталих 364 или 365 дана у години њихов дан.

П О Е Н Т А О В О Г Б Л О Г А Ј Е В Р Е Ђ А Њ Е Ж Е Н А Н А С А Ј Т У!!!

И Т О Ч А К И Н А Д А Н А Ш Њ И Д А Н!!!

Молим надлежне са сајта да изврше реорганизацију рада,јер је и даље све исто као некад,наставља се вређање,претње и слично.СТВАРНО је крајње време да се поради на томе.Сајт је у принципу добар.Упознао сам много људи,али је тужно што су мног отишли управо због разних непријатности које су доживели.

Поједини изгледа да не могу да схвате,да девојка није курва ако не жели ни да се упозна са њима,па почиње коментарисање слика увредама или писање истих у мејлбокс.

С Т О П "ФРАЈЕРИМА"!!!

Срећан празник драге даме. :-*---<--@

П.С.Написано јуче,али сам морао да изменим блог,а нисам био у могучности до сад. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

e ako si kume reko-piso
#3, 02.04.2013 - 20:29
хвала,али џабе :(
03.04.2013 - 08:35
SuperBingo (37)
morao sam da podrzim blog
izvini na smetnji i pozdrav svim damama sajta
#2, 11.03.2013 - 04:22
хвала :)
ниси сметао :)
сви су добро дошли :)
11.03.2013 - 19:04
draganzoo (48)
Obešenjački...
#1, 10.03.2013 - 01:18
опет висиш овде?
10.03.2013 - 10:18