Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
SrcaniUdar blog

MINIMUM HUMANOSTI: "Kako sam iskompromitovao džeparoše u tramvaju"

Nešto snimali u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, završili iza podne pa zamolio kolegu da opremu i materijal sa službenim autom odnese u redakciji kako bih ja sredio neke obaveze. Nakon smirenih obligacija uđem u tramvaj, kupim kartu i stacioniram se odmah kod prvog poništača. Ovaj jedan nosi ceker sa hljebovima, drugi ustaje ženi s djetetom - k'o fol. Prvo su pokušali odraditi nekog stranca; jedan stao ispred, drugi sa strane, a treći s leđa pokušava izvući iz džepa čovjeku provlačeći ruku ispod jakne koju je njegov kolega (ovaj što stoji žrtvi sa strane) preko svog ramena objesio i koja pokriva džep ciljanoj osobi. Kada sam bio siguran da se nešto dešava kucnem čovjeka kojeg diraju po džepu i diskretno mu kažem da pazi. Viče da ne razumije moj jezik. Na engleskom mu ponovim i dodam da sam "vidio nešto". Već je bio van vozila kada mi je na posljednje moje odgovorio "me too"; sve se to dešavalo u momentu dok je stranac izlazio. Odmah nakon neuspjelog pokušaja, operativci se povukuše malo više u gužvu. Vidio sam da nisu odustali od zarađivanja "halal" dnevnice. Nešto razmišljam, i sebi kažem da neću, nije moje da se miješam. Odmah nakon toga uhvati me strah kako propuštam da učinim dobro djelo. Odlućim se ne propuštati priliku za to. Udarim dlanovima i glasno kažem, da me cijeli tramvaj čuje: "Dame i gosodo, obratite pažnju - imamo lopove ovdje" . Neki brko zahvali mi se što sam mu/im rekao. Vidim neku crnkinju pa i njoj prevedem svoje upozorenje (prvi put sam rekao "robber", a drugi put mi je trebalo malo vremena da se sjetim engleskog prevoda za džeparoša - "pickpocket" person).

Znači ništa, neću ni da čujem da sam hrabar. Ne prihvatam te komplimente, ali vas molim da se ne bojimo svakakvih kretena, siledžija, džeparoša, kabadahija, smutljivaca, lažova, šefova, šanera, dilera, silnika... Molim vas da održimo i oživimo onaj minimum dostojanstva i hrabrosti, da deklarativnu humanost materijalizujemo, pretvorimo u djela. Molim vas. Bez trunke dostojanstva nismo ljudi, ništa smo, ne zaslužujemo nikakvo (samo)poštovanje.

Sarajevo, 12. 07. 2013. g.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 16  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Danka46 (67)
Sve ih je vise oko nas,ovih je dana jedan klinac strgao sa vrata mojoj poznanici lanac oko vrata,prilikom njene prijave policajac je lezerno slegao ramenima i rekao"to je svakodnevna pojava"
Tebi cestitam na hrabrosti, mogao si biti i pretucen jer ih je kao sto pises bilo vise.
#4, 13.07.2013 - 12:19
Ako to isto uradis kad lopovi rade ziralno , pljackaju firmu, ima narod da skoci na tebe i da kaze da si zlonameran.
Ovaj put ti je proslo na strah naroda, ne na razum ili humanost...
#3, 13.07.2013 - 09:30
SrcaniUdar (36)
Ove slovne greške sebi ne mogu oprostiit! Koja brzina, brzopletost
#2, 13.07.2013 - 02:13
nislice (46)
ako si bas....tako treba.....
#1, 12.07.2013 - 23:10
Hvala lady.
13.07.2013 - 02:12
 

Korisnik
offline
offline SrcaniUdar (36)
Bosna i Hercegovina, Bosnia, SarajevoBlogovi: tagovi
nema tagova