Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

Naučnici otkrili: Smrt je plave boje!

Istraživački tim britanskih naučnika snimio je pod mikroskopom kako se smrt širi organizmom, a za taj ogled korišćen je crv
Istraživači BBSRC (Wellcome Trust and the Biotechnology and Biological Sciences Research Council ) u Velikoj Britaniji veruju da ovo istraživanje na kraju može biti koristan model za razumevanje toga kako nastupa smrt kod ljudi i da će na kraju uspeti da povećaju očekivano trajanje života.

Kada pojedinačne ćelije umiru, one pokreću lančanu hemijsku rekciju koja vodi do razlaganja komponenata ćelije i izgradnje molekularnih brana.

Ti mehanizmi su dobro poznati na ćelijskom nivou, ali su dosad naučnici znali vrlo malo o tome kako se smrt širi organizmom.

Kod crva širenje smrti može se lako videti pod mikroskopom kao talas fluorescentno plave boje koji putuje kroz unutrašnjost tela.

- Kada jedna ćelija umre ona povlači lančanu hemijsku reakciju koja vodi do sloma i “gašenja” kompletnog organizma. Smrt izgleda kao plavi tornado i to je posledica hemijske reakcije nakon umiranja ćelija u telu – priča jedan od naučnika koji je učestvovao u nesvakidašnjem ogledu.

Na snimku se vidi kako smrt kao talas preuzima crva na izdisaju i kao fluorescentno plava širi se od ćelije do ćelije. Naučnici su snimili sve što se dešavalo pod mikroskopom - kako se smrt u plavoj boji širi i putuje telom i preuzima ga do poslednje ćelije. Takođe su dokazali i da ta fluorescentna boja potiče od nekroze ćelija, a zavisi od kalcijuma u organizmu.

Pogledajte video:(Telegraf.rs / Izvor: Dailymail.co.uk)


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 12  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: