Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog
Copy / paste


08.08.2013 Beograd

Stranci srpsku zemlju kupovali od preprodavaca

Stranci srpsku zemlju kupovali od preprodavaca


Prema odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je, ratifikacijom u parlamentu Litvanije u junu ove godine, praktično stupio na snagu, Srbija će do 2017. morati da izmeni svoje zakone i omogući da stranci slobodno mogu da kupuju njene oranice.

Stranci su, uprkos zakonskim ograničenjima, na mala vrata već ušli na srpske njive i, prema istraživanju Večernjih novosti, u Vojvodini poseduju najmanje 23.850 hektara najbolje zemlje.

„Samo u opštini Odžaci dve kompanije, irski 'Baltik properti investmen limitid'i hrvatska 'Žito grupa'iz Osijeka, vlasnici su 7.300 prvoklasnih hektara“,potvrđuje Nenad Ilić, predsednik Udruženja malih akcionara „Obruč“.

„Reč je o preduzećima 'Vojvodina'iz Bačkog Brestovca, 'Miletić'iz Srpskog Miletića i 'Ratkovo'iz Ratkova“, kaže on.

Prva dva su vlasništvo Iraca, a treće Hrvata. U sva tri je, inače, primenjen identičan princip: prethodno ih je, na aukciji koju je organizovala Republička agencija za privatizaciju 2003. kupio lokalni tajkun Borislav Lilić, da bi ih, četiri godine kasnije, uz posredovanje somborskog „Agri biznis partnera“, preprodao sadašnjim vlasnicima.

„On je, prethodno, uz pomoć lokalnog katastra nepokretnosti, zemlju ekspresno uknjižio na svoje ime, i to je bila ključna tačka cele 'operacije'.Sličan princip primenjivan je i u drugim sredinama, s tim što su tadašnje više instance vlasti, od pokrajinskih do republičkih, pritiskale lokalne katastre da uknjižbu obave što pre, čak i kada je reč o zadružnoj zemlji čija privatizacija apsolutno nije bila moguća“, dodaje Ilić.

Na sličan način u posed naših oranica su, tokom prethodnih desetak godina, ušle i kompanije iz Hrvatske, Mađarske, pa čak, doduše posredno, i iz SAD.Tako je, recimo, 2007. jedan od vlasnika poznatog gazdinstva „Krivaja“ iz istoimenog mesta nadomak Bačke Topole, bio beogradski „BG rent“, osnovan kapitalom američke kompanije „Alter market“ sa sedištem u Delaveru! U transakcijama, „Krivaja“ je, međutim, kao i gazdinstva u Bajši i Čonoplji, pripala mađarskoj kompaniji CBA.

„Zanimljivo je da su sva ta preduzeća prethodno dovedena u stečaj i da ih je, pre prodaje, vodio isti stečajni upravnik.Danas je direktor svih preduzeća mađarski državljanin, a sedište im se svako malo seli i odnedavno je u Bačkoj Topoli“, kaže Slobodan Pešut, predsednik Udruženja malih akcionara „Krivaje“.

Procenjuje se da je u Srbiji, u poslednjih desetak godina, privatizovano oko 450.000 hektara najbolje zemlje. Prosečna cena za hektar je, kaže dr Milan Prostran iz Privredne komore Srbije, bila tek 150 evra, a danas se kreće između 12.000 i 15.000.

„Jasno je da je privatizacija sprovedena katastrofalno, bez svesti šta se zapravo prodaje i koliko to stvarno vredi. Zagovornik sam stava da se hitno uradi revizija i da vlasnici plate neku vrstu naknade za ekstraprofit“, kaže Prostran.

P.S. Moj komentar....u Australiji su jedno vreme drzali zakon o zakupu zemljista na najvise 99 godina, znaci niko , al bas niko , nije mogao imati zemljiste u vlasnistvo....I nije smetalo nikome da napravi ogromne farme (a farme su im stvarno ogromne)...A i firme...Cak i zgrade...Zvuci cudno ali nema tu sukoba...


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

nislice (47)
Odlican blog!!!Moj duboki naklon!
#3, 11.08.2013 - 14:46
Inace da opisem jedno svoje iskustvo u privatizaciji.Hotel u centru gradica, 4 velike samoposluge, 20 trgovackih objekata po okolnim selima, za 5000DM, medjutim, prvo je bila neka famozna bankarska garancija, iako je postojao 200% kesh, pa onda i neka pretnja da se ne pojavis na aukciji.
Jel to posteni uslove privatizacije...
A da ne ponavljam da ako si stranac dobijas 4000e po radnom mestu, a ako si domaci , ne dobijas...
Bice Srbija zemlja mrznje ...ali ne vredi vam pricati to sad.
#2, 11.08.2013 - 03:32
dragan13 (59)
nije mi jasno kome ovo moze da se sviđa. strasno mi smo kolonija, a vi udarajte pozitive i da vam se sviđa
#1, 10.08.2013 - 19:05
Ko sto rece mina, ne ocenjuje se gest nego blog, nije ovo ruzicasti i crni grand prix.
10.08.2013 - 20:39