Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
4mici blog

KAKO SE BORITI PROTIV ZLA? (F.M. Dostojevski)


Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući greh ljudski, pa se zapitaš: "Da li treba silom pobeđivati, ili smirenom ljubavlju?"

Svagda odlučuj ovako: "Pobediću smirenom ljubavlju." Odlučiš li se tako jedared za svagda, ceo svet ćeš moći pokoriti. Smirena ljubav je velika sila, od svih najjača, nema joj ravne na svetu! Svakog dana i časa, svakog trenutka nadgledaj samoga sebe, da ti izgled bude blago lep.

Eto, prošao si pored malog deteta, prošao si ljut, sa ružnom rečju, sa ozlojeđenom dušom; i nisi možda ni primetio dete, ali je ono tebe videlo, i lik tvoj, ružan i zao, možda je ostao u njegovom slabačkom i nezaštićenom srdašcu. Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio rđavo seme u njegovu dušu, a to seme će možda i porasti, a sve stoga što se nisi uzdržao pred detetom, jer u sebi nisi odgajio pažljivu i delatnu ljubav.

Braćo, ne bojte se grehova ljudskih, volite čoveka i u grehu njegovom, jer kad ko voli čoveka grešnog, to je već slika Božanske ljubavi i vrhunac je ljubavi na zemlji. Volite sve stvorenje Božje i celokupno i svaku mrvicu. Svaki listić, svaku zraku Božju volite. Volite životinje, volite bilje, volite svaku stvar. Budeš li voleo svaku stvar – i tajnu ćeš Božju razumeti u stvarima.

A shvatiš li je jedared, ti ćeš je posle neumorno početi poznavati sve dalje i više, svakodnevno. I zavolećeš, najzad, sav svet vascelom i vasionom ljubavlju.

Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božjoj. Čoveče, ne uznosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgrešne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom, na njoj trag svoj gnojni ostavljaš posle sebe, - i to, avaj, skoro svaki, svaki između nas!

Decu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila; ona žive zarad čišćenja srdaca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvredi dete...

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

-


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

nobody (50)
mislio sam na nesto konkretno, makar neku malu sitnicu...takva postavka je suvise uopstena... jer, sta je covek!? ...da se razumemo, nisam ni zajedljiv ni sarkastican, a nisam ni zlonamerni cinik...ja recimo, nikada i nikoga od ljudskog roda nisam pobedio niti sam postigao nesto smirenom ljubavlju... u krajnjoj liniji, možda ja ni ne znam šta je to o čemu piše dostojevski...ali, isto tako možda je i on pisao nešto o nečemu o čemu nije imao pojma!?
#4, 27.08.2013 - 07:50
Dostojevski je bio svojevremeno poznat po tome što je u svoje romane utiskivao autobiografske komponente ,on je bio jedan od rijetkih iskustvenih pisaca
Da si probao nekoga pobijediti takvim načinom o kom on piše možda ne bi znao odmah ali sasvim sigurno jednom bi se pokazalo da si bio u pravu jer na duge staze ljubav je uvijek jača od mržnje i od fizičke prisile
29.08.2013 - 09:06
nobody (50)
bilo bi lepo da neko iz svog iskustva napise sta je postigao, tj. pobedio smirenom ljubavlju!?
#3, 26.08.2013 - 14:53
Pa zar nije to uradio svako, ko je u teskim vremenima ipak ostao covijek?
26.08.2013 - 18:06
nislice (47)
Odlican izbor!!! (y)...(y)
#2, 24.08.2013 - 23:52
Danka46 (69)
Pametnih li reci,steta sto ih se malo ko u datom trenutku seti.
#1, 24.08.2013 - 21:30
 

Korisnik
offline 4mici (46)
Srbija, Beograd, BeogradBlogovi: tagovi
nema tagova