Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
nemirko01 blog

*Za one koji ovo još nisu čuli*

Razmak između železničkih šina u SAD je tačno 1,4351 m.
Zašto toliko? Zato što je toliki razmak između železničkih šina britanske železnice. Budući da su železnice u SAD počeli graditi Englezi, upotrebili su i u Americi istu meru.
A zašto u Engleskoj upotrebljavaju tu meru? Zato što su prvi vagoni u Engleskoj izrađeni u radionici koja je pre izrade vagona proizvodila kočije. Za železničke vagone su upotrebili isto podvozje koje su pre koristili za kočije.
Zašto su za podvozja kočija upotrebljavali baš tu meru (1,4351 m)? Zato što je razmak točkova na kočijama bio prilagođen starim evropskim putevima koji su imali utrtu tu širinu.
Zašto su putevi imali utrtu baš tu širinu? Zato što su puteve napravili stari Rimljani tokom svojih osvajačkih pohoda. Njihove dvokolice sa konjskom zapregom imale su tu meru.
A zašto su rimske dvokolice imale baš tu meru? Zato što su zapregu konstruisali tako, da je bila široka tačno onoliko koliko su zahtevale dve konjske guzice.

*Konačno:* Američki space shuttle ima dva rezervoara za gorivo (SRB - Solid Rocket Booster), koje izrađuje firma „Thiokol“ u saveznoj državi Utah. Inženjeri koji su projektovali rezervoare hteli su napraviti šire, ali su bili ograničeni širinom železničkih tunela, kojima je prolazio voz sa rezervoarima. Širina tunela je određena razmakom šina.

*Zaključak:* Najnapredniji primer američke tehnologije je zasnovan na širini guzice rimskog konja!


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 17  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

nislice (46)
Interesantno....
#2, 30.11.2013 - 13:37
i ja mislim :)))
02.12.2013 - 10:41
jhanus2010 (52)
zanimljivo I interesantno
#1, 27.11.2013 - 12:07
:D
27.11.2013 - 12:37
 

Korisnik
Blogovi: tagovi
nema tagova