Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
VVesna blog


Omamljiv, dopadljiv i moćan, Internet je sposoban da otuđi od stvarnog života. Višesatno chat-ovanje ili stalno pisanje mail-ova, dodavanje različitih aplikacija na fejsu, spejsu ili nečem trećem, veliki broj virtuelnih prijatelja iz čitavog sveta mogu proizvesti toliko euforije, učiniti nekog srećnim i zavisnim da rezultat svega bude zapostavljanje prijatelja i porodice. Prve na udaru su već postojeće emotivne veze ili brakovi, a zatim se dolazi do zaključka kako je konzument nesrećan bez osoba izvan njegovog web sveta. Čovek prosto ne može bez žive interakcije.
U momentu kada virtuelni identitet postane toliko dominantan da se javi želja da on bude prenet sa ekrana u stvarni život, tada se ulazi u ozbiljne sukobe sa samim sobom i u zavisnost iz koje se teško izlazi. Rasprostranjenost Interneta i olakšan pristup istom izbrisali su geografske granice i omogućili komunikaciju sa velikim brojem korisnika širom sveta. Danas je čak moguće i završavati fakultet ili bilo koju drugu školu putem Interneta (razni kursevi online obrazovanja), permanentno se usavršavati, biti stalno „u toku“ (fresh updates) kada su razne inovacije i trendovi u pitanju. Ali, tako se stvaraju generacije asocijalnih tipova nesposobnih za komunikaciju i javlja se problem identiteta kao i potpuna asocijalizacija odnosno povlačenje u sopstvenu ljušturu daleko od spoljašnjeg sveta. Principi web-a 2.0, otvorenost i učešće, samo su maska za amaterizam neslućenih razmera, nepostojanje bilo kakve odgovornost za izgovorenu/napisanu reč i ugrožavanje privatnosti. To sve zajedno polako uništava kulturu i obrazovanje, stvarajući generacije koje ne vide dalje od Wikipedie.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 20  |  negativni glasovi: 5

Napiši komentar:

srna1 (53)
#5, 10.12.2013 - 22:03
#4, 05.12.2013 - 05:27
ravgor (54)
#3, 04.12.2013 - 17:43
ravgor (54)
#2, 04.12.2013 - 17:42
Ne bih ja rekao da je bas ovako...ovo je kao kad bi rekli poskupelo vino jer su poskupele cigare, a berachi pushe...
#1, 04.12.2013 - 17:18
 

Korisnik
offline
offline VVesna (53)
Crna Gora, Bijelo PoljeBlogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa