Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog

Mitovi i zablude o virusima

Mit broj 1: Firewall štiti vaš računar od virusa

Upravo tako. Firewall može zaštiti vaš računar jedino od crva (worm), ali ne i od ostalih vrsta štetnih programa. To naravno ne znači da treba da se odreknete zaštite koju vašem kompjuteru pruža firewall, naročito ako npr. koristite hot spot u nekom kafiću.

Mit broj 2: Virusi mogu fizički oštetiti vaš hardver

Softver svakako, BIOS takođe može biti inficiran, ali da će vaš računar eksplodirati usled infekcije virusom - to je jedino moguće u holivudskoj produkciji.

Mit broj 3: Učestala obaveštenja o greškama, mora biti da je zaražen virusom

Uzroci ove pojave mogu biti različiti, ona ne znači nužno infekciju virusom. Zbog toga, pre nego postavite dijagnozu, skenirajte svoj računar antivirusnim softverom.

Mit broj 4: Reinstalacija Windows-a i backup rešavaju problem infekcije

Reinstalirali ste Windows, kopirali podatke koje ste prehodno “spasili” pravljenjem backup-a i... Vaš kompjuter je ponovo zaražen?! Naravno, zaboravili ste da virus može biti sakriven među podacima koje ste sačuvali.


Mit broj 5: Blue Screen of Death znači da je računar zaražen virusom

Ponekad ovo može biti tačna pretpostavka, ali u većini slučajeva nije. Posumnjajte najpre na drajvere ili hardver.

68b.gif k7wq.gif

C/P


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 20  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Osim kod starijih racunara hdd i monitor, jer je bilo takvih virusa, ovaj mit 2 i nije bas mit...

Sto se tice mita 4, reinstalacija windowsa nije nikakva intervencija sto se tice mbr virusa ili nekih kombinacija net i mbr virusa, a ne samo zarazenih exe ili swf ili vxb ili neki autorun fileova...

Ja sam imao slucajeve gde su iz istocne srbije donosili diskove na desetine koji su kao failure, mrtvi , a uzasan mbr net virus je bio u pitanju, to je bio tako zarazan virus da mi je trebalo tri racunara i software da ih ocistim.../nijedan antivirus ih nije detektovao.
Ipak savet svima je nit balkan zna da ceni, nit je vredno vremena, tj budite prosecni i bice vam najbolje.
#3, 22.12.2013 - 08:22
Gandra75 (42)
Mit broj dva je definitivno za prodiskutovati.. Kao sto rece Imenjak, postoje narocito nevaljali virusi koji iskljucuju zastitni sistem od pregrevanja a zatim forsiranim slanjem i obradom podataka bilduju temperaturu procesoru do tacke kada iz kucista racunara krecu signali koje bi svaki Sijuks-tumac dimnih signala mogao da protumaci. :)
Nije da se dimi ali pregori procesor, ili vec na sta se navrznu.
#2, 20.12.2013 - 22:19
DRAGAN16 (47)
ima virus koji ubrzava hard diskk i osteti ga mit ili stvarnost?
#1, 20.12.2013 - 08:08