Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog

Emotivno oblikovano razmisljanje

Nije ono sto mislite.Dakle nije razmisljanje pa ajd da ukljucimo i emocije u konacnu odluku.
Proces donosenja logicke odluke u mozgu se sastoji iz sinaptickih putanja, tj kao kad prospete vodu niz sitno izbusen beton pa gledate kako deo odlazi ovamo , a deo onamo, i onda kud ode najvise vode tu kazemo tu smo prosuli...


Ovo je proces donosenja misli i uopste svesti kod svih ljudi.
Medjutim, kod ljudi je taj proces razlicit zbog raznih razloga.
Uzmimo npr strah.Zaplasenija osoba ce pri svom prosipanju vode ako voda naleti na rupicu u kojoj je npr brasno, ko zna odakle brasno u jednoj rupici na betonu ispred kuce, prosulo se nekad , sad ili davno,odjednom staviti asocijaciju sa brasnom na prvo mesto i strah koji ima vezan za brasno iz nekog razloga , i onda vise nece sagledavati ostalo.Tako da odluka nece biti doneta gledanjem gde je otislo najvise vode nego ce se aktivirati alarm na brasno, zbog te male kolicine u jednoj rupici betona.

To je misljenje, znaci razmisljanje i percepcija obojena strahovima.

Ako posmatramo u duzem periodu osobu i njeno razmisljanje, videcemo da osoba jeste svesna nekih a nesvesna drugih obojenja kod svog razmisljanja.
Tako ce biti svesna naglasenih strahova , a nece biti svesna nekih drugih isto naglasenih strahova koji joj nisu predoceni ili su joj neuobicajeni, ili neprihvatljivi.

Kod onih svesnih , javlja se trud , samokontrola da se nekako kompenzira jasno oblikovanje, paranoja u razmisljanju...
Pauza, vise puta razmisljanje, kruzenje misli , su neke metode , koje nekad pomazu a nekad bas odmazu, tj stvore psihoze od pocetne neuroze.

Karakteristicno je, u smislu vrlo cesto, da zbog emotivno obojenog procesa zapazanja i razmisljanja , osoba razmislja srcem.To znaci da se ostri na svaku nelagodnost, a kod ugodnosti prelazi na odluke bez razmisljanja takoreci.
To dovodi do toga da ove osobe postaju naivne, na neki nacin. One postaju sklone da prihvataju misljenje i savete onih osoba koje su slatkorecive, koje ne dokazuju logicnost kod tako nelogicne osobe, nego jednostavno potvrdjuju kad treba, a usmeravaju gde im je volja...i to obicno biva prihvaceno jer odaju poverenje jednostavno samo klimajuci glavom.

Da li je ovo slucaj kod svih ili ste vec stekli utisak da je samo kod lujki , tj osoba koje imaju ozbiljne poremecaje?
Opseg primenjenosti je sirok, ali dubina u kojoj se oseca ovo obojenje je razlicita , te tako imate pravo sta god da ste pomislili.

Najgora kombinacija koja moze da se desi je da postoji model porodice u glavi tog pojedinca, te osobe, koji je dominantan, npr model oca kod zenske osobe ili model dominantne majke kod muske osobe.

Zato sto onda osoba kad oseti bliskost prelazi u model porodicnog ponasanja, sto znaci postaje zahtevna i dominantna i naredbodavna.Tada bliskost koju je osetila pocinje da deluje negativno jer dominantno koje je sebicno i egocentricno uvek radja subverziju, a subverzija i diverzija se uvek osecaju kao izdaja i kao zla namera.
Tako je samo pitanje dana, sata, kad ce zbog prvog osecaja emotivne bliskosti, osoba preci u dominantno i dominaciju , a zatim zbog neke od reakcija bliskih osoba , osetiti izdaju ili sebicnost samoodbrane usled neadekvatnog ponasanja dominantne osobe.

To kasnije izaziva talas emocija izdaje i nepoverenja i takva osoba je osudjena na stalne uspesno neuspesne pokusaje ostvarivanja emotivnih odnosa.
Emotivno obojenje daje pozitivnost sve dok je prisutna distanca izmedju osobe i drugih osoba u poverenju, bez obzira sta je uzrok te distance koja podrazumeva postovanje.Emotivno obojenje logike tada ostaje samo to , emotivnost osobe...
Ali ako padne ta distanca, tj osoba se oseti slobodna da pocne da izgradjuje intimu, u smislu poznanstva i u smislu porodice, ne mora seksualno da bude upleteno, onda nastupa problem.
Dok ima strahopostovanja prema osobi koja joj zadovoljava emotivni kriterijum pozitivnosti, nema problema, cim predje u privatnost i pocne da ispoljava zelje i zahteve koje kopira iz porodicnog miljea, nastupa haos i dominacija a kasnije i odvajanje i sumnja.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Samo da kazem da blog nije tecan nego je posle postavke teze odmah dat i primer koji je najcesci *ja tako mislim*.
Pisan je u busu, na androidu, pre pumpe na kojoj se ide u WC, primer dominantnog oca i dominantne majke i jmbg koji pocinje sa 0204... je samo politicka korektnost iliti peskir (visak info da nepazljivima skrece paznju).
Totalno je razlicit od pristupa em. inteligencija, emocije su razdv od inteligencije i logike,nastavlja se u poznate metode nlp i sublime, odlican je za otkrivanje poremecaja koje psiholozi uvrste u psihicke ili dusevne a nisu to.
#1, 23.12.2013 - 14:52