Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog

3 Najbrže životinje na svetu (vazduh, voda, kopno)

Najbrža ptica na svetuivi Soko (Falco peregrinus)

Kada je u pitanju brzina, Sivi Soko je apsolutni svjetski šampion sa svojom brzinom koja može dosegnuti i više od 300 km/h! On nije samo najbrža ptica, već i najbrža životinja na svijetu.

Iako je u standardnom letu najbrža ptica na svetu čiopa (vrsta jako slična lastavicama) koja može leteti brzinom od 160 km/h, Sivi Soko se i dalje smatra šampionom sa najvećom zabeleženom brzinom od 389 km/h. Važno je zapamtiti da Sivi Soko ovu brzinu može dosegnuti samo kada se obrušava (na plen).

Najbrža riba na svetuCrni marlin (Makaira indica)

Ukoliko ste već istraživali ovu tematiku, gotovo na svim (oziljnijim) stranicama ste mogli pronaći pogrešnu informaciju o tome kako je sabljarka najbrža riba na svijetu sa brzinom od 109 km/h. Nažalost, ovdje se radi o pogrešnom prevodu i pogrešnoj informaciji: Sabljarka (swordfish), koja inače ima najveću izmerenu brzinu od 97 km/h je pomiešana sa Lepezastom sabljarkom (sailfish) – ribom za koju većina ljudi vjeruje da je najbrža na svijetu, sa maximalnom brzinom od 109 km na sat.

Ipak, Crni marlin, koji je dosta sličan gore navedenim ribama, drži apsolutni rekord kada je u pitanju najbrža riba na svijetu. Njegova maksimalna zabeležena brzina iznosi čak 130 kilometara na sat!

Najbrža kopnena životinja na svetu
Gepard (Acinonyx jubatus)

Gepard je velika mačka iz Afrike i nekih delova Bliskog istoka. Za razliku od većine drugih mačaka, gepardi se ne mogu popeti na stablo (iako uglavnom mogu skočiti na niže grane).

Ipak, čini se da penjanje po stablima i nije nešto što ih previše brine, s obzirom da su gepardi ubedljivo najbrže kopnene životinje na svetu. Mogu dosegnuti brzinu od 120 kilometara na sat, i zadržati istu na udaljenosti od 500 metara. A kao da to nije dovoljno, gepardi mogu dosegnuti brzinu od 0 -100 km/h za samo 3 sekunde.

C/P
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 12  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

goran0808 (46)
а где је ту Болт??
#1, 08.01.2014 - 04:20
koliko ja razumem ovde se radi o zivotinjama a Usain Bolt je trčao 44,72 km/h, na 100 metara (prosek između 60 i 80m),
12.01.2014 - 05:49