Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
piraterija blog

Struktura, hijararhija, ambicija i strast

Vrlo vazna grupa pojmova.Struktura: Ogranicava svojim formama i normama.Forme su nacini komuniciranja a norme su sadrzaji i ogranicenja sadrzaja.Ne postoji nijedna struktura koja ne ogranicava one koji su u strukturi.
Naravno postoji i nesto sto donosi, inace ne bi postojala.Ni obican radni zadatak nije moguc bez ulaganja vremena.

Norme i forme jedne strukture neko mora da odrzava i neko da kontrolise.
Zadatak odrzavanja obicno prebace na clanove strukture, sto nije cudno jer donosi druge efekte pripadanja, ali ima i mana, nije dobro do kraja.Zadatak kontrole obicno preskoce ili prenesu na integrisani primitivizam, javno mnjenje ili kvazi javno mnjenje.

Posledica kontrole je postojanje neke hijararhije.Medjutim za razliku od animalne hijararhije, koja zahteva moc i donosi moc, kontrola moze biti odvojena od hijararhije u tom smislu.Recidiv misljenja je problem koji povezuje kontrolu sa hijararhijom.A i licemerje pojedinca zahteva trud na pronalazenju nacina da se obezbedi drugaciji polozaj kontrole prema nama sto zahteva rad na hijararhiji, po navici.
Medjutim, to se lako odvaja od hijararhije.

Struktura mora da zadovoljava bar neki opseg razlicitih osoba, zato se susrece sa potrebom za vertikalnim i horizontalnim kretanjima i premestanjima.Horizontalna premestanja su izbori prema razlicitim afinitetima.Vertikalna premestanja mozemo ukloniti.U danasnjim strukturama se vestacka premestanja namerno suzbijaju i predstavljaju elitizam i snobizam , tj sprecavanje mesanja klasa.
Medjutim, zloupotreba moci i prestiza nije obavezna komponenta primarnog izvorista.
Uklanjanjem vertikalne komponente i uopste hijararhije, dobijamo osnovni razlog problema.
Ambicija.
Ambicija je nesto neuklonjivo.Ambiciju ne treba shvatiti kao zedj za novcem i polozajem, jer to je samo manifestacija danasnjeg doba.Ambicija je neukidiva i kad je hijararhija nepostojeca, tj kad imate jednonivojsku strukturu, planarnu strukturu.
Ambicija je zahtev da se razliciti pristupi i trud vrednuju razlicito po nekom kriterijumu.
Obicno je taj kriterijum rezultat, uspeh, otkrice ili nesto slicno.
Medjutim ne mora biti ocigledan u takvom obliku.Ocigledno da ambicija vuce ka zloupotrebi ili ka povlascenoscu.U oba slucaja imamo prekid planarnosti, tj nastanak hijararhije koja nije sistemska, vec je protekcija i deformacija, rusenje sistema, strukture.
Ali ambiciju ne treba gusiti, kako se danas cini.Ambicija se moze pretvoriti u strast, tacnije ugusiti se a da se razvije strast kao kompenzacija.

Strast:
Strast je animalna kategorija u osnovi.Znaci izaziva rat, zavist, mrznju , ljubav, prevaru, laz....
Medjutim strast donosi zadovoljstvo u bilo kom obliku.Ljudima ne treba puno da odustanu od ambicije ako imaju zadovoljenje strasti.
Zato ako imate uslov da unistavate hijararhiju, a ambicija treba da bude rpebacena iz zelje za protekcijom u zelju za zadovoljenjem strasti, morate da racunate na strast.
Nisu sve strasti lakomislene i destruktivne u osnovi, neke su i pozitivne , ali ne prirodno, vec preko projekcija kojima pripadaju.

Ambicija zahteva razliku i zloupotrebu razlike, tako da je idealna osnova za eksploataciju i iskoristavanje drugih.Povecanjem koncentracije kapitala jaca se i komponenta iskoriscavanja.A koncentracija kapitala danas je zabrinjavajuce velika.Povecana koncentracija kapitala smanjuje disperziju , rasejanje interesovanja pa je razvoj drustva usporeniji zbog manje sirine interesovanja svih koji su u lancu koncentrisanog kapitala.Usporavanje inovacije se javlja kao normalan vid kontrole naplate kapitala, i tu isto jaca efekat sa koncentracijom kapitala.A smanjena inovacija(sustizanje) i suzeno polje razvoja dovodi do ratova.Neizbezno.

Strast kao znacajnija komponenta od ambicije donosi na prvi pogled stav da je u pitanju cvrcak, emotivizacija bez strategije, lakomislenost i povrsnost.Ali samo u danasnjem drustvu to dobija takav prizvuk zbog vece brojnosti mediokritetskog.
Strast medjutim donosi jaku motivaciju, srecu i dug zivot.Ispunjenje koje se javlja kao osecaj posle strasti i za vreme strasti (ne sex, ovde pricam o drugim stvarima) daje dovoljan smisao da ambicija moze i da izostane.Laganica.

Za razliku od strukture kojoj je potrebno da bude sto jednostavnija i jednoslojna, kod unutrasnje kontrole je potrebno imati paralelne strukture i vise nive vertikalnih paralela.Teorija trenutno forsira metodu integriteta i identiteta, tj definise se oblast u okviru kojih moze da se funkcionise, a sve van se prebacuje na drugog u strukturi.Pri tome se obicno prave tokovi, jer se tako siri polje odgovornosti, ali se povecava medjukontrola.To je tek pola od jedne paralelne vertikalne ravni, kvazi ravan.

Naizgled, paralelna ravan donosi troskove, a ustvari jaca moral i povezanost unutar strukture.

Moc zla je da ubedi ljude da je dobro nemoguce.
Zlo mediokriteta je da za norme i forme strukture bira zajednicki imenitelj, a to je obicno najnizi zajednicki nivo.Zato se kaze, 2,5 puta najvise ponavljaj.To je izraz iz muzike, kad sviras neku melodiju, najvise 2,5 puta ponavljaj, jer sa 3 ih udavi, a sa 1 se brzo potrosis.
Zato se koristi 2,5 puta, pa onaj treci put ih odvedes u neku novu varijaciju.Ta nezasitost za otkrivanjem novog ali iskljucivo u okviru starog je karakteristicna za mediokritet ovog doba.
Postoji izraz presipanje iz supljeg u prazno koji koliko toliko dobro opisuje pristup i misao mediokriteta.

Prednost u smislu strukture , a mana u smislu kretivnosti je sto tu nema ambicije.Mana je sto je ta odsutnost privremena, iz lenjosti i nedostatka prilike, i cim se pojavi prilika, polozaj, budi se azdaja ambicije , koja tada uopste nije poduprta sa znanjem i sa svesti sta je mera.
Nasuprot opstem misljenju , iskoristljivost takve mediokritetne mase je svega 10%, ostalo je pritajeni tigar.Tj ostalo su primeri "daj mu vlast i neces ga prepoznati".
Zato i postoje reoni, gradacije strukture.Tako se izbegava upadanje u komparaciju koja je takodje glavna demagogija lenjih i zivim tudj zivot pojedinaca.

Problem licnosti zivim tudj zivot je sto su stalan izvor negativnih reci i ideja, a kreativno nisu izdasni.
Deo tih ljudi nastaje krivicom drustva, a deo je krivicom porodice.
Ovi prvi su obicno odbaceni elementi, a ovi drugi su sa pravom odbaceni od strane drustva jer su nakaradno oblikovani rodjenjem i rastom u defektnoj porodicnoj sredini.Takve porodice nisu uocljive u dosadasnjem toku istorije.Jer se defekt ne vidi zbog kompenzacije slabijih clanova dominantnijim clanovima porodice.

Ove licnosti uvode obavezu postojanja nasilnih i policijskih struktura, tj struktura koje su nasilne i zarobljavajuce.Samo da naglasim vecina danasnjih drzava je politicko zarobljavajuca.Tj cilj drzave je da pobroji, usmeri i iskoristi svakog svog drzavljanina.Pri tome koristi frustraciju i strah.Frustracija je prihvaceno onemogucenje potreba, zelja, aktivnosti.Strah je za aktivnosti, prekrsaje, drugacije od uobicajenog.Ovo poslednje ukazuje da drzava ustvari suzbija kreativnost pojedinca na vise nacina, jedan je i preko karaktera zarobljavajuce strukture.
Zauzvrat nudi sablon kuda da se trosi snaga ,vreme i kako zaraditi novac, neki.
Tako indirektno podstice orjentaciju ka poslu kao izvoru novca, a ne posao kao izbor zadovoljstva.

Itd, da ne pojasnjavam vise strukturu i kako nakaradno moze da se izgradjuje struktura, polazeci od osnovnih elemenata strukture.Znaci nisam upotrebio nista sto bi bilo drugi sloj strukture, nego proste oblike.

Drzava a i vecina mediokriteta ce zahtevati ojacanje drzave i karaktera zarobljavajuce strukture, jer sami ne osecaju problem zbog toga, a osecaju moc koja se dobija brojem zarobljenih pojedinaca unutar strukture.

Ljudima je dovoljna strast i u tom slucaju, pa ce se zadovoljiti mastanjem, pisanjem ili pricanjem o strasti koju su nekad osetili tu pored, ovlas.Za njih dovoljno.Bukvalno zivot u zivotarenju,uz obavezno formiranje i ustolicenje simbola uspeha i dokaza da postoji strast i to postaje ambicija.
Znaci ambicija ka simbolima strasti.I sad stvarno kraj.


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Jel to bile dve verzije bloga?Dva puta isto?
#1, 04.02.2014 - 16:12